elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Brancal recull les experiències més consolidades en l’elaboració de pressupostos participatius

Brancal recull les experiències més consolidades en l’elaboració de pressupostos participatius
    MÉS FOTOS
    Brancal recull les experiències més consolidades en l’elaboració de pressupostos participatius - (foto 2)

    La vicealcalcessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha assistit i conegut de primera ma aquest dijous les experiències més consolidades en matèria d'elaboració de pressupostos participatius a tot el territori valencià. Ho ha fet durant la programació prevista dins la Jornada sobre Pressupostos Participatius organitzada des de la seua regidoria, activitat que ha tingut lloc al Centre de Turisme del Grau i que ha comptat amb experts i càrrecs polítics de diferents municipis i administracions.

    L'objectiu de la iniciativa passa per conèixer les millors propostes que s'han desenvolupat a ajuntaments i altres administracions que resulten referents en l'àmbit de la participació per tal de desenvolupar els mecanismes que guiaran la construcció del model al consistori de Castelló. En aquest sentit, Brancal ha volgut manifestar que "a la nostra ciutat hem de saber com decidirem, què decidirem i com ho decidirem", ja que existeixen nombrosos models de participació ciutadana i cal que cada localitat trie el més adient en funció de les necessitats de la ciutadania i les possibilitats de l'administració.

    La jornada ha comptat amb la inauguració per part de la vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana i amb una exposició per part d'experts del grup CIMAS, un dels referents a nivell estatal en la construcció de models participatius. Des d'aquest grup d'experts s'ha volgut destacar que allò més rellevant a l'hora de treballar amb participació passa per aconseguir que el procés involucre tots els col·lectius de la ciutat. En aquest sentit, la regidora de Participació Ciutadana de Vila-Real, Gemma Gil, ha explicat l'experiència de la localitat en el desenvolupament d'un consell de participació per als xiquets i xiquetes.

    Altres que han explicat la seua experiència a nivell local han estat l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, i Joan Sanchís, regidor de Govern Obert i Transparència d'Ontinyent. En la majoria de consistoris, com també passa a l'Ajuntament de Castelló, les experiències impulsades en els darrers anys han suposat un trencament amb els models anteriors d'implicació de la ciutadania en la presa de decisions, ja que les administracions a penes comptaven amb aquests mecanismes.

    La jornada també ha comptat amb l'experiència de la directora general de Transparència i Participació Ciutadana de la Generalitat Valenciana, Aitana Mas, qui ha destacat els processos que se segueixen en administracions superiors a la municipal. Mas s'ha referit a la forma d'implicar a la ciutadania, si online o presencial, i ha assegurat que "cal equilibrar els dos models tot i les dificultats econòmiques i de personal que sovint ens trobem a molts llocs".

    Després de la taula rodona, tots els assistents han intercanviat impressions amb els ponents, de manera que s'ha donat a conèixer la situació a localitats com Vinaròs, la Pobla de Farnals o Paterna, entre altres, ja que regidors d'aquests ajuntaments s'han apropat per conèixer les jornades. D'acord amb la regidora de Participació Ciutadana de Castelló, la jornada s'ha saldat "de forma molt positiva i ha evidenciat la necessitat de debatre i conèixer les millors experiències i propostes per implicar els veïns i les veïnes en la gestió municipal".

    Pujar