elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana inaugura l'exposició “Gabriel Puig Roda. Dibuixos”

Borriana inaugura l'exposició “Gabriel Puig Roda. Dibuixos”
    MÉS FOTOS
    Borriana inaugura l'exposició “Gabriel Puig Roda. Dibuixos”  - (foto 2)

    La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana ha inaugurat l'exposició de "Gabriel Puig Roda. Dibuixos", una mostra amb fons pertanyents al Museu de Belles Arts de Castelló i produïda per ell mateix que es podrà visitar al CMC La Mercè de la ciutat.

    Sense dubte, el pintor castellonenc més important dels últims anys del segle XIX i principis del XX és el tirijà Gabriel Puig Roda, màxim representant del costumisme pictòric en aquestes terres i pintor fermament vinculat a Vinaròs, la seua terra i la seua gent. Becat per la Diputació Provincial de Castelló, Gabriel Puig Roda (Tírig, 18 de març de 1865 - Vinaròs, 21 de novembre de 1919) es formà a l'Acadèmia de Sant Carles de València (1878-1885); passà després a Madrid, a l'escola de la Real Acadèmia de Bellas Artes de San Fernando (1885-1889), i posteriorment a Roma (1889), on completarà la seua formació acadèmica i assumirà les tendències artístiques del moment. Finalitzat el seu període de becari el 1892, Puig romandrà a la Ciutat Eterna fins al 1900, any en què es trasllada a Barcelona, i després, el 1903, a Vinaròs, on mor el 1919.

    Dominador de totes les tècniques, és sobretot en la pintura a l'oli on deixà manifesta la seua mestria, amb retrats, temes i escenes costumistes i populars, amables, coloristes i suggestives, de vegades anecdòtiques, on predomina sempre el realisme, la versemblança i l'exactitud. La seua obra va tenir un gran reconeixement públic, i participà en nombroses exposicions, tant al nostre país (València, Barcelona, Castelló...) com a l'estranger (Berlín, Mònaco, Londres, Praga, Viena, Roma...), i la seua pintura fins i tot va arribar al mercat americà.

    Aliè, tanmateix, a les noves opcions artístiques que llavors marcaven els inicis de la modernització de la pintura espanyola,- el modernisme o el simbolisme -, el seu art reflecteix el gust de part de la societat europea i com no, espanyola i castellonenca de la fi de segle, amb preferència pels temes quotidians, d'una manera poètica, sense compromís, tractant de mostrar la faceta més amable i esperançada de la vida.

    Tal i com ha destacat el regidor de Cultura, Vicent Granel, «és un orgull poder comptar amb exposicions i mostres com aquesta a la nostra ciutat per una doble raó: primer perquè apropa autors tan importants com Puig Roda al conjunt de la ciutadania, i segon perquè mostra com també ben a prop de nosaltres es poden trobar alguns dels artistes més rellevants del darrer segle, amb el que això suposa per a gent jove que cada vegada entén millor que els referents poden trobar-se molt a prop de casa nostra».

     

    Pujar