elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La fruita de tardor protagonitza un nou mercat de venda directa a Burjassot

  • L’acció reivindicativa, promoguda pel Consell de l’Horta de València, entitats agries i socials i la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, es farà a la Pç. Emilio Castelar el dissabte des de les 10h.

La iniciativa, de caràcter extraordinari, pretén conscienciar la ciutadania de la necessitat d'uns preus justos per als productes agraris, especialment de les fruites de tardor com la taronja, el caqui i la magrana, de la importància del consum de temporada i del foment de la venda directa entre els productors. Respon a una demanda de les organitzacions agràries i col·lectius socials presents al Consell de l’Horta i en el Consell Alimentari Municipal de València i compta també per aquest mercat amb el suport de la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Burjassot.

El Consell de l’Horta de València, adscrit a la conselleria d’Agricultura, és l’ens gestor de l’horta. La Llei de l’Horta de València, aprovada en l’any 2018, li atorga com a objecte garantir la pervivència i promoure la dinamització de les activitats agràries en l’Horta de València, a més de fomentar una agricultura més respectuosa amb el medi ambient. Entre les seues funcions es troba la promoció de campanyes de foment del consum dels seus productes, mercats de proximitat i activitats que ajuden a incrementar la renda de les persones que es dediquen a l’agricultura.

L’ajuntament de Burjassot, en suport a la campanya, a través de la seua regidoria de comerç, col·labora facilitant la celebració d’este esdeveniment a una de les seues places més importants i atractives del municipi, la Plaça Emilio Castelar, situada junt l’ajuntament de la localitat i el pati de les Sitges.

La jornada se centrarà al voltant de la reivindicació del paper fonamental de la xicoteta producció i transformació agroalimentària de proximitat, per a la que és fonamental conèixer quins són els productes de temporada, com són les taronges, el caqui i la magrana i que els consumidors puguen trobar-los el més frescs possible a mercats de venda directa, comerços de proximitat o als mercats municipals.

És per tot açò que el Consell de l’Horta de València junt a l’Ajuntament de València i altres ajuntaments de les comarques de l’Horta Sud i Horta Nord com ara el de Burjassot; han assumit, a petició dels sindicats agraris La UNIÓ Llauradora i Ramadera, AVA, UPA, la Coordinadora Camperola PV-COAG i altres entitats socials com Per l’Horta o CERAI, la tasca d’organitzar mercats extraordinaris de productes de proximitat per tal de sensibilitzar a la ciutadania en la necessitat d’adquirir productes de l’Horta com en el primer ja celebrat a la Plaça de la Reina de València el passat 16 d’Octubre amb garn èxit de participació.

Estos mercats reivindicatius tenen tot el sentit en un moment d'incertesa per al sector agrari, marcat per l’elevació dels costos de producció i una inflació que beneficia a les grans superfícies però que no s’està traduint en beneficis per als productors. Com hem vist en repetides ocasions en els últims mesos, la manca de preus justos, especialment per a aquest tipus de fruites, està provocant l’arrancada de plantacions, amb tot el que això suposa per a l’economia local. És per això que la campanya «Preus Justos», crida a conscienciar a la ciutadania en la compra de proximitat. En este sentit, el Consell de l’Horta de València té previst seguir organitzant en els propers mesos nous mercats extraordinaris tant a València com a altres poblacions de l’horta amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones productores de l’Horta i sensibilitzar a la ciutadania de la importància de consumir productes locals.

L’acte tindrà lloc el pròxim dissabte 19 de Novembre a la plaça Emilio Castelar de Burjassot en horari de 10 a 14h. El següent se celebrarà al barri de Campanar a València el proper 18 de desembre.

Pujar