25 de novembre de 2020 25/11/20

El Botànic II, en marxa després del lliurament de carteres als consellers

El Botànic II, en marxa després del lliurament de carteres als consellers - (foto 1)
  • El Govern valencià compta amb cinc nous noms: Martínez Dalmau, Arcadi España, Mireia Mollà, Rosa Pérez Garijo i Carolina Pascual

Després que Ximo Puig prenguera possessió per segona vegada com a president de la Generalitat, tan sols quedaven dos actes perquè la legislatura començara a rodar: el nomenament dels consellers que formaran part del *Botànic II i el simbòlic traspàs de carteres.

Totes dues cerimònies van tindre lloc ahir durant tot el dia, després de conéixer-se el nom dels dirigents. Així, la jornada ja va començar a les 10.30 amb la presa de possessió del nou Consell en el Saló de Corts del Palau de la Generalitat. Una vegada nomenat l'equip que acomanyarà a Puig aquesta legislatura, al llarg del dia es va produir el traspàs de carteres en les respectives conselleries.

La primera a renovar els seus càrrecs va ser Mónica Oltra, que repeteix com a vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Oltra va revalidar les seues funcions amb un discurs emotiu, dirigit als valencians, en el qual va posar en valor les polítiques d'aquests últims quatre anys. En concret, va recordar dos moments: l'arribada del buc Aquarius a València amb immigrants refugiats, i la creació del Pacte valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. Així, Oltra va assegurar que torna a la vicepresidència i a la Conselleria amb “la mateixa il·lusió, força i ganes que fa quatre anys”, conscient de la importància de tot el dut a terme, però “sobretot”, de “el que queda per fer”. “No entenc la política si no serveix perquè tots els homes, dones, xiquets i xiquetes al nostre país puguen ser feliços”, va subratllar.

El següent traspàs de cartera es va produir en la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que tornarà a estar dirigida pel socialista Vicent Soler. Sens dubte, la d'Hisenda és una de les conselleries més rellevants, tenint en compte que tots els partits consideren urgent la reforma del finançament. Així ho va posar de manifest Soler, que no va oblidar que el principal objectiu “continua sent la reforma del model de finançament autonòmic”. Una reforma que ja estava en l'agenda política en 2015, però que no obstant això no va prosperar. “Ho exigirem des del primer dia”, va assegurar el conseller, qui s'ha marcat com a objectiu aconseguir la “fita” d'acostar a la Comunitat Valenciana a la mitjana espanyola de la despesa per càpita.

Per part seua, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, també va renovar el seu càrrec ahir al cap d'un any al capdavant de la Conselleria, que torna a recaure en el PSPV. Barceló va ser nomenada per Puig en 2018, després que l'anterior dirigent de Sanitat, Carmen Montón, fóra cridada al Ministeri. Barceló, que ara ocuparà el càrrec durant una legislatura completa, va assegurar ahir que treballar per la “salut i el benestar” és un dels “majors honors i reptes que he tingut”. En aquest sentit, la consellera va valorar el sistema de salut actual, “una eina decisiva per a la cohesió social i un motor per a la igualtat”. Així mateix, Barceló es va comprometre a mantindre un diàleg “obert i constructiu” amb els col·legis professionals, les associacions de pacients i els centres d'investigació.

Entre els consellers que continuen aquesta legislatura es troba també la titular socialista de Justícia, Gabriela Bravo, que ahir també va procedir al traspàs de cartera després de prendre possessió. D'aquesta manera, va anunciar que la prioritat serà acabar amb el terrorisme masclista, per la qual cosa el seu departament “es deixarà la pell” per a aconseguir-lo. “Posarem tots els mitjans i tots els recursos d'aquesta Conselleria, en l'àmbit de les seues competències, per a lluitar contra la violència de gènere", va indicar, conscient que el realitzat aquests quatre anys ha sigut “necessari però insuficient”.

Una altra de les pedres angulars del Govern valencià és la Conselleria d'Economia, que complint amb el que es preveu, tornarà a ocupar Rafael Climent, per la qual cosa el departament estarà una altra vegada en mans de Compromís. Durant el traspàs de cartera, el titular d'Economia va agrair la confiança en ell i va anunciar que treballarà “amb humilitat i un somriure”. Per a Climent, el principal objectiu d'aquesta legislatura ha de ser canviar el model econòmic i productiu “des de la transversalitat”. “Apostem per una economia humana que millore la vida de la gent”, va subratllar.

Compromís també liderarà quatre anys més la Conselleria d'Educació, al capdavant de la qual tornarà a situar-se Vicent Marzà. En el lliurament de la cartera després de ser nomenat conseller, Marzà va posar l'accent en la necessitat de governar altres quatre anys més per a “consolidar el canvi de model educatiu i cultural que iniciem en 2015”. I va recordar: “No comencem de zero, hem construït fonaments sòlids”.

NOUS CONSELLERS

A més dels consellers que repeteixen en el càrrec, Puig va nomenar ahir a cinc nous titulars que també formaran part del Govern valencià els pròxims quatre anys.

Rubén Martínez Dalmau

Després de dies de tibants negociacions entre els tres socis del Consell, finalment PSPV i Compromís van complir amb l'exigència del líder de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau d'ostentar una vicepresidència. Així, no solament la formació habitada ha entrat en el Consell, sinó que a més Dalmau ha sigut nomenat vicepresident segon i conseller d'Habitatge –que ja no formarà part de la Conselleria d'Obres Públiques- i Arquitectura Bioclimàtica. En rebre la cartera de mans d'Oltra, Dalmau va assenyalar la necessitat de “acabar amb la pobresa energètica i oferir solucions al problema social de l'habitatge”, i es va comprometre a realitzar una transició verda per a aconseguir un “futur sostenible”.

Arcadi España

El socialista Arcadi España va rellevar ahir a María José Salvador com a consellera d'Obra Públiques i Vertebració del Territori. Després de rebre la cartera de mà d'antecessora, ha incidit en la importància d'exigir inversions justes per a la Comunitat i l'agilitació del Corredor Mediterrani, i s'ha compromés a desenvolupar una política basada en la “eficiència, la sostenibilitat i la innovació”.

Mireia Mollà

L'ex diputada de Compromís, Mirea Mollà, recull ara el testimoni d'Elena Cebrián en la Conselleria d'Agricultura i Emergència Climàtica. Durant el traspàs de la cartera, Mollà va comunicar la seua obligació d'afrontar “amb valentia” l'emergència climàtica per a avançar en la “transformació social”. A més, va recalcar que una de les seues primeres reunions com a consellera serà amb els agricultors afectats per la plaga de Xylella.

Rosa Pérez Garijo

Rosa Pérez Garijo és la primera consellera d'Esquerra Unida, després que Compromís cedira Transparència a Unides Podem. “Assumisc la tasca amb màxima diligència i respecte”, va assegurar després de rebre la cartera de l'ex conseller, Manuel Alcaraz.

La notícia sobre l'emocionant comiat d'Alcaraz es pot llegir en https://www.elperiodic.com/val/emocio-plors-traspas-transparencia-compromis-unides-podem_627599

Carolina Pasqual

La independent Carolina Pascual és ja la titular de la nova Conselleria d'Innovació, després d'haver recollit aquest matí la cartera a Alacant, on estarà la seu del departament. “És aquests moments, Alacant assumeix la capitalitat de la innovació i contribueix a vertebrar el territori", ha indicat, conscient que la innovació “no és una alternativa, és una realitat”.

Pujar