7 de juliol de 2020 7/7/20

Els mosquits resisteixen les mesures del control de plagues de l'Ajuntament de Burriana

Els mosquits resisteixen les mesures del control de plagues de l'Ajuntament de Burriana  - (foto 1)
  • Les zones més afectades són les del Grau, el port, el llit del riu i les instal·lacions esportives del Llombai

MÉS FOTOS
Els mosquits resisteixen les mesures del control de plagues de l'Ajuntament de Burriana  - (foto 2)

La plaga del mosquit tigre i el mosquit comú a Burriana continua i, malgrat les mesures preses per l'Ajuntament, se segueixen donant queixes per part dels ciutadans. El procediment a seguir que, almenys, es dóna en dues ocasions a la setmana, consisteix en el control, localització i tractament del focus.

No obstant açò, a més de les mesures programades, també s'estan esdevenint mesures extraordinàries, com el són el recent tractament en l'antic càmping de l'Arenal, en parcs i jardins de la zona costanera (grau i port), en el llit del riu i en les instal·lacions esportives del Llombai, perquè "per algun motiu s'ha fet una massificació puntual en aquestes zones de la localitat", declara Manel Navarro, regidor de Sanitat.

L'edil destaca l'aplicació de la pintura Inesfly en la zona del grau, port i serratella, a més d'en parcs i jardins de la població, que consisteix en una tècnica nova que impedeix que el mosquit hiverne i seguisca reproduint-se. A més, Navarro també ha destacat la instal·lació de casetes niu per a ratapinyades, el principal depredador d'aquests mosquits.

En quant a les queixes que s'han registrat en l'Ajuntament, el regidor de Sanitat recalca que la quantitat d'aquestes "en comparació a les quals es van registrar en 2015 són mínimes". El procediment a seguir quan es registra una queixa consisteix en el contacte amb l'empresa Lokímica perquè estudie el cas i es produïsca el tractament pertinent. De totes maneres, Navarro ha volgut puntualitzar que no es tracta d'un problema exclusivament de Burriana, ja que "les recents pluges han creat un clima perfecte per a la reproducció dels mosquits" i s'han registrat queixes en tota la Plana Baixa.

En cas que aquestes últimes mesures seguiren sense ser eficaces, des de l'Ajuntament de Burriana, es posarien en contacte amb el Servei Provincial de Plagues de la Diputació de Castelló, que són els que indiquen el procediment que cal seguir i com aplicar el tractament.

A més, Navarro recorda que en les propietats privades l'Ajuntament no pot dur a terme cap mesura. Per açò, a més dels tractaments que duen a terme, també són importants les xarrades informatives sobre indicacions bàsiques a seguir per part dels ciutadans.

Segons les indicacions el Servei Provincial de Plagues, aquests han de tenir especial cura amb els objectes que puguen contenir aigua com a poals, tests, bidons, etc. i es recomana bolcar-los o posar tapes per a evitar la implantació dels mosquits. També a aquells propietaris de piscines se'ls recomana la cloració de la mateixa. D'altra banda, la protecció de pous i aljubs amb malles mosquiteres és de crucial importància perquè no puguen posar els seus ous. Els propietaris de mascotes hauran de preocupar-se per renovar cada 2 o 3 dies l'aigua dels abeuradors. Per a evitar l'estancament dels embornals seria necessari tirar-los aigua una vegada a la setmana i, d'altra banda, és necessari retirar l'aigua sobrant del reg de les plantes.

Pujar