1 d’octubre de 2020 1/10/20

El nou Botànic estarà format per 12 conselleries i Compromís perdria una

El nou Botànic estarà format per 12 conselleries i Compromís perdria una - (foto 1)
  • Mancant dos dies per al ple d'investidura, encara es desconeix el nombre de vicepresidències i el vot de Podemos està en l'aire

MÉS FOTOS
El nou Botànic estarà format per 12 conselleries i Compromís perdria una - (foto 2)

El nou govern del Botànic estarà compost finalment per 12 conselleries. La incògnita l'ha buidada aquest matí el sotssecretari del PSPV-PSOE, Manolo Mata, després de finalitzar la ronda de consultes amb el president de les Corts, Enric Morera, a dos dies de celebrar-se el ple d'investidura.

Després de conéixer-se el nombre oficial de carteres, ara la pregunta és si aqueixes 12 conselleries tindran un president amb o sense competències. “La comoditat del president és molt important”, ha assegurat Mata, per a qui el dirigent del Consell “ha de tindre competències brutals”, com nomenar o cessar alts càrrecs. 

Però a tan sols 48 hores del ple d'investidura, les competències del president no són les úniques qüestions que queden per resoldre. I és que els socis del nou Botànic encara no han acordat si el govern tindrà una o dues vicepresidències, com plantegen des de Podemos perquè Rubén Martínez Dalmau siga vicepresident segon. “Nosaltres no véiem necessari que hi haguera més vicepresidències”, ha subratllat el síndic socialista. Però ha afegit: “Si una força ho planteja les altres estan receptives”.

Això sí, encara que encara mancada per lligar l'estructura del Consell, els acords programàtics del nou govern ja estan tancats. Després de setmanes intenses de negociacions, Mata ha mostrat aquest matí un “moderat optimisme” perquè hui finalitzen les negociacions i entre aquesta vesprada i demà es coneguen els noms dels consellers. Per al portaveu socialista, el “encaix” serà possible a través de “concessions mútues” per part de totes les forces polítiques. “On caben dos caben tres”, ha bromejat.

Aqueixes “concessions” hui han tingut com a protagonista a Compromís, després que la líder de la coalició, Mónica Oltra, ressaltara que el seu partit ha sigut la “única força política que ha encarat aquestes negociacions des de la generositat”. Aquesta declaració es traduiria en una conselleria menys per a Compromís, que finalment acceptaria perdre una de les cinc carteres que ha ocupat aquesta última legislatura. “Un dels elements més importants perquè una negociació isca bé és la generositat”, ha apuntada Oltra. Per això, ha subratllat, “pensem que les negociacions ja estan a punt” per a celebrar la investidura dimecres que ve.

EL VOT DE PODEM, EN L'AIRE

El nou partit implicat en les negociacions encara no ha aclarit quina serà la seua postura el dia del ple d'investidura. Segons el líder de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, “tot depén de com avancen les negociacions”. És a dir, de la representació que tinga la formació habitada en el nou govern. En aquest sentit, la idea de Unides Podem és ostentar, a més de les dues conselleries, una segona vicepresidència, encara que al principi Compromís i PSPV eren poc inclinats a aquesta proposta. Podem, ha indicat Dalmau, “no pot estar més representat que la resta, però tampoc menys”. En aquests moments, segons el líder de UP, “no podem garantir quin serà el nostre vot, però entenc que s'arribarà a un acord”.

CANTÓ: “SÓN FATALS NOTÍCIES”

El portaveu del Grup Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, també s'ha reunit aquest matí amb Enric Morera per a transmetre-li la seua intenció de votar no en la investidura de Ximo Puig. Aquesta negativa ja era segura, però segons Cantó s'ha reforçat “en veure el lamentable espectacle del repartiment del botí del Botànic”. El líder de la formació taronja en la Comunitat, que apostava per disminuir el nombre de conselleries, ha definit l'augment de carteres, unit al “afegit desastrós” de Podemos, com a “fatals notícies per als valencians”.

Pujar