elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Botellons i festes clandestines, armes letals en la pandèmia

Botellons i festes clandestines, armes letals en la pandèmia
  • Les comunitats autònomes i els ajuntaments endureixen notablement la quantitat econòmica de les denúncies per a tractar d'evitar les aglomeracions il·legals que se succeeixen dia rere dia

La multitud de restriccions i normes noves quant a la llibertat de les persones han canviat molt en els últims temps.

Des que la pandèmia del COVID-19 irrompera sense avisar en tota Espanya i en el món, el dia a dia ha canviat.

Tampoc és el mateix ja la manera de celebrar festes o esdeveniments que suposen aglomeracions, ja que aquestes són la principal arma que té el virus per a continuar propagant-se sense fre.

Ni els joves ni ningú poden anar a les discoteques o pubs pel tancament de l'oci nocturn, tampoc allargar els sopars o les sobretaules per la limitació d'horari en l'hostaleria, per la qual cosa la solució més factible que troben i que s'està observant dia a dia està en els botellons i en les festes clandestines. Aquestes suposen una solució per a la seua diversió, però un perill real per a la resta de la societat que sí que compleix estrictament amb les normes.

Ajuntar-se en botellons o festes en habitatges particulars significa l'aglomeració de persones que no conviuen juntes, per la qual cosa estan incomplint de manera total les normes establides en l'actualitat de la pandèmia. Això, més enllà de suposar el risc sanitari evident perquè no fan ni la mínima intenció per frenar la propagació del virus, també comporta unes conseqüències legals dures.

En estar saltant-se les normes pels botellons o les festes il·legals, s'exposen a les denúncies per això. Observem que aquestes van augmentant amb el pas del temps i amb la detecció que cada dia són més aquest tipus d'infraccions, per la qual cosa els ajuntaments i les comunitats autònomes són les que van regulant la pujada i la duresa de les conseqüències per desobeir d'aquesta manera tan evident les restriccions.

Cal recordar que a Espanya fer botelló en la via pública està totalment prohibit, encara que no existeix una norma estatal que la regule i, com indicàvem anteriorment, són les CCAA i els propis ajuntaments els que decideixen la duresa de la sanció econòmica, arribant a considerar en l'actualitat aquestes infraccions com a greus i molt greus.

La norma actual indica clarament que les reunions multitudinàries estan limitades en gran part del territori espanyol a 10 persones, encara que a Madrid o Salamanca es redueix a 6. En comparació amb els botellons, rara és la vegada que s'ajunten menys d'aquest nombre de joves, per la qual cosa és recurrent que caiguen en aquesta pràctica que hui dia és il·legal per dos motius: el primer per la il·legalitat de beure en la via pública i el segon per reunir-se amb un nombre major de persones de les quals permet la norma.

En la immensa majoria dels botellons i festes clandestines detectades pels agents policials, l'ús de les màscares brillava per la seua absència, ja que els joves estaven en un ambient festiu i no complien amb la norma. Fins i tot va més enllà, ja que indiquen que la temeritat sanitària és major perquè molts d'ells es passen la botella i beuen d'aquesta.

La gravetat resideix a posar en risc a la resta de la població i als propis participants en la festa.

El règim sancionar es regula depenent de la gravetat de la situació, fins i tot de la reiteració en les infraccions d'un mateix grup de persones.

 

Augmenten les sancions

La Comunitat Valenciana s'ha posat realment seriosa en aquest assumpte i ha considerat els botellons com a greus, ja que ha regulat les multes per aquest motiu en el moment actual entre els 601 i els 30.000 euros, segons la gravetat. La cosa va a més en el cas que en els botellons foren presents menors d'edat o persones de més de 65 anys, la qual cosa augmentaria la sanció fins a arribar fins i tot als 60.000 euros, ja que seria una desobediència molt greu.

En la Comunitat de Madrid, aquest règim sancionador sol rondar els 500 euros si es tracta de menors d'edat i de més de 600 euros si les persones ja són adultes i estan fent botelló. Al voltant de 100 euros és la multa per no portar la màscara posada; ascendeix fins a 3.000 euros en el cas de reunions de més de sis persones, i aconsegueix els 600.000 en el cas de tractar-se d'una festa clandestina en la qual es pose en risc a un important nombre de persones. En totes aquestes entra el criteri dels agents a l'hora de valorar la gravetat de la situació per a imposar un tipus de sanció o un altre.

A Catalunya, la sanció quant als botellons s'endureix amb el moment actual de la pandèmia fins al punt d'oscil·lar entre els 3.000 i els 15.000 euros, motivat per la prevenció davant els contagis.

A Andalusia, si el botelló pot comportar un contagi de més de 100 persones, es consideraria una infracció molt greu i les sancions podrien arribar fins als 600.000 euros. En aquest mateix territori, posar en risc a més de 15 persones per no portar correctament la màscara, suposaria una denúncia de fins a 3.000 euros.

Pujar