elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La vila romana de Sant Gregori vol mostrar-se al món

La vila romana de Sant Gregori vol mostrar-se al món
  • El jaciment es convertirà en un punt turístic per a mostrar com es vivia en una vila marítima

La vila romana de Sant Gregori vol mostrar-se al món. Després d'anys d'excavacions en aquest jaciment situat al costat del Clot de la Mare de Déu, Borriana ja pensa en com museizar aquest lloc per a rebre a visitants.

I és que, com recorda l'arqueòleg municipal, José Melchor, aquest jaciment té molt potencial turístic, a l'ésser l'única vila romana marítima que ha aparegut íntegra en la Comunitat Valenciana i la de més extensió.

Un complex romà que va posar les seues primeres pedres en el segle I abans de Crist i que degué atresorar una gran riquesa a tenor de les troballes oposades: murals, mosaics, peces de ceràmica, marbres o bosses d'ostres.

Ara es tracta de reconstruir la història d'aquest nucli econòmic i residencial que ha sigut desenterrat sota uns antics horts enfront de les costes de Borriana.

Per això, Melchor aposta per començar a plantejar a llarg termini la museización d'aquest museu perquè siga una referència turística.

Cal recordar que tres quartes parts del jaciment es troben en domini públic, mentre que la resta està en els terrenys privats on se situarà la futura urbanització Els Cálamos, que embolicarà al camp de golf de Sant Gregori.

De fet, encara que ja en els anys 70 l'antic arqueòleg de Borriana, Norberto Mesado, va fer els primers tastos, el descobriment d'aquest gran jaciment es va accelerar amb l'inici de la urbanització del PAI i les seues consegüents excavacions.

Aquesta i altres qüestions relatives a la situació del jaciment i les seues possibilitats de futur s'explicaran pel propi arqueòleg municipal aquest dijous a les 19 hores en l'edifici de l'Obra Social de la Caixa Rural de Borriana.

Pujar