elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carles Mulet: “Una llei coixa no pot ser la coartada per a tota classe d'agressions territorials a la Comunitat Valenciana”

Carles Mulet: “Una llei coixa no pot ser la coartada per a tota classe d'agressions territorials a la Comunitat Valenciana”
  • El senador valencià ha posat sobre la taula que arriben a plantejar-se agressions territorials com la MAT o megaparces solars que afecten els valors sencers de comarques com la Costera

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha denunciat el que ha considerat una llei com la de Canvi Climàtic que es presenta com a respectuosa amb el medi ambient “quan empara, dóna cabuda i manté agressions sobre el territori com la MAT, l'ampliació del Port de València o nombroses bambolles en forma de megaparcs energètics, plantejats sobre el territori sense cap classe de consensos”. El senador ha manifestat el suport de tot el grup i Compromís cap a les energies renovables i la necessitat de prendre mesures per a corregir l'evolució del planeta davant el calfament global, però ha diferit de les maneres en les quals plantegen les solucions “sobre zones ambiental i paisatgísticament valuoses i en el fet que infraestructures suposadament verdes no poden acabar amb la forma de vida de zones rurals, cultius en ple rendiment. Apostem pel consens i les coses ben fetes i portar una llei a debat al Senat sense un termini raonable d'esmenes i al·legacions és un insult per part del Govern més progressista de la història i que hauria de ser sensible i avantguardista amb aquestes qüestiones, perquè les expectatives eren altes”.

Mulet ha recordat el malestar per les línies MAT Terol-Castelló, els parcs de Chiva, Monóver o Montesa per citar-ne alguns “que proliferen sense control, promoguts pels mateixos cognoms, que no respecten als ajuntaments i posen en risc el seu futur” i ha apostat per una millor regulació i per respectar els embornals naturals enfront dels negocis especulatius. Per a això ha proposat un desenvolupament assenyat, una aposta per les comunitats de consum, per acostar la producció a les zones de consum i per criteris territorialment justos. “Per això hem demanat una moratòria de dos anys fins que avance la normativa en projectes de més de 50 MW i de les línies de Molt Alta tensió (MAT) fins que no es consensuen amb els ajuntaments”, ha explicat.

Altres de les esmenes reclamen la paralització de l'ampliació del port de València per la dinàmica que porta la zona sud del port després de la seua última ampliació i que està fent desaparèixer les platges i pot generar impactes a la Ciutat de València o en l’Albufera. “No parlem de l'efecte Nimby, hem alertat de potencials perills. La llei es pot millorar notablement i projectes com el port de València han d'estar correctament avaluats atenent la declaració d'emergència climàtica. L'ampliació del port implicarà contaminació, major transport en camió, necessitat d'ocupar territori amb nous carrils de carreteres, etcètera. Així no es fan les coses”, ha assenyalat.

La coalició ha reclamat la renaturalització de l'antic i nou llit del Túria, mesures que acaben amb els permisos i autoritzacions d'explotació de jaciments de recursos al Mediterrani, el desmantellament del Castor en dos anys; una xarxa de transport convencional sostenible i que recupere les línies de transport col·lectiu de tren clausurades en els últims anys i a igualar inversions entre el tren convencional i l'Alta Velocitat com a clau en la lluita contra el canvi climàtic o garantir el tancament de les nuclears en les dates previstes en les seues autoritzacions, sense prorrogar-les.

Pujar