23 de setembre de 2020 23/9/20

Benicarló es consolida com a referent cultural de les comarques del nord amb els Premis Literaris

Benicarló es consolida com a referent cultural de les comarques del nord amb els Premis Literaris - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Benicarló es consolida com a referent cultural de les comarques del nord amb els Premis Literaris - (foto 2)
  Benicarló es consolida com a referent cultural de les comarques del nord amb els Premis Literaris - (foto 3)

  L'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, realitzat al Magatzem de la Mar, ha estat presidit pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera, acompanyat de l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, el regidor de Cultura, Josep Barberà, a més de diputats autonòmics i provincials, la Corporació Municipal i alcaldes i regidors dels pobles veïns.

  L'acte també ha comptat amb l'assistència de personalitats del món cultural i polític valencià i català com Joan Rafael Ramos, vicepresident de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, o Joan Domènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans. A més, nombroses personalitats de diversos àmbits culturals com els periodistes Jaume Barberà, Antoni Bassas o Manolo Milián Mestre o el biòleg Martí Domínguez han volgut estar presents per donar suport a aquest acte ja consolidat com a referent cultural del nord de de les comarques valencianes.

  L'acte, que ha comptat amb l'acompanyament musical de Borja Penalba i Francesc Anyó, ha estat conduït magníficament per Irene Rodrigo, divulgadora literària i comunicadora, que ha dialogat amb els guanyadors sobre les seues obres per tal d'apropar-les a la gent. Miguel Ángel Sabadell, guanyador del Premi de Divulgació Científica amb l'obra Cuando llega la hora, ha destacat que amb aquest llibre ha volgut parlar de la mort en la societat actual «ja que estem vivint una època molt peculiar perquè veiem la mort cada dia als mitjans de comunicació però l'amaguem quan es tracta de la nostra família».

  Amàlia Roig, autora d'Alfred Giner Sorolla, la passió i la lucidesa, Premi de Literatura Memorialística, ha recordat com la trobada casual amb Alfred Giner Sorolla la va marcar de tal manera que «no me'l podia treure del cap, i vaig començar a investigar-lo i documentar-me per tal de reivindicar una figura tan universal i tan moderna».

  Per la seua part, Òscar Gómez i Lluís Rey, guanyadors del Premi de Llibre Gastronòmic per Històries de cuina. Plats i relats, han reivindicat la cuina tradicional com «alta cuina».

  Finalment, la guanyadora de la cinquena edició del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat, Laia Carrera, per Quan arriba la por, ha descrit la seua obra com «apta per a tots els públics» i ha valorat la labor que fa aquest premi per tal de «donar a conèixer als il·lustradors novels.»

  Pel que fa al sopar, els membres de l'Agrupació de Restaurants de Benicarló, han sigut els encarregats de preparar un menú molt creatiu per als 150 convidats. Els plats han estat protagonitzats per productes locals com el lluç, les galeres, el polp o la mandarina.

  Ja en la part institucional, l'alcaldessa de Benicarló, ha posat en valor en el fet de comptar «amb les màximes autoritats de la comunitat, que atorguen als nostres premis un gran reconeixement, i que posiciona Benicarló com a capital cultural, posant en valor el nostre potencial creador». L'alcaldessa ha destacat les quatre obres premiades assegurant que "es tracta d'un palmarès excepcional que recull a la perfecció el guant d'aquests premis i deixen el llistó molt alt de cara als seguents», i ha finalitzat recordant que «edició rere edició, aquests premis han assolit la maduresa necessària per consolidar-se».

  Josep Barberà, regidor de Cultura, ha lloat les obres guanyadores, així com al jurat, i ha volgut recordar «que aquest acte és un homenatge a tots els escriptors i escriptores valencianes, que ens serveix també per a reivindicar la paraula i la llibertat d'expressió».

  Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, ha manifestat que «aquests premis potencien la literatura i la lectura ja que es cultiven tot tipus de generes i fomenten la curiositat que ens fa mes savis, lliures i iguals. Per això és tan important reivindicar-la en actes com aquest».

  En el tancament de l'acte, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha definit com «un honor participar d'aquests premis literaris per celebrar la vida, discutir de la mort i tastar una bona cuina», incidint en què «la cultura és un element importantíssim de la nostra economia i ens salva de la mediocritat».

  Morera ha assegurat que, amb aquests premis, «Benicarló esdevé un exemple de col·laboració i treball entre els territoris que compartim la mateixa llengua i pertanyen a un món global».

  El Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2018 han comptat amb el patrocini d'Ashland Chemical, IFF i Caixa Benicarló. Les obres guanyadores estan magníficament publicades per Onada Edicions.

  Després de l'acte de lliurament, els 150 assistents han pogut gaudir del magnífic menú elaborat i servit per l'Agrupació de Restaurants de Benicarló.

  Pujar