elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El campanar de Benicarló no és de l'Església sinó del poble

El campanar de Benicarló no és de l'Església sinó del poble
  • Un jutjat declara la propietat municipal d'un campanar i un carrer de Benicarló que havien estat inmatriculats per l'Església

El campanar de Benicarló no és de l'Església sinó de poble. Així ho ha dictaminat la justícia en una sentència que marcarà un abans i un després: La titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de Vinaròs ha dictat una sentència que declara la propietat municipal d'una torre campanar i un carrer de Benicarló (Castelló) que havien estat inmatriculados per l'Església en 2015.

La magistrada ha estimat així la demanda interposada per l'Ajuntament d'aquesta localitat contra el Bisbat de Tortosa (Tarragona) i ha ordenat la cancel·lació de la inscripció de el bé a nom d'aquesta diòcesi en el Registre de la Propietat.

La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació, estableix que la torre-campanar va ser cedida pel rei Jaume I d'Aragó a municipi després de la Reconquesta a la carta de poblament de l'any 1236, encara que el monument actual data del segle XVIII.

A més, la prova practicada en el judici ha acreditat "el títol de propietat de l'Ajuntament, o si més no la possessió a títol de propietari des de més de 30 anys, tant del campanar com de la zona que separa l'església del mateix", concreta la resolució.

La jutjadora assenyala que la prova pericial ha demostrat que el campanar és una construcció "exempta", un edifici independent de l'Església de Sant Bartomeu.

Igualment, al·ludeix a la sentència a què tots els alcaldes de la localitat que van declarar en la vista oral van coincidir que aquest immoble sempre havia estat tractat com un bé municipal i que ha estat el consistori el que sufragava les despeses de manteniment i les obres per a seua reparació.

Pujar