elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un bloqueig anticiclònic prolongarà el veranillo de San Miguel fins a primers d'octubre

Un bloqueig anticiclònic prolongarà el veranillo de San Miguel fins a primers d'octubre
  • Els termòmetres tornaran a superar els 30 °C en la Comunitat Valenciana

Es coneix com ‘veranillo de San Miguel’ al fenomen meteorològic que té lloc a la tardor i que es caracteritza per un clima càlid i sec, que es produeix normalment al voltant del 29 de setembre, quan se celebra l'onomàstica d'un dels tres arcàngels.

Si bé, és habitual no amagar la roba d'estiu -almenys durant el dia- fins a finals de setembre davant l'esperat veranillo de San Miguel, enguany s'espera més calorós que en ocasions anteriors.

Així, des de Meteored assenyalen que s'esperen temperatures de rècord a Espanya durant els primers dies d'octubre, ja que s'espera que aquest veranillo es prolongue diversos dies amb valors que superaran els 35 °C en alguns punts d'Espanya i que en la Comunitat Valenciana també deixarà temperatures de més de 30 °C segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Aquesta situació es deu al bloqueig anticiclònic amb el qual ha començat la tardor astronòmica, deixant fronts i borrasques circulant en latituds més altes, segons l'anàlisi de Samuel Biener, expert de Meteored, que assenyala que “el bloqueig podria persistir dies o setmanes”, almenys “fins als primers dies d'octubre”.

D'aquesta manera, la península ibèrica registrarà temperatures excepcionals per a aquesta època de l'any, amb valors extrems que faran pujar el mercuri en les hores centrals del dia, influenciats per una dorsal anticiclònica.

Què és una dorsal anticiclònica?

Es tracta d'una extensa àrea d'alta pressió atmosfèrica que es caracteritza per una configuració en forma de cresta o llom en la distribució de les isòbares, que adopten una forma de 'O' invertida, en contraposició als tàlvegs, segons els experts de Meteored. Es tracta d'una disposició atmosfèrica habitual, però ara arriben més enfortides i amb major regularitat, molt probablement, pel calfament  global.

Pujar