elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Bandera negra’ per a les sis pitjors platges de la Comunitat Valenciana

‘Bandera negra’ per a les sis pitjors platges de la Comunitat Valenciana
  • Els ecologistes entreguen aquest ‘antipremi’ als pitjors arenals

Com cada any, Ecologistes en Acció ha entregat les ‘Banderes negres’ a les pitjors platges d'Espanya, en contraposició amb les conegudes banderes blaves de qualitat.
48 banderes per tot el litoral entregades “als casos més rellevants de contaminació i mala gestió del litoral”, expliquen els ecologistes, que aquest 2023 han entregat el ‘antiguardó’ a sis platges valencianes.

Cala Mosca (Orihuela)

La Cala Mosca és l'últim racó verge de l'extensa línia de platja d'aquest municipi alacantí i viu en ella una gran biodiversitat.

No obstant això, els ecologistes denuncien que un projecte modificat de fa 15 anys pretén construir 2.200 habitatges i adverteixen que les màquines ja han començat a treballar.

Platja de L'Arenal (Xàbia)

Les platges de Xàbia són de les més concorregudes del litoral valenciana, però, a més d'aquesta pressió humana els ecologistes denuncien un problema d'abocaments massius de contaminació.

Això ocorre especialment en l'època de fortes pluges, quan s'ompli la zona de tovalloletes i ‘fatbergs’ (pedres formades per calç, detergent, restes fecals, grasses i cel·lulosa).

Platja de L’Arbre del Gos (València)

Situada al costat del Parc Natural de l’Albufera, aquesta platja cada any retrocedeix més i més per l'efecte del port de València al nord de l'arenal, que bloqueja el pas de sediments.

Els ecologistes critiquen que cada any s'intenta emplenar amb tones d'arena extretes del fons marí, la qual cosa creuen que és “una actuació ineficaç i devoradora de recursos” ja que no posa fi al problema.

A més, alerten de la importància d'aquestes platges al sud del Port de València, que separen l'aigua salada de la mar de l'aigua dolça dels arrossars de l'Albufera.

Platges de València

En aquest cas les platges de la capital han obtingut una bandera negra pel que els ecologistes qualifiquen de “opacitat” de les administracions per a controlar la contaminació per aigües residuals.

Els ecologistes asseguren que han sol·licitat en nombroses ocasiones informació sobre la qualitat de les aigües sense obtindre resposta.

Platja del Surrach (Benicarló)

Aquest platja de cudols i de 400 metres de longitud no es neteja a l'estiu per part de les administracions.

Aquesta és la raó principal per la qual els ecologistes denuncien que s'acumulen tot tipus de residus en aquest paratge natural i pel que li han atorgat una bandera negra.

Platja del Fortí (Vinaròs)

Es tracta d'una arenal formada amb arenes de trituració que des del 2018 està sotmesa als treballs de construcció d'espigons.

Els ecologistes critiquen aquest model i creuen que s'ha alterat i artificializado l'entorn, perdent biodiversitat, per la qual cosa reclamen tornar a alçar el passeig marítim per a evitar els temporals i assegurar l'eixida de sediments pel riu Cèrvol.

Pujar