elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

1 de cada 2 problemes de salut mental de la població ocupada està relacionat directament amb el treball

1 de cada 2 problemes de salut mental de la població ocupada està relacionat directament amb el treball
  • A partir de l'any que ve l'OMS reconeixerà la denominada síndrome del burnout com a malaltia, i serà motiu de baixa laboral

L'any passat, amb motiu de la pandèmia, els trastorns de salut mental van augmentar a tot el món. Així ho recollia un estudi publicat per l'OMS on l'entitat indicava que, a conseqüència d'aquest increment, els serveis essencials s'havien paralitzat a 9 de cada 10 països. Un altre estudi recent de la revista científica The Lancet assenyala que els casos d'ansietat i depressió a nivell mundial van augmentar en un 25% a nivell mundial durant l'etapa de més incidència de la COVID-19.

En aquest context, InfoJobs ha publicat un informe sobre la salut mental i els beneficis laborals. Els resultats assenyalen que 1 de cada 2 problemes de salut mental de la població ocupada a Espanya està relacionat directament amb la feina. Aquestes dades contrasten amb el fet que, a partir de l'any que ve l'OMS reconeixerà l'anomenada síndrome del burnout com a malaltia, i és motiu de baixa laboral. A més, durant el darrer any, 1 de cada 4 treballadors (27%) afirma haver patit algun problema o simptomatologia relacionada amb la salut mental.

Entre el total d'ocupats, destaca la diferència entre els problemes de salut mental que han patit els homes (21%) i les dones (35%). De la mateixa manera, per rang d'edat, els joves entre 16 i 24 anys són els que pateixen més problemes de salut mental (44%).

Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis de la plataforma apunta: "Les conclusions extretes dʻaquest informe reafirmen la importància dʻestablir mecanismes que regulin aspectes com la desconnexió digital, les hores extra o altres vinculats al benestar mental dels empleats". Pérez afegeix: “És fonamental que les empreses iniciïn un canvi de mentalitat i siguin conscients que, atès que el principal actiu del seu negoci són precisament els seus treballadors, és vital que puguin gaudir d'unes condicions laborals que afavoreixin el seu benestar personal i laboral ”.

1 de cada 3 problemes de salut mental vinculats al món laboral han requerit tractament

Tot i que en la majoria de casos els problemes dels professionals relacionats amb salut mental són de gravetat mitjana (53%) o lleu (33%), 1 de cada 3 treballadors que ha patit algun símptoma comenta que ha hagut de tractar-lo.

D'altra banda, durant l'últim any la salut mental ha provocat que 3 de cada 10 treballadors amb alguna problemàtica s'hagin hagut d'absentar del lloc laboral. Per ser més exactes, el 17% dels professionals que han patit aquests problemes han arribat a estar de baixa a causa dels mateixos, mentre que un 21% dels empleats s'han absentat sense baixa.

Finalment, tal com apunta les dades de l'informe, el fet que bona part dels treballadors hagi hagut d'exercir la feina des de casa durant l'últim any no sembla haver estat un destacat desencadenant de problemes relacionats amb la salut mental. De fet, només un 23% dels ocupats que han patit aquesta simptomatologia per causes laborals el vinculen precisament al teletreball.

8 de cada 10 treballadors a Espanya no tenen una assegurança mèdica

Tenint en compte tot aquest marc, resulta significatiu el fet que 3 de cada 4 treballadors no reben cap eina o solució per part de la seva empresa per combatre d'alguna manera els símptomes que alerten d'un problema de salut mental. De fet, només 1 de cada 10 disposa d'una assegurança mèdica amb cobertures de salut mental o té accés a formacions, tallers o programes d'assistència a l'empleat. A més, resulta que 8 de cada 10 treballadors a Espanya no disposa d'una assegurança mèdica facilitada per la seva empresa com a benefici laboral.

Si aprofundim una mica més en aquest punt, els beneficis laborals, observem que només la meitat dels professionals (55%) tenen algun benefici laboral. En aquest sentit, el benefici laboral més comú al qual poden accedir els treballadors és la formació vinculada al lloc de treball (31%), seguida de l'assegurança mèdica esmentada i la plaça de pàrquing (16%).

D'altra banda, i durant el darrer any, són pocs els treballadors que han patit alguna modificació en els beneficis laborals percebuts. Més aviat, l'increment del gaudi d'aquests beneficis obeeix en realitat una evolució laboral natural i no per efecte de la pandèmia. I és que són els més joves els que més s'han vist beneficiats durant l'últim any. És veritat, però, que a 1 de cada 10 treballadors li pot haver afectat la pandèmia, i han estat eliminats alguns dels seus beneficis, atès que els més afectats han estat comandaments intermedis i aquells que treballen actualment en un model híbrid.

Finalment, pel que fa als beneficis laborals més valorats pels empleats, l'assegurança mèdica és la primera (60%), davant de la formació vinculada al lloc de treball (55%), l'aportació al pla de pensions (45 %) i el descompte/pagament de menjars (33%). Per rang d'edat, els més joves (16-34 anys) donen més importància al descompte/pagament de menjars (39,5% davant del 33% de mitjana) i les classes d'idiomes (27,5% davant del 21% de mitjana). Al costat oposat, els treballadors d'edat més avançada (55-65 anys) concedeixen més valor a la formació vinculada al lloc de treball (64%, nou punts percentuals per sobre de la mitjana) i, com és lògic, l'aportació al pla de pensions (64%, dinou punts percentuals més que la mitjana nacional).

Pujar