elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló situarà el Museu de la Mar en l'espai cedit de l'antiga Comandància de Marina

Castelló situarà el Museu de la Mar en l'espai cedit de l'antiga Comandància de Marina
  • L'alcaldessa i el president de l'Autoritat Portuària signen un protocol d'intencions per a impulsar l'espai i obrir-lo a la ciutadania

MÉS FOTOS
Castelló situarà el Museu de la Mar en l'espai cedit de l'antiga Comandància de Marina - (foto 2)

L'Ajuntament de Castelló i l'Autoritat Portuària de Castelló han signat hui un protocol d'intencions pel qual PortCastelló cedeix al consistori la planta baixa de l'edifici de l'antiga Comandància de Marina per a albergar el Museu de la Mar i altres dependències que servisquen com a promoció de la història i la identitat marinera de la ciutat i amb l'objectiu d'augmentar l'oferta recreativa del Grau de Castelló. Ja s'ha conformat una taula tècnica entre totes dues parts per a recollir les necessitats i impulsar el projecte.

“Hui fem un pas més per a obrir Castelló a la mar amb la recuperació de l'edifici de l'antiga Comandància Militar de Marina. Un recinte situat en un lloc privilegiat del Grau que es rehabilitarà i es posarà al servei de la ciutadania i en el qual l'Ajuntament disposarà d'un espai per al Museu de la Mar o qualsevol altra dependència o activitat que contribuïsca a la difusió de la cultura i identitat marinera de la ciutat”, ha explicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. “Impulsar el potencial de la mar i deixar de viure d'esquena a ell va ser un dels principals objectius que ens fixem quan entrem a governar en 2015 i aquest és un nou exemple d'això. En aquesta línia hem estat treballant en múltiples accions com és el consolidat esdeveniment internacional Escala a Castelló”, ha apuntat Marco. “Agraïsc tant a la Subdelegació de Defensa com a l'Autoritat Portuària el fer possible que la ciutat dispose d'aquest nou espai a través del que conéixer la nostra història i orígens”, ha ressaltat l'alcaldessa.

A més, s'ha procedit de manera simbòlica al lliurament de les claus d'aquest edifici del Ministeri de Defensa a l'Autoritat Portuària de Castelló. L'acord contempla el pagament de 600.000 euros per part de l'Autoritat Portuària, un preu fixat pel Ministeri d'Hisenda, i permet a PortCastelló recuperar un històric edifici que està en desús des de 2008, amb l'objectiu de donar-li diferents usos. De fet, ja s'ha tret a licitació la redacció del projecte de remodelació del recinte per 250.000 euros i es preveu que les obres puguen iniciar-se en el primer trimestre de 2024.

A més del Museu de la Mar, l'edifici servirà per a acollir esdeveniments socials, reunions i dependències de l'Autoritat Portuària de Castelló.

Per part seua, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha manifestat que amb aquest doble acord de l'Autoritat Portuària de Castelló amb el Ministeri de Defensa i l'Ajuntament de Castelló “treballem per a donar vida a un patrimoni de l'Estat, i a més donem resposta a una reivindicació social de la gent del Grau com és tindre un Museu de la Mar al costat de la mar”.

El subdelegat de Defensa, Luis Manuel Monzó, d'altra banda, ha assenyalat la importància d'aquesta cessió “perquè permet recuperar patrimoni de l'Estat per a destinar-lo a la ciutadania”.

L'acte ha comptat amb l'assistència de la subdelegada del Govern, Soledad Ten, el comandant naval, el capità de navili Jesús Otero, i una representació de l'Associació Mar i Vent, a qui Simó ha agraït “el seu treball de divulgació del món de la mar i la seua obstinació reivindicativa per a aconseguir un Museu de la Mar”.

Dades d'interés de l'edifici de la Comandància:

  • En 1962 es va afectar la parcel·la al Ministeri de Marina.
  • Entre 1962 i 1964 es va construir l'edifici que va ocupar la Comandància Militar de Marina de Castelló fins a 1995, data en la qual la Comandància va cessar en l'exercici de les funcions en matèria de marina mercant.
  • De 1995 a 2008 es va destinar a serveis propis de la Defensa.
  • Des de 2008 està desocupat i va ser declarada propietat innecessària per l'Armada.
  • 2.000 metres quadrats de superfície, distribuïts en quatre plantes.

 

Pujar