25 d’octubre de 2020 25/10/20

Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica

Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 1)
  • El dia gran de la festa de la mar congrega milers de persones al Grau de Castelló

MÉS FOTOS
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 2)
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 3)
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 4)
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 5)
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 6)
Escala a Castelló salpa a tota vela amb l'arribada del Galió Andalusia i la desfilada històrica - (foto 7)

Davant l'atenta mirada dels assistents, el Galió Andalusia va arribar triomfal al Port de Castelló passades les 20:30 h. Era el dia gran d'Escala a Castelló i el públic, conscient d'això, va assistir en massa a celebrar la festa del mar. Els milers d'espectadors van proporcionar una càlida benvinguda a aquest galió, l'arribada del qual completa la tríada de vaixells històrics atracats a la zona portuària. Així, la presència del Galió Andalusia, el Santa Maria Manuela i el Santa Eulàlia va posar la guinda a la resta d'activitats i actuacions que porten dinamitzant el Grau de Castelló des del passat 25 d'abril.

Les tres embarcacions van mobilitzar a centenars de curiosos que, ansiosos per conèixer les entranyes d'aquests navilis, esperaven el seu torn amb il·lusió. Com a gran novetat, el Galió Andalusia va acaparar l'atenció de la majoria de visitants i va protagonitzar les cues més extenses. De robust roure, iroko i pi, aquesta fidedigna reproducció d'un galió espanyol del segle XVII va acollir amb cura i generositat a tot aquell que va voler pujar a bord. El mateix que el Santa Maria Manuela i el Santa Eulàlia, banyats per un sol esplèndid i inundats de públic durant tota la vesprada. El bon temps va acompanyar els visitants i va il·luminar el record que deixa la seua experiència en una segona edició d'Escala a Castelló tant o més exitosa que la primera. I no només pels espectaculars navilis.

La gran afluència de persones gaudint de la resta d'activitats programades demostra que Escala a Castelló és molt més que la visita d'aquests vaixells. Prova d'això és la desfilada històrica que, des de les 18 h i com a preludi a l'arribada del Galió Andalusia, va animar els carrers del Grau. Ni tan sols l'entrada de la nau al port va eclipsar a la desfilada, que va reunir a centenars de visitants i a tots els col·laboradors de l'esdeveniment. En ell van passejar tripulacions d'un altre temps i bandes musicals per impartir una veritable lliçó de tradició i cultura marinera. Durant la desfilada, Escala a Castelló es va convertir en una classe d'Història dels set mars. Però una que no necessita llibres per evocar el passat, sinó que el reconstrueix i dóna vida en directe. I, a l'acabar la desfilada, l'esdeveniment va donar un exemple de respecte amb un homenatge de les tropes als caiguts al Santa Eulàlia. El mar, tan solemne com el públic durant aquest instant, va bressolar amb tendresa la corona de llorer llançada a l'aigua en senyal de respecte.

Una hora després, a les 19:30 h la gent ja demanava el seu torn per pujar al globus aerostàtic captiu, bé per sobrevolar Castelló i obtenir una panoràmica única de la ciutat, bé per atalaiar amb molt interès si el Galió Andalusia solcava les ones properes al port. També per contemplar l'inici de les justes navals de Sète, amb un primer torneig que va arrencar a les 20:30 h i es va reivindicar com una altra de les grans atraccions del dia. Només cal un passeig en vesprades com la d'avui per entendre que aquest esdeveniment marítim es distingeix per una oferta diversa i per a tots els públics. Escala a Castelló no es limita a rebre navilis ni a les posteriors visites; Escala a Castelló és una autèntica festa del mar. I, si a alguna cosa ha contribuït aquesta edició, a més de a apropar la cultura marinera als ciutadans, és a confirmar-ho.

L'esdeveniment marítim de l'any ja ha començat. Els que vulguen presenciar les meravelles dels seus navilis històrics, delectar-se passejant pel mercat mariner, acariciar els núvols en un globus aerostàtic captiu o anar amb els més petits a un de les múltiples activitats infantils disponibles, encara estan a temps. Escala a Castelló durarà fins al dilluns 29 d'abril, amb propostes per a tots els paladars al llarg de la jornada.

Escala a Castelló és un esdeveniment organitzat per l'Ajuntament de Castelló a través del Patronat Municipal de Turisme i amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de Turisme i PortCastelló. La primera edició va ser un autèntic èxit entre els castellonencs i va rebre la visita de més de 75.000 persones. Un dels objectius d'aquest esdeveniment i de totes les activitats relacionades és posar en valor el patrimoni marítim i les tradicions marineres, de manera que també està patrocinat per la Comissió Nacional Espanyola de la Unesco. El Club Nàutic de Castelló, el Museu Marítim de Barcelona i Renfe també han fet possible la realització d'aquesta gran festa del mar, així com l'empresa BP.

Pujar