Castellano

Bocairent balla al ritme de les danses de sant Agustí

Bocairent balla al ritme de les danses de sant Agustí
  MÉS FOTOS
  Bocairent balla al ritme de les danses de sant Agustí - (foto 2)
  Bocairent balla al ritme de les danses de sant Agustí - (foto 3)

  Bocairent viurà del 22 al 28 d'agost les festes d'estiu a sant Agustí al ritme marcat pel tabal i per la dolçaina. La cavalcada, les danses i la jornada dedicada al bisbe d'Hipona seran les principals cites d'un programa que inclou nombroses activitats populars com cucanyes i corredors o un correfocs el 2 de setembre que tancarà el cicle festiu caracteritzat per la recuperació de la figura de la clavariessa major infantil després d'uns anys d'absència.

  El càrrec màxim de les celebracions aquest any l'ocupa Celia Sanchis Beneyto que estarà acompanyada per una cort d'honor integrada per Alejandra Hernández Cantó, Amaya Amezcua Torres, Elsa Vañó Gisbert, Paula Asensio Camarasa, Claudia Vañó Vanyó, Nerea López Maestre, Candela Nájar Silvestre, Clara García Ferrer. Paula Ferre Tormo. Paula Beneyto Belda, Isabel Vañó Castelló i Maria Alcaraz Reig. Totes elles compartiran protagonisme en la cavalcada d'aquest dimarts (20.30 h) amb els 'cabolos' i el ball de la Moma del Corpus Christi de València que completaran tot un seguit de carrosses en l'acte més multitudinari de les festes d'estiu de Bocairent que conclourà, a la nit, amb l'actuació de l'orquestra People.

  Del 24 al 27 d'agost, les cinc nits de danses (23.00 h) engalanaran la plaça de l'Ajuntament amb els vestits tradicionals de les desenes de parelles de balladores i de balladors que rodaran la font central combinant el pas pla al ritme del tabal amb les 'botades' animades per la dolçaina. Aquest ritus centenari que Bocairent conserva està a hores d'ara en procés de declaració com a bé d'interés cultural immaterial per la singularitat d'un ball ben arrelat en l'imaginari col·lectiu del veïnat de la població però també de la serra de Mariola i de la Vall d'Albaida.

  Durant aquests dies, també tindran lloc diferents proves esportives com l'eixida popular amb bicicleta, els campionats de raspall i de pàdel o la carrera de la dona a benefici de l'Associació de familiars i de malalts d'Alzheimer i d'altres demències degeneratives de Bocairent (AFAB). Igualment, en l'àmbit cultural destaca la proposta 'Sant Agustí de conte' promoguda per l'Àrea Cultural i Juvenil de l'Ajuntament amb la presència dels narradors Ana Canet, el Tio Vicent i Bruixes Maduixes en les vesprades dels dies 24, 25 i 26.

  Finalment, la jornada dedicada a sant Agustí arrancarà amb la diana encapçalada pels populars 'cabolos' que recorreran el nucli urbà entre les primeres clarors del dia abans de què a les 12.00 h se celebre la missa solemne predicada per Juan Belda Plans i cantada per l'Agrupació coral de Bocairent baix la direcció de Damián Molina i Beneyto. Posteriorment, la pirotècnia Aitana, recent guanyadora del 38 Festival internacional de focs d'artifici de Scheveningen a Holanda, dispararà una mascletada que tancarà el matí. A la vesprada, el 25 Concert extraordinari de les festes estarà interpretat per Roberto Turlo & Family que oferiran un repertori musical des del barroc fins al segle XX. La processó, l'ofrena de flors, el cant dels gojos i el bes de la relíquia remataran les celebracions d'estiu de Bocairent.

  Pujar