21 de setembre de 2020 21/9/20

Baldoví: “Les confederacions han d'escoltar als ajuntaments, de vegades actuen com el gos de l'hortolà”

Baldoví: “Les confederacions han d'escoltar als ajuntaments, de vegades actuen com el gos de l'hortolà” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Baldoví: “Les confederacions han d'escoltar als ajuntaments, de vegades actuen com el gos de l'hortolà” - (foto 2)

  Compromís traslladarà al Congrés dels Diputats iniciatives per a l'elaboració d'un estudi que permeta canalitzar la modernització de les confederacions hidrogràfiques en un context que tinga en compte les situacions meteorològiques especials de les conques valencianes dels rius Segura i Xúquer.

  El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, actualment en  la diputació permanent del parlament, ha assenyalat a Alacant la necessitat que existisca una col·laboració real entre les confederacions i els ajuntaments en la neteja de les lleres al seu pas per les ciutats, al mateix temps que ha defensat que aquestes tinguen una major proximitat a la ciutadania amb l'obertura de seus i capacitat real per exercir un major control de les accions urbanístiques que puguen portar-se a terme en zones inundables, entre diverses mesures.

  “Una de les principals iniciatives que proposarem és que la neteja de les lleres en trams urbans siga en col·laboració amb els ajuntaments. En aquestos moments és l'ajuntament el que es proposa a la neteja de la llera davant una possible crescuda i la confederació no permet netejar-la. De vegades les confederacions són com el gos de l'hortolà, ni fan ni deixen fer. I ho sé per experiència”, ha explicat qui també fos alcalde de Sueca. 

  El diputat ha mostrat el seu acord amb iniciatives com les aprovades per la Diputació reclamant una comissió perquè la cambra de diputats investigui la gestió dels passats governs espanyols, “però la recolzarem per aprendre, per saber què es va fer malament i què es fa bé.  Va haver-hi lleis urbanístiques i un ús municipal de les llicències urbanes que no coneixem si es controlen o no. Esperem no estar quatre mesos entretinguts en la formació de govern i que hi haja un govern ràpid per prendre totes aquestes mesures de forma més consistent”.

  Registrada la comissió d'estudi en les Corts

  En aquest sentit, la co-portaveu de Compromís a les Corts, Aitana Mas, ha explicat la proposta d'acord registrada aquest 2 d'octubre en Els Corts per Compromís perquè en el termini màxim d'un any s'haja elaborat un dictamen expert que puga ser aprovat pel Ple de les Corts. “D'aquí ha de sortir alguna cosa en positiu i amb projecció cap al futur. Més que buscar culpables hem de buscar solucions. Ja hi ha exemples de llocs que han patit inundacions constants. Holanda és un exemple, no solament hem d'investigar què ha passat aquí sinó quines solucions es van prendre als països del nord d’Europa, com van abordar el problema o van elaborar les seves lleis”, ha assenyalat la diputada.

  Gerard Fullana, portaveu de la coalició valencianista en la Diputació d'Alacant, ha reflexionat també sobre “la guerra que s'ha fomentat des d'alguns partits contra el Pativel, que precisament és una eina de lluita contra l'urbanisme salvatge que ha engrandit la catàstrofe que avui lamentem. Cadascun ha de ser conseqüent amb els seus actes diaris i les seves estratègies polítiques. No es pot estar fomentant recursos des d'ajuntaments de determinat color polític contra projectes que precisament busquen remeiar desastres com el de la Gota Freda i això és responsabilitat de tots”. 

  Pujar