Castellano

Els primers Moros i cristians del 2019 prenen vol a Bocairent

Els primers Moros i cristians del 2019 prenen vol a Bocairent
  MÉS FOTOS
  Els primers Moros i cristians del 2019 prenen vol a Bocairent - (foto 2)

  Bocairent compta ja les hores per a iniciar les primeres celebracions de Moros i cristians del 2019 que arrancaran aquest divendres, 1 de febrer, a les 19.30 h amb la retreta de les Caixes que rememora l’elecció de sant Blai com a patró de la localitat de la serra de Mariola el 6 de novembre del 1632. Per la nit, la desfilada de les nou filaes traurà al carrer, per primera vegada, els pasdobles i les marxes mores i cristianes que configuraran la banda sonora fins dimarts pròxim.

  De fet, les bandes de música centren l’acte matinal de dissabte en el qual la batuta de Jaume Blai Santonja Espinós serà l’encarregada de dirigir la interpretació de l’Himne a Bocairent. De vesprada (16.30 h), els compassos seguiran marcant el ritme amb l’entrada que congregarà més de dos milers de participants en una nova demostració de vistositat i de majestuositat associada als Moros i cristians. Blocs de reminiscències soldadesques, esquadres especials, carrosses, ballets i boatos s’aniran succeint pel centre històric de Bocairent amb un protagonisme clar per a la capitania de cada filà: Alicia Beneyto Belda (Espanyoletos), Sofía Micó Francés (Granaders), David Cuerda Puerto (Contrabandistes), Jaime Molina Vañó (Terç de Suavos), l’esquadra ‘Marmotes’ (Estudiants), Francisco Blázquez Mayoral (Moros vells), José Antonio Cantó Vañó (Marrocs), Francisco Belda Calabuig (Moros marins) i Teresa Doménech Beneyto (Mosqueters).

  El fervor religiós protagonitzarà la jornada de diumenge amb l’esclat que es produeix durant l’entrada de la imatge de sant Blai a la plaça de l’Ajuntament quan centenars de ciris i els focs d’artifici enllumenen aquest punt baix una pluja d’aleluies. La processó (19.00 h) també compta entre els seus atractius amb la presència del guió del patró pintat per Joaquín Sorolla i de la relíquia portada, en aquesta ocasió, per setze components de la filà de Marrocs. Pel matí, la diana acompanyarà el clarejat mentre que a migdia la missa solemne estarà presidida per Juan Piris Frígola, bisbe emèrit de Lleida, i cantada per l’Agrupació coral de Bocairent. A partir de les 16.00 h, el ‘piquete’ del Terç de Suavos i el ball del moro amenitzaran la vesprada.

  La batalla entre els bàndols cristià i moro esdevindrà dilluns, 4 de febrer, amb les sengles lluites d’arcabusseria que acabaran amb els infructuosos parlaments dels ambaixadors Miguel Pérez Jorge i Pau Verdú Navarro. Per la nit, la desfilada humorística de la retreta conclourà la jornada que dóna pas, a l’endemà, a la pujada al Sant Crist on té lloc la despulla del moro, una de les singularitats de les festes de Bocairent. A les 17.30 h arrancarà el canvi de bandes que suposa inequívocament el declinar de les celebracions i l’obertura de l’any fester següent amb la proclamació dels nous càrrecs per al 2020. Abans, però, la mitjanit tornarà a atraure les persones aficionades a la pólvora i, més concretament, a les ‘cordaes’ amb una de les celebracions més característiques pel seu recorregut obert pel centre històric de Bocairent i pel trasllat dels coets en barres de ferro anomenades ‘canyes’.

  Pujar