elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

De torero a pastor: la vida de muntanya del burrianense Vicente Soler

De torero a pastor: la vida de muntanya del burrianense Vicente Soler
  • Cuenta amb un ramat de 120 ovelles que mantenen neta la muntanya de la Vall d'Uixó per a evitar incendis forestals

De torero a pastor. Vicente Soler, el matador de bous de Borriana després de cinc anys vestint el vestit de torero, amb més de deu anys a la seua esquena com a professor de l'Escola Taurina de la Diputació de Castelló i empresari taurí, va decidir donar un nou rumb a la seua vida, però sense desvincular-se pel seu amor als animals.

També va ser propietari de la la Finca La Calderona, en Algar, els seus bous salvatges es van exhibir per espectacles taurins de la província com Vila-real, Almassora, Borriana, Onda o Mascarell, entre altres, durant una dècada. També va ser propietari de l'empresa Taure Bou, especialitzada en espectacles taurins.

Després de la seua etapa en el món taurí va decidir convertir-se en pastor d'ovelles i va adquirir la finca La Corraliza a la Vall d'Uixó. “Els animals són la meua afició i estar en la finca em serveix per a desconnectar”, explica.


La finca està situada a quatre quilòmetres del nucli urbà de la Vall d'Uixó, en una zona pròxima al Castell d’Uixó i compta amb al voltant de 120 ovelles que diàriament pasturen per la muntanya, netejant les muntanyes.

Vicente Pastor s'encarrega de la seua criança. “He criat onze ovelles a biberó”, assenyala, “perquè sàpien anar i tornar a la seua casa”.

Així, les ovelles ixen cada matí del corral, es dirigeixen cap a la muntanya i allí passen el matí pasturant. Per a això té permís tant de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó i compta amb tots els papers en regla de la Generalitat Valenciana. Aquest burrianense té una carpeta de papers infinits amb permisos o documents de veterinaris, entre altres.

Al migdia, les ovelles tornen al corral, on fan el seu merescut descans, per a tornar a la vesprada a la faena en la muntanya.


Les ovelles de Vicente Soler dediquen unes dotze hores al pasturatge i la seua labor és essencial per a la neteja de la muntanya. “La muntanya està neta i el seu treball és fonamental per a evitar incendis forestals”, assenyala. "

El que fora el tercer matador de bous de la província de Castelló explica que en una ocasió les seues ovelles van entrar en una finca privada i van fer mal, però no té res a veure amb les queixes publicades per elperiodic.com en una informació en la qual un agricultor denunciava que les ovelles es menjaven els seus cultius.

Soler explica que ha parlat amb el regidor d'Agricultura, “sap que ho tinc tot en regla i que les meues ovelles no han fet mal com assegura aquest senyor. Podrien haver sigut animals salvatges. Les meues ovelles no, perquè si entren 120 ovelles en una horta, l'arrasarien”.


Pujar