7 de juny de 2020 7/6/20

Burriana transformarà completament el seu centre urbà

Burriana transformarà completament el seu centre urbà - (foto 1)
  • L'Ajuntament ha llançat el concurs d'idees per a una remodelació del centre que es convertirà en una de les majors inversions mai realitzades en la història de Burriana

MÉS FOTOS
Burriana transformarà completament el seu centre urbà - (foto 2)
Burriana transformarà completament el seu centre urbà - (foto 3)
Burriana transformarà completament el seu centre urbà - (foto 4)
Burriana transformarà completament el seu centre urbà - (foto 5)

El centre urbà de Burriana -i també la seua vida social- es desenvolupa a partir i al voltant d'un espai singular: les places del Pla i la Major. Fa quasi setanta anys que es van urbanitzar totes dues places perquè foren útils i funcionals per als seus veïns. Però la societat evoluciona i també ha de fer-ho la ciutat que trepitja.

És el que opina l'Ajuntament de Burriana, que ha posat en marxa el procés per a una remodelació integral del centre en una inversió que es convertirà en una de les majors mai realitzades en la història de Burriana.

L'actuació englobaria, segons han explicat els tècnics municipals a elperiodic.com, la plaça Major, la del Pla, la Terrassa Payá (convertida en aparcament des que l'Ajuntament comprara l'espai en 2003 i no arribara a un acord sobre el seu ús) i els carrers del Raval i Sant Vicent.

De moment, l'ajuntament ha llançat un concurs d'idees per 22.500 euros a repartir entre les tres propostes que siguen triades. Es pretén que aquestes propostes puguen encaixar en els Fons FEDER de la Unió Europea, encara que no hi ha res predissenyat, cada proposta presentarà la seua idea de transformar el centre de Burriana.

Connectar el centre històric, posar en valor la riquesa patrimonial i els edificis singulars, facilitar la mobilitat dels veïns i oferir una estètica actual i respectuosa amb el medi ambient són algunes de les propostes que persegueix aquest concurs.

Un altre dels reptes que haurà de resoldre's és el de l'aparcament, reconeix l'edil de Via Pública, Vicent Aparisi, ja que, si s'urbanitza la zona, haurà d'habilitar-se un altre espai pròxim per a facilitar l'estacionament de vehicles. Fins a l'11 de desembre es podran presentar les propostes i, posteriorment, el consistori es prendrà tres mesos per a resoldre el concurs així que a la fi de març podria conéixer-se ja quin serà el futur centre de Burriana.

Així pensa la ciutadania de Burriana

“La urbanització de les places El Pla i Major data dels anys 50 i 60, havent-se realitzat amb un caràcter funcional que en l'actualitat no respon als requisits i exigències de qualitat, accessibilitat i innovació que els correspon”, podem llegir en el plec de condicions, argument principal que ha portat al consistori a reobrir el debat d'aquesta remodelació integral.

Un debat que hem traslladat al carrer per a saber què opina la gent de Burriana sobre els futurs canvis que s'estan plantejant des de l'ajuntament. José, veí del centre, pensa que és una bona opció convertir en zona de vianants el centre mentre no se'ls perjudique les persones que viuen allí. Però, d'altra banda, ha explicat que ja queden molt poques places d'aparcament en el centre, al que ha afegit que fer un aparcament seria l'ideal.

Longena ha dit que li agrada molt el centre, ja que s'estan canviant coses últimament. Així doncs, ha afirmat que convertir-ho en zona de vianants seria el principal problema. “Hi ha carrers en les quals es pot aparcar, però hi ha unes altres que no i tampoc hi ha aparcament. També està la zona de la fira on la gent pot aparcar, però tampoc caben tots”, ha conclòs.

Una altra veïna de la localitat ha remarcat que si ho converteixen en zona de vianants estaria molt bé, però que també perjudicaria molta gent, ja que està molt transitat. Així mateix, ha afegit que “el que necessita Burriana és un bon aparcament”.

Fulgencio i Juan han reiterat que fer el centre per als vianants seria molt millor, però per als borrianenses que vagen amb cotxe seria un greu problema. Aquest últim, que porta vivint tota la vida a Burriana, ha afegit que fa anys estava així, sense que pogueren passar els cotxes: “I era molt millor, la gent eixia més al carrer”.

Moltes són les opinions que hi ha sobre aquest tema, però tots coincideixen en una cosa, sí que es converteix en zona de vianants el centre, l'ajuntament haurà de posar un aparcament urgentment, perquè són molts els cotxes que circulen per allí i, sobretot, que estacionen.

Pujar