elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Eva Alcón: «Les Jornades d'Automàtica són un exemple de la voluntat de l'UJI de ser un pol científic»

Eva Alcón: «Les Jornades d'Automàtica són un exemple de la voluntat de l'UJI de ser un pol científic»
  • La Universitat Jaume I acull les Jornades d'Automàtica de l'1 al 3 de setembre

Les Jornades d'Automàtica constitueixen, des de la seua primera edició en 1977, una cita ineludible al nostre país per als qui centren la seua activitat professional en l'automàtica, en totes les seues dimensions, tant des del món científic i acadèmic com de l'empresa.

El Comitè Espanyol d'Automàtica és l'impulsor d'aquesta trobada, que compta amb la col·laboració de la secció espanyola de la IEEE Robotics and Automation Society, la Universitat Jaume I i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Les empreses Iqua Robotics, Robotnik Automations i Technaid són les patrocinadores principals de les Jornades d'Automàtica 2021, organitzades amb l'assistència tècnica de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa i la col·laboració del Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU) de l'UJI.

Després de les últimes jornades presencials, Ferrol 2019, Castelló no va poder celebrar en 2020 aquest esdeveniment com estava previst a causa de la pandèmia, i es va reduir a una sèrie d'activitats desenvolupades en manera virtual.

Per a la present edició de Castelló 2021, que ha sigut inaugurada avui en el Paranimf de l'UJI davant més de 150 assistents presencials i des de diferents punts del país en streaming, s'han plantejat sessions en format híbrid, on es compartiran, de manera presencial i virtual, totes i cadascuna de les activitats planificades.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha afirmat durant la inauguració que «la celebració de les Jornades d'Automàtica en l'UJI és un exemple més de la voluntat de ser un pol científic en un àmbit estratègic com aquest. L'automàtica, en les seues diferents dimensions, té un protagonisme cada vegada major en la transformació econòmica i social que vivim i que s'ha vist accelerada per la pandèmia».

En aquest sentit, Alcón ha destacat el treball desplegat pels diferents grups d'investigació, laboratoris i instituts vinculats amb l'automàtica amb què compta l'UJI, la posada en marxa d'equipaments científics capdavanters com el Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques, la incorporació a l'oferta acadèmica del Grau en Intel·ligència Robòtica o eines com el mapa de capacitats científiques, tecnològiques i d'innovació en el camp de la intel·ligència artificial.

A més de la rectora de l'UJI, han inaugurat les Jornades Juan Ignacio Torregrosa, director general per a l'Avanç de la Societat Digital de la Generalitat Valenciana; Carlos Balaguer, president del Comitè Espanyol d'Automàtica; Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I i Pedro J Sanz, president del comitè organitzador i catedràtic del Departament d'Enginyeria i Ciència dels Computadors de la Universitat Jaume I.

La seu de les Jornades, que es desenvoluparan de l'1 al 3 de setembre, és l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI. Al llarg dels pròxims tres dies es desenvoluparan les activitats científiques, entre les quals hi haurà sessions plenàries, una taula redona sobre intel·ligència artificial i una altra sobre les dones en el sector professional de l'automàtica.

La catedràtica emèrita de Psicologia a la Universitat Jaume I i pionera en la utilització d'aplicacions basades en TIC per a millorar la psicologia clínica, Cristina Botella, ha sigut l'encarregada d'obrir la conferència inaugural. La seua principal línia d'investigació és l'ús de TIC per a promoure la salut i el benestar i ha demostrat que les TIC són eines tecnològiques eficaces i eficients per al tractament de diferents problemes. Ha sigut investigadora principal en més de 40 projectes d'investigació finançats per la Unió Europea i diferents organismes nacionals. Ha publicat més de 400 articles científics i ha tingut diversos reconeixements nacionals i internacionals.

Al llarg de les jornades també tindran lloc les reunions dels diferents grups temàtics, presentacions d'empreses, i les comunicacions a través de les sessions de pòsters, entre altres activitats paral·leles d'oci i culturals.

Pujar