26 de maig de 2020 26/5/20
ENTREVISTA 8M

Maria Romero: "Burriana està avançant molt en igualtat però encara queda camí"

Maria Romero: "Burriana està avançant molt en igualtat però encara queda camí" - (foto 1)
  • Entrevista amb la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Burriana per conèixer la programació del Dia Internacional de la Dona

L'Ajuntament de Burriana ha preparat una intensa programació amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el proper 8 de març. Una jornada per reivindicar però no serà l'única ja que en les pròximes setmanes tindrem tallers, curses, homenatges, xerrades i altres propostes per posar el focus en la importància de defensar "una igualtat real entre homes i dones".

Així ho ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, en una entrevista amb elperiodic.com per parlar sobre el Dia Internacional de la Dona i aprofundir en què queda per fer per aconseguir aquesta igualtat real.

Burriana aposta un any més per una àmplia programació pel 8M. És necessari impulsar la seua celebració des de les institucions?

Des de l'Ajuntament veiem fonamental posar en valor tota la feina de la dona i utilitzar no només el 8 de març sinó que programem tot un seguit d'activitats per reivindicar el que encara ens queda per assolir. Amb el panorama polític actual s'estan posant en qüestió alguns avanços com la Llei de Violència de Gènere de l'any 2007, a la qual encara li queda camí per implantar, tot i que fa temps que es va aprovar.

En la programació veiem moltes activitats enfocades per als xiquets. És important educar des d'edats primerenques?

Si realment volem canviar la societat hem de començar des de sota de manera que no continuem reproduint estereotips o rols sexistes que perpetuaran aquest model que pretenem canviar. La pedagogia amb els xiquets es fa amb professionals en la matèria, sense interferència política, perquè aquestes noves generacions prenguen les seues pròpies visions sobre aquest tema. Per això, programem un documental sobre la bretxa salarial i una obra de teatre sobre una dona que és àrbitre i compte les dificultats que ha tingut tant a nivell laboral com en el món de l'esport.

Quines altres activitats destacaria de la programació del 8M?

Em sembla molt interessant l'augment de presentacions de candidatures per al dia de la dona perquè es posa en valor el treball de tres institucions o dones. També cal ressaltar tot el camí que ens va avançar Antònia Fenollosa, una dona de Burriana -coneguda com la senyora Manolita- i que va ser de les primeres a llicenciar-se en Medicina a 1922. Va ser una dona molt avançada, no només a nivell local sinó en general, ja que fins a 1910 les dones no podien graduar-se.

Com regidora d'Igualtat, detectes un canvi de mentalitat en la societat burrianenc?

El camí serà llarg perquè l'objectiu és aconseguir una igualtat real. Hem d'aconseguir que les veus masculines també se sumen perquè ells perden molt en aquesta desigualtat. No ens hem de veure com dos sexes oposats, sinó com aliats per aconseguir una vida millor que serà aquella en la qual tinguem els mateixos drets. Burriana està avançant molt i amb passos ferms. Crec que en la societat està ja instaurat el treball que es fa tant per al 25 N com per 8M. De fet, la prova és que cada vegada hi ha mes participació en aquest tipus d'actes i acaba de nàixer una nova associació feminista.

Finalment, quin missatge llançaries als lectors de elperiodic.com perquè puguen aportar el seu granet d’arena i contribuir a aquesta igualtat real siga efectiva?

Hem de ser conscient que això no és una lluita, sinó un treball de tots per aconseguir un món en què les persones siguem allò que vulguem ser, independentment del nostre gènere.

Pujar