15 de gener de 2021 15/1/21

El Botànic II tira a caminar amb reptes en 6 grans àrees

El Botànic II tira a caminar amb reptes en 6 grans àrees - (foto 1)
  • Canvi climàtic, feminisme, servei públic, model productiu, qualitat democràtica i el finançament autonòmic són les grans línies del nou pacte de govern

MÉS FOTOS
El Botànic II tira a caminar amb reptes en 6 grans àrees - (foto 2)

El nou govern autonòmic de la Comunitat Valenciana comença a caminar després de setmanes de llargues reunions de negociació entre els tres partits que el conformen (PSPV, Compromís i Unides Podem). L'acord arribe en el matí d'ahir després d'una reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat entre Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, els qui van aconseguir el consens ‘in extremis’, tal com et va comptar ahir elperiodic.com

Un pacte d'última hora i tres signatures a Alacant més tard, els nous socis de govern han fet públics quals són els eixos sobre els quals versaran les polítiques que s'impulsaran des del Consell al llarg dels pròxims quatre anys. En total, són sis les àrees que les tres formacions consideren prioritàries i aquestes són les principals mesures que proposen:

1. Canvi climàtic:

És el primer dels blocs del nou acord, amb el qual s'espera arribar a impulsar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que permeta arribar al 2050 amb el total de les energies sent renovables. A més, es comprometen a crear un Centre de Control de la Contaminació Atmosfèrica i a impulsar un Pacte pels Boscos Valencians.

2. Feminisme

A més de comprometre's a assegurar el compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, es continuarà treballant en aquesta matèria amb accions com garantir el tractament psicològic gratuït a les víctimes i els seus fills o la reserva de ‘almenys’ un 10% de l'oferta d'habitatge públic per a les víctimes, així com l'elaboració d'una nova llei d'igualtat.

3. Servei públic

El tercer eix del pacte està destinat a les mesures en matèria de servei social i és un dels més extensos perquè es recullen un total de 42 mesures. Entre totes elles destaquen la creació d'un Pacte per a les Persones Majors, l'elaboració d'un Pla Valencià de Barris Inclusius i la regulació de la professió de les persones cuidadores. També es recull la proposta de crear un Museu del Disseny Valencià, incrementar el nombre de beques Erasmus i fomentar els mitjans de comunicació públics valencians.

4.Model productiu

En el que a model productiu es refereix s'aprovarà un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna de la Comunitat Valenciana, l'objectiu de la qual és atendre fonamentalment els col·lectius més vulnerables. A més, els socis es reafirmen en la seua aposta per la Formació Professional i per la inclusió social, a través d'un Pla Integral d'Inserció dirigit a persones amb problemes de salut mental.

5.  Qualitat democràtica

És una altra de les grans potes del nou acord, i entre totes les mesures destaquen la reforma de dues lleis ja existents: la Llei Electoral Valenciana per a eliminar la barrera del 5% i la reforma de l'Estatut d'Autonomia. A més, s'inclou la posada en marxa d'un Institut de Memòria Democràtica i la creació d'un banc d'ADN dependent de la Generalitat per a la identificació de les persones víctimes de la dictadura.

6. Finançament autonòmic

Ha sigut un dels grans temes de l'anterior legislatura i sembla que continuarà sent-ho durant els pròxims quatre anys. En l'acord es detalla la necessitat de reformar de manera “immediata” el sistema de finançament autonòmic i la regularització del deute històric, per al que es proposa establir un calendari que el facilite. A més, en aquest apartat es parla d'implementar la gratuïtat de l'AP7 i d'aconseguir que s'aprove el Corredor Mediterrani.

Són moltes les mesures que s'han proposat adoptar els socis del nou Botànic que en aquests pròxims quatre anys hauran d'arribar a molts nous acords, està vegada amb la novetat que en la presa de decisions participarà un nou partit, *Unides Podem.

Pujar