elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló se situa com la tercera capital d'Espanya amb menys factures en el calaix

Castelló se situa com la tercera capital d'Espanya amb menys factures en el calaix

    Castelló s'ha situat com la tercera capital de província espanyola amb menys despesa pendent d'imputar al pressupost, la qual cosa es coneix com a factures en el calaix. Segons un balanç publicat pel Ministeri d'Hisenda, Castelló va tancar l'exercici de 2015 amb 177.686,58 euros en factures no aprovades, la qual cosa suposa una mitjana d'1,03 euros per habitant, un percentatge sol millorat per Còrdova i per Osca. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha afirmat que “aquesta és una dada més que avala la bona gestió econòmica que s'està realitzant des de l'Ajuntament de Castelló”.

    Aquest tipus de factures, recollides a nivell comptable en el Compte 413, corresponen a despeses que arriben abans del 31 de desembre que no s'han aprovat i que, per tant, no s'han imputat al pressupost. Aquests 177.686,58 euros suposen, a més, el millor resultat registrat en l'Ajuntament de Castelló des de l'any 2009 i baixar per primera vegada de la barrera dels 200.000 euros.

    Fa tan sols cinc anys, en 2011, les operacions pendents d'aplicar al pressupost ascendien a 30,5 milions. “Tancar l'any amb un volum excessiu de factures pendents d'assignar al pressupost reflecteix que s'ha fet malament aqueix pressupost, que la despesa està molt per sobre del previst o que hi ha hagut una mala gestió econòmica”, ha explicat el regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo. La tendència a la baixa va començar a notar-se en 2012, després de tres anys consecutius de pujades fins a aconseguir els 30,5 milions de 2011. En 2013 es va aconseguir baixar per primera vegada del milió d'euros en factures pendents d'aplicar al pressupost i en 2014 la xifra es va situar en 758.079,98 euros. Aquesta quantitat es va reduir un 75% en l'exercici de 2015, que ja va tancar el nou Govern municipal, en aconseguir reduir en més de 580.000 euros l'estat del Compte 413 i situar-se en 177.686,58 euros.

    “Si en termes relatius Castelló s'ha situat com la tercera capital de província amb menys factures en el calaix, en xifres absolutes també es demostra l'eficiència en la gestió econòmica municipal ja que a més de Castelló solament hi ha altres cinc capitals de província que estiguen per sota dels 200.000 euros i quatre d'aqueixes ciutats tenen una població de 50.000 o menys habitants”, ha subratllat el regidor de l'àrea d'Hisenda, Antonio Lorenzo.

    Marco destaca l'eficiència en la gestió econòmica

    L'alcaldessa ha mostrat la seua satisfacció per aquestes dades i ha volgut destacar que l'Ajuntament de Castelló ha tancat el pressupost municipal de 2015 amb alguns de les millors dades econòmiques de les últimes dècades: el consistori ha tancat el pressupost de 2015 amb el major superàvit de la seua història, 22,6 milions d'euros; la partida de despeses financeres s'ha reduït a 1,5 milions d'euros enfront dels 5 milions de mitjana que va gastar l'anterior equip de govern entre 2012 i 2014; s'ha aconseguit destinar 5,3 milions d'euros a un “matalàs financer” que reduirà els diners que es demana als bancs en comptes de crèdits; es va a amortitzar deute per valor de 5,4 milions, la qual cosa permetrà pagar menys interessos l'any que ve, i s'ha reduït el termini mitjà de pagament a proveïdors, aconseguint un mínim històric en el passat mes de febrer quan es va aconseguir pagar en una mitjana de 2,34 dies.

    Amparo Marco ha explicat que tot açò “és conseqüència de l'aposta del Govern Local per incloure procediments i criteris per a millorar l'eficiència en la gestió municipal, els canvis normatius i la gran labor que estan realitzant els funcionaris de la casa”. “Estem desenvolupant una política econòmica i pressupostària lògica, coherent, ordenada i assenyada que es tradueix que hem millorat la gestió per a reduir costos i destinar els diners al que de debò importa, el benestar dels nostres veïns i veïnes” ha conclòs l'alcaldessa.

    Pujar