elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Astronomia i transició energètica centren les jornades +Ciència del Planetari i el Cefire

Astronomia i transició energètica centren les jornades +Ciència del Planetari i el Cefire
  • El cicle obri la inscripció gratuïta amb conferències i tallers a càrrec d’investigadors i divulgadors científics els dies 24 i 25 de febrer

El Planetari de Castelló ha obert la inscripció, gratuïta, per a les primeres jornades del seu calendari divulgador d'aquest any. La quarta edició de les jornades +Ciència, que el Planetari organitza juntament amb el Cefire Científic de Castelló, es celebraran els dies 24 i 25 de febrer a les instal·lacions del Grau, amb ponents investigadors i divulgadors científics de tot el territori nacional, amb la transició energètica i l'astronomia com a font de projectes STEM com a eixos, encarades a docents no universitaris, comunitat universitària i a públic en general, que es pot inscriure al portal Eventbrite del Planetari.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat "l'important paper que té el Planetari en la difusió de la ciència i l'astronomia a la ciutat i el seu entorn, i ho demostra l'àmplia programació d'activitats divulgatives i pedagògiques en l'àmbit científic, que se suma a les exposicions, les projeccions i els tallers, que ofereixen una programació continuada i de qualitat".

Les Jornades +Ciència es realitzen en una periodicitat bianual, amb l'objectiu d'acostar disciplines de diferents àmbits de les ciències experimentals, com biologia, física, matemàtiques o química a la societat en general, i al professorat en particular. Aquest any, a més de les sis conferències, que permeten als assistents rebre informació de la recerca científica de primera mà, dissabte hi haurà quatre tallers per a fomentar la participació activa del públic.

La xerrada inaugural, sobre 'La qualitat de l'aire en espais interiors i salut: gasos, aerosols i virus' l'oferirà la doctora Juana Maria Delgado, de la Universitat Jaume I, a les 17.30 hores, seguida de la videoconferència de la doctora Alicia Valero de l'Universitat de Saragossa sobre 'La cara B de la transició energètica i digital' (18.30 hores). Per tancar la jornada, l'artista Nacho Pérez presentarà 'Experiència STEAM: viatge AstreArte'.

Dissabte, el programa comença amb la conferència que presenta el projecte 'CSIC a l'Escola', per Salomé Cejudo i Javier Arranz (9.00 hores); seguida de 'El paper de l'hidrogen verd en la transició energètica', a càrrec de José Mata Martínez. A la vesprada, el divulgador Amadeo Aznar parlarà sobre 'La fotometria astronòmica com a font de projectes STEM', abaixant el teló de les jornades. Matí i tarde s'han programat els tallers sobre el programa 'SCR4STEM', de Carlos Granell, Sergi Trilles i el Grup Geotec i INIT de la UJI; 'Matemàtiques manipulatives per a Infantil i Primària', de Javier Monfort, Xaro Haro i Carla Peris, del CEIP Manel Garcia Grau de Castelló; 'Terratrémols: entendre el seu origen i aprendre a mesurar-los', per Adrià Ramos, de l'Institut de Ramaderia de Muntanya del CSIC; i 'El CSIC a l'escola; què hi ha dins d'un imant? Investigant el magnetisme', per Salomé Cejudo i Javier Arranz.

Pujar