elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu Arqueològic estrena una nova tecnologia de realitat augmentada i virtual

El Museu Arqueològic estrena una nova tecnologia de realitat augmentada i virtual

    Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents a l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2), han desenvolupat dos sistemes per reconstruir peces arqueològiques amb Realitat Augmentada i Realitat Virtual i obtenir informació de les mateixes impossible de vore a simple vista. Els sistemes ja s'han validat amb visitants en el Museu Arqueològic Municipal de Borriana.

    El projecte "Realitat Augmentada i Arqueologia", desenvolupat per l'investigador Kevin Càmera en el marc del seu Treball Fi de Màster, permet, a través d'una tauleta tàctil, que el visitant puga vore completament, mitjançant Realitat Augmentada, una peça museística que continga algun faltant (algun fragment incomplet). Mª Carmen Juan, investigadora de l'Institut ai2 de la UPV i directora de la tesina, explica que "els fragments faltants s'han reconstruït mitjançant Realitat Augmentada a partir de les indicacions del codirector del treball, el Dr. Josep Benedito". A més, en visualitzar la peça museística a través de la tauleta, el visitant pot veure sobre ella informació escrita sobre les seves característiques, context temporal i espacial o ús.

    El mateix equip de recerca ha treballat durant l'últim any en el desenvolupament d'un sistema de Realitat Virtual aplicat a l'arqueologia que permet inspeccionar peces museístiques a través d'unes ulleres Oculus Riff, les quals fan possible que l'usuari visualitze la peça de forma detallada i interactue amb ella. "L'usuari es col·loca el casc i el sistema li indica en quina posició ha de col·locar la peça. Mitjançant gestos de les seves pròpies mans, el visitant pot anar girant l'objecte, visualitzant així certs angles del mateix que a simple vista no s'aprecien amb la mateixa qualitat que veient-ho des de l'altre costat d'una vitrina", explica la professora Juan. En aquest projecte, dirigit per la Dra. Juan i la Dra. García, i desenvolupat per l'alumne del Màster Universitari en Intel·ligència Artificial, Reconeixement de Formes i Imatge Artificial (IARFID), Giovanny Tipantuña, s'ha treballat amb peces com un crani del Neolític final, una crátera del segle IV a. de C. o una estatueta del déu Mercuri que data dels s. I i II.

    El director del Museu Arqueològic de Borriana, Dr. José Manuel Melchor, explica referent a les primeres proves de validació d'aquests sistemes amb visitants del museu que “també van aportar informació interessant des del punt de vista museístic, ja que van mostrar un gran interès en la realitat augmentada, la qual cosa obre interessants perspectives de futur en para el museu de Borriana”. Per la seva banda, el regidor de Patrimoni a l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, ha manifestat que “ha estat realment interessant comprovar el funcionament d'aquestes noves tecnologies virtuals, i vore que ha estat el nostre Museu Arqueològic el primer a validar el sistema amb visites reals és una mostra de la importància que li donem al nostre patrimoni i com volem treballar de forma conjunta amb investigadors, universitats i conservadors per posar en valor la nostra riquesa patrimonial i acostar-la al màxim al coneixement de la ciutadania”. Després que l'alcaldessa, Maria Josep Safont i el mateix regidor de Patrimoni pogueren col·locar-se les ulleres de realitat virtual i augmentada, Granel explicava que “creiem que és un mètode molt atractiu per seguir mostrant el nostre museu d'una forma més completa i dinàmica. A través de la campanya dels Diumenges al Museu o d'iniciatives com aquesta, estem segurs que cada vegada seran més els interessats i interessades a visitar la instal·lació, i si a més suposa un atractiu per a xiquets i xiquetes, estarem fent una labor de divulgació que seria més complicada sense l'aplicació d'aquestes tecnologies”.

    Pujar