12 de desembre de 2019 12/12/19

Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí

Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí - (foto 2)
  Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí - (foto 3)
  Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí - (foto 4)
  Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí - (foto 5)

  Formigues Festival és música. Molta. És Bigott, Kids from Mars i Billy Boom Band. També Landry el Rumbero i la seua lloa a la rumba catalana, el flamenc d'Eva Varela; la dj Shira Fussion, el rock interactiu d'Anita y los Peleles, l'art de carrer de Borja Catanessi... Però en el recinte VillaCamp de Benicàssim, els dies 11 i 12 de maig i de la mà del seté Formigues, que aterra sota el compromés i flamenc lema Como el agua, hi haurà molt més que música.

  Perquè Formigues també és submergir-se (i arrebossar-se) en l’arena de la seua peculiar platja; iniciar-se en el surf i el calaix flamenc; descobrir i escalar; envoltar-se d'una divertida colla marina de tortugues babaues, dofins i balenes; aprendre dels contes; créixer rapeant o construir amb fang tresors marins. Cultura, joc lliure i cooperatiu i diversió en majúscules sense límit d'edat i per a gaudir en família. Dels 0 als 99 anys en la quinzena d'espais extramusicals per a recórrer entre concert i concert.

  Tota l'agenda extramusical del Formigues 2019 ve marcada amb un repte transversal: submergir al públic en la presa de consciència mediambiental i “protegir el mar que ens envolta” per a retornar-li els tons blaus, turqueses i verds que mai degué perdre. Primera parada: la Platja Formigues, amb tallers de surf i múltiples jocs de sensibilització ambiental de la mà de l'escola Surfers Castelló i ONG com Creu Roja o Pure Clean Earth, entre moltes altres. Segona: el Formiguesplash!, la més activa, per a xipollejar sense fre i reflexionar sobre com posar el nostre granet d'arena per a revertir els perills que amenacen a l'ecosistema. Ací el públic aprendrà a fer la seua pròpia bossa de paper, a recuperar el valor de la diversió en equip mitjançant els jocs de taula de Cayro the Games i a ampliar la seua capacitat artística al costat de l’Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora, a més de d'altres activitats amb entitats com Baobab, Itinerantur o Seo/Birdlife.

  També per a pensar i repensar, però amb una mica més de calma, emergeix el Foro Formigues &  Plastic is Over, amb nou propostes que abordaran temes com l’ecofeminisme, la petjada hídrica, el sobreconsum de plàstic, la diversitat familiar o l'elaboració de plats saludables.

  En la Carpa de Circ les sessions de ioga i pilates en família es fondran amb el clown de la companyia Coco y Machete, les danses del món o el taller de Juana Varela Descubriendo el imaginario, on el joc, la comunicació, el moviment i la creativitat s'uneixen per a explorar nous camins entre la dansa i el teatre.

  Per a les mares i pares el Formigues construeix l'espai Sea Parents, un punt de trobada per al públic adult. El mar de la responsabilitat, de proposar, d'escoltar, d'intentar millorar les coses i, sobretot, l'espai per a aprendre i difondre per a ser un exemple per “als nostres peixets”. Una coctelera que reuneix el projecte Desmadradas, espacio para madres astronautas a les quals els abelleix de tant en tant soltar el comandament de la nau espacial; tallers per a traure l’estrés de l'entorn familiar o xarrades sobre maternitats subversives o criança alternativa.

  I del sector més gran, al més xicotet. Baby-Terráneo és la zona de bebés del Formigues. Un gran banc de peixos parlant el mateix idioma i fluint per aigües tranquil·les i temperades amb els seus alevins, amb sessions de ioga per a mares i els seus bebés, un espai de jocs respectuosos i imaginatius a càrrec de Rincón de Duendes Castellón, tallers sensorials amb aliments o de mindfulness i teatre, entre moltes altres propostes.

  Les bicicletes personalitzades de peixos i éssers marins que recorreran el recinte i els espectacles de carrer La Mar de B, de la companyia Scura Splats (divendres 10 de maig, 19.30 hores), al costat del de la Batucada Borumbaia i Asprona Timbals, de la mà del Rototom Sunsplash, animaran el seté aniversari del Formigues. Una edició que comptarà de nou amb àrees emblemàtiques com la Zona Familiar (amb els jocs en format gegant de El Pájaro Jocs); Ràdio Formigues, amb la implicació de la Universitat Jaume I; el Rocòdrom reservat per al públic més aventurer; la zona de relax La Mar Calmada; el Mur Musical, la Biblioteca, un original Mercat ambulant i una àrea de Food Trucks per a reposar forces entre tanta activitat

  L'organització del festival ha destacat la implicació i col·laboració d'entitats, professionals i persones que de manera individual s'han unit per a fer realitat “aquesta marea cultural i social” que integra l'agenda extramusical de la cita familiar. “S'ha duplicat la xifra de col·lectius col·laboradors, la qual cosa demostra que en aquest projecte tots, i totes, tenen cabuda. Sense totes aquestes persones, el Formigues no seria una realitat”, ha conclòs la directora del festival, Ana Rico.

  ocultar
  Formigues: 48 hores de viatge extramusical submarí
  Pujar