elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos anys ajudant a salvar vides al Mediterrani des de Borriana: La història del grup l'Aurora

Dos anys ajudant a salvar vides al Mediterrani des de Borriana: La història del grup l'Aurora

    Dos anys ajudant a salvar vides al Mediterrani: Est el camí caminat per l'associació l'Aurora Grup de Suport des que va nàixer en el port de Borriana per a col·laborar amb els vaixells de rescat de migrants.

    L'Open Arms, el Louise Miche, l'Humanity 1, el Siga Punk I o el Siga Eye 4 són alguns dels vaixells que amarren durant els seus descansos en el port d'aquest municipi valencià i també l'han fet en altres moments altres famoses naus com l'Aita Mari o el ResQ-People.

    Davant les necessitats d'aquests vaixells un grup de veïns va decidir fundar l'Aurora, una entitat pionera en la Comunitat Valenciana en la cooperació amb les ONG que rescaten vides al Mediterrani, i que ja s'ha consolidat després de dos anys de treball.

    Al voltant de 2016 van començar a arribar els primers vaixells a Borriana i “les persones que participem en moviments polítics, socials i culturals ens acostem als vaixells per a brindar-los suport a títol personal”, sosté Vicent Aleixandre, portaveu de l’Aurora. I és que a partir de 2018 van començar a arribar més vaixells internacionals i va ser necessari muntar una entitat que els donara cobertura.

    Aquesta va ser adquirint amb el pas del temps major dimensió fins un dels moments més importants com el que es va viure l'any passat, quan en el port de Borriana ja no hi havia suficient espai. Hi havia massa vaixells i de gran grandària (cal recordar que Borriana va acollir la creació del nou gran vaixell de l'Open Arms), per la qual cosa es va haver d'ampliar el rang d'operació cap a Vinaròs i Sagunt.

    Per què Borriana?

    Els vaixells de rescat s'acosten a Borriana perquè estratègicament està ben situada, ja que compta amb el varadero necessari per al manteniment dels vaixells i en els ports més grans els que tenen grans instal·lacions d'aquest tipus solen acollir vaixells nous que no estan pensats per al rescat.

    A més, és una localitat relativament barata, no és excessivament turística, per la qual cosa els preus de lloguer són assumibles i generalment els ports grans solen tenir autoritat portuària pròpia, estan tancats i exigeixen passar per un control de seguretat abans d'eixir. “Això a Borriana no succeeix, doncs en baixar del vaixell en deu minuts arribes a una farmàcia o un estanc i tot això suma punts perquè trien aquest lloc” explica Aleixandre.

    L'Associació està integrada per voluntaris, ningú rep un salari pel seu treball en l´Aurora. A més, des de l'entitat animen a tots les persones interessades a formar part d'aquest projecte, ja que “es viuen històries emotives cada dia, perquè la gent que ve de rescatar deixa a les persones que rescata en un port d'Europa o Espanya i torna a Borriana.

    Per això, passa molt temps fora de les seues cases i del seu entorn afectiu. A això se suma que els rescats sempre són dramàtics perquè es perden vides, es viuen moments molt estressants i es forgen grans llaços d'amistat sorgits sota un mateix objectiu comú, salvar vides” defensa Vicent Aleixandre.

    L’ Aurora contra els missatges d'odi als migrants

    El pròxim dia 7 es durà a terme la presentació de la memòria dels últims dos anys a les 18 hores a la Casa de la Cultura de Borriana, on s'informarà del nombre total de missions en les quals han participat, quantes actuacions de grups de voluntaris s'han produït així com la seua col·laboració amb 15 embarcacions de rescat civil i humanitari dins d'Espanya i Europa.

    D'altra banda, un altre tema en el qual estan treballant és en l'àmbit de la sensibilització en els drets humans i les migracions, estan preparant exposicions en centres educatius per a combatre els discursos d'odi cap a aquesta part de la societat.

    “Això es deu al fet que creiem que es té aquesta mala visió dels migrants a causa de la manipulació del discurs que es trasllada des de les institucions que cerca deshumanitzar a aquestes persones. El missatge que intentem traslladar és que nosaltres també hem sigut una població migrant i no s'ha de soscavar la dignitat d'aquestes persones pel simple fet de ser diferent”, afirma el portaveu de l’Aurora. No obstant això, també han realitzat més de 45, xarrades, projeccions, activitats i tallers per a població adulta en diferents espais i cases de la cultura.

    Per això, “creiem que la visió negativa roman en la societat i cal lluitar per canviar-ho, ja que els discursos d'odi fan més soroll que la bondat que duu a terme Associacions com la de l’Aurora”, exposa Vicent.

    Pujar