elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Maria Romero: «Volem facilitar espais de trobada per a les dones artistes de Borriana»

Maria Romero: «Volem facilitar espais de trobada per a les dones artistes de Borriana»
  • La regidora d’Igualtat recalca que la cultura és «molt important per a la recuperació emocional després de la pandèmia»

MÉS FOTOS
Maria Romero: «Volem facilitar espais de trobada per a les dones artistes de Borriana» - (foto 2)

Borriana calfa motors per al Dia de la Dona de 2022, un 8 de Març que dedicaran aquest any a l’àmbit de la cultura en femení. Així, l’Ajuntament prepara un bon grapat d’activitats lúdiques i formatives al llarg de tot el mes. Pots consultar el programa aci.

Aprofitant aquesta celebració, elperiodic.com entrevista a la regidora de d’Igualtat del govern municipal, Maria Romero, qui assegura que l’Ajuntament es centra aquest any en la cultura com una forma de superar la pandèmia i recorda que «la doble jornada de les dones a casa i al treball ha suposat una enorme càrrega emocional per a les dones» durant aquest període de confinaments i restriccions.

Per què heu triat el claim ‘Cultura en femení’ per a aquest 8M?

Cada any ens agrada tocar un àmbit i aquesta any hem triat la cultura, amb tres objectius: visibilitzar els valors femenins de la cultura, oferir referents culturals a les noves generacions i facilitar espais de trobada per a les dones artistes de Borriana per a que es pose de manifest que són moltes i que poden fer xarxa.

Històricament hem tingut restringit l’accés a la cultura i la representació gràfica i a altres nivells ha estat estereotipada o centrada en el nostre cos. Per això ens pareixia interessant llançar el missatge de que cultura és una paraula femenina, i, al mateix temps, també visibilitzar la representació professional de la dona en el món de la cultura, que com en tant altres àmbits pateix una escletxa de gènere clara.

Les xifres parlen per si soles. Per exemple, el 80% dels directius de museus són homes o, a les escoles de Belles Arts, 6 de cada 10 estudiants són dones, però fins a 7 de cada 10 premis artístics recauen en homes. A més, hi han estudis que indiquen que la capacitat de produir continguts que produeixen rendiments econòmics és 26 punts menor en dones que en homes.

A més, la cultura ha sigut un sector molt castigat per la pandèmia, per l’anulació d’espectacles i les restriccions d’aforaments i per l’estat anímic de la població. Per això volem posar en valor que la cultura és un espai que serveix per a augmentar la democràcia i facilitar la reflexió crítica i la recuperació emocional.

Comentes la recuperació emocional. Com ha afectat la pandèmia a les dones?

Precisament en el últim plenari municipal ens vam adherir a la declaració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en la es feia menció als informes del Fòrum Econòmic Mundial, la Organització Mundial del Treball, Nacions Unides i molt més organismes, que alerten que la pandèmia ha suposat un retrocés en la situació de les dones.

La pandèmia ha fet palés la importància de aquests treballs de cures, que fins ara estaven invisibilitzats. La qüestió és que les dones teníem l’esfera privada i hem conquerit la esfera pública al eixir a treballar, pel que hem tingut una doble jornada. I en la pandèmia hi havia moltes cures que sostindre, compatibilitzant els confinaments amb el treball i el manteniment de la casa on estaven tots convivint, el que ha suposat una alta càrrega emocional per a les dones.

Sobre aquest plenari, finalment Borriana es queda un altre any sense declaració institucional per el Dia de la Dona.

És el tercer any que no tenim una declaració institucional el 8M, des de que en 2019 va entrar Vox. Finalment s’ha quedat en una moció aprovada per majoria, perquè no s’ha pogut elevar a declaració institucional al no votar tots els partits del ple.

Jo sempre agraisc el vot a les forces democràtiques del plenari, perquè que una força tinga representació per la via democràtica no vol dir que el que defenen siga democràtic i constitucional. Recorde que l’article 14 de la Constitució diu que dones i homes han de ser iguals en drets i deures. En canvi, els anàlisis demostren que sí hi ha diferències.

Estem parlant de negar evidències i realitats i este partit està trencant un consens polític que hi havia al nostre país i en el nostre municipi. I no estem parlant de coses anecdòtiques, estem parlant de coses molt serioses que estan costant la vida a moltes dones. I podem agafar qualsevol àmbit, ja siga l’esport, la cultura o l’economia i trobem una escletxa de gènere.

A la programació del 8M hi han tallers familiars, per a joves, per a docents. Es volen enfocar les celebracions cap a l’educació dels més joves?

Llancem dos tallers familiars per al diumenge pel matí, perquè pensem que és un bon moment per a fer un oci en família. Pensem que els aprenentatges més significatius es produeixen en un context d’oci i més encara si acompanya el teu entorn, per això hem plantejat aquesta proposta de fer tallers familiars amb dos artistes contemporànies com Yayoi Kusama y Sonia Delaumay.

A més, també hem llançat un taller per a adolescents amb una associació que es va crear a Les Alqueries però que manté connexions amb Borriana i el Consell de la Joventut local ha donat suport també a l’activitat.

A més, plantegem un taller per a docents, perquè necessiten ferramentes per a trencar amb l’aprenentatge tradicional, perquè les dones estem infrarepresentades en el currículum escolar. Podem citar a un fotògraf, un pintor o un escriptor famòs, però no ens resulta tant fàcil citar a artistes en femení.

De tot el programa d’activitats pel 8M, què destacaries?

A part de les que he comentat destacaria la trobada d’artistes, sobretot si al final, a més de servir per a donar-se a conèixer, després continua de forma autònoma, perquè qualsevol xarxa d’artistes que es cree serà positiva per a la nostra ciutat.

Per altra banda, el dimarts dia 8 es la manifestació que convoca la plataforma feminista de Castelló. Per què nosaltres no fem una concentració a Borriana? Anem a Castelló i fiquem un autobús per a que les dones de Borriana ens trobem i ens sumem a altres que ja estan mobilitzades. Sument-mos a elles i vegem que és el que estan fent.

Com s’arriba a gent que no està conscienciada ni mobilitzada i que no participa activament d’aquestes celebracions feministes?

Eixe és un dels motius d’escollir cada any un tema diferent per a les programacions. Moltes vegades hi ha gent que ve a les activitats simplement per fer una activitat d’oci amb els fills i filles. Gent que igual mai no s’ha plantejat la qüestió de la igualtat o que confon el feminisme i el hembrisme. A més, tenim que parlar clar, perquè moltes vegades ens enredem parlant amb un missatge molt teòric que no arriba.

Com preveus aquest 8M?

Estem molt contents perquè a Borriana cada vegada les entitats tenen més ganes d’aportar. Per exemple, tenim el dinar del dia 8 que organitza l’Associació de Veïns del Port. És una trobada que cada any suma a més gent i és bona notícia que es puga fer després de dos anys sense ella per la pandèmia. En resum, és positiu que la gent pense i reflexione i que practique una ciutadania activa, perquè això es positiu per a Borriana.

Pujar