elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Aviñó (Ava-Asaja): “El preu de la taronja ha augmentat però amb el baix rendiment dels camps no ixen els comptes”

Aviñó (Ava-Asaja): “El preu de la taronja ha augmentat però amb el baix rendiment dels camps no ixen els comptes”
  • Els agricultors es mostren preocupació pel descobriment que la Xylella fastidiosa afecta també als cítrics

La Comunitat Valenciana estarà present altre any més en una de les fires hortofructícoles més importants del món: La Fruit Logistica de Berlín.

Cal recordar que, només en l'àmbit dels cítrics, el camp valencià compta amb el 2% de la producció del planeta i concentra el 14% de les exportacions mundials, una gran part de les quals es destina cap al mercat europeu.

Per a conèixer les perspectives de futur i el balanç de la temporada parlem amb Jenaro Aviñó director de l'Associació Valenciana d'Agricultors (Ava-Asaja).

Quin balanç es pot fer de l'any 2022?

Un any més hi ha hagut pèrdues en el sector agroalimentari, que estimem entorn de 800 milions d'euros, un 25% més que l'any anterior.

Els costos de producció s'han disparat una barbaritat i estimem 300 milions de pèrdues, amb els fertilitzants al capdavant pujant un 62%, però amb augments també en energia, pinsos, fitosanitaris o gasoil.

Altres 285 milions s'han perdut per problemes climàtics. Hem tingut gelades forts en la passada primavera que van afectar els cítrics en perdre la flor, pedra i sequeres en algunes zones i pluges persistents i torrencials en moltes zones que van podrir també la flor.

Una altra qüestió són les plagues i malalties, que estimem en 150 milions. Cal tenir en compte que amb la supressió de l'ús de matèries fitosanitàries per part de la Unió Europea les plagues han guanyat resistència, perquè en impedir-se l'alternança en l'ús de matèries actives, no es pot posar fi a algunes plagues.

A més, cal lamentar l'arribada de noves plagues com el cotonet Sud-àfrica, encara que l'any passat no va tenir una incidència tan gran a la província de Castelló. A més tenim l'aranya roja o la mosca.

Pels danys de la fauna salvatge, especialment els senglars, estimem 40 milions, i altres 25 pels robatoris en el camp, encara que la majoria no s'arriben a denunciar.

Com ha sigut la campanya per als diferents productes?

La campanya dels cítrics ha tingut preus superiors enguany, però les circumstàncies climàtiques han rebaixat la collita, per la qual cosa en molts casos els alts costos de producció han fet que els comptes no isquen.

La Conselleria estimava que la producció baixaria del 8 al 10%, però la realitat ha sigut una altra, perquè quan s'ha entrat a collir en aquests camps s'ha constat que la baixada és del 15 al 20% menys que l'any passat. Una situació que s'estén a nivell nacional, on segons l'últim balanç d'aquesta setmana en Intercitrus la producció de tota Espanya estaria en 6 milions de tones.

Amb el caqui ha passat el mateix, hem tingut preus alts però el rendiment ha sigut molt baix, de 1.500 quilos per fanecada quan el normal serien uns 3.000.

També hem tingut un rendiment inferior enguany en el raïm o en hortalisses com les cebes, el meló d'Alger o els pimentons. I les campanyes de l'ametler, l'olivar o els cereals també han sigut en negatiu.

En l'arròs campanya normal hem tingut una campanya normal i en fruites tropicals com el kiwi o l'alvocat la campanya també ha sigut normal, perquè encara que els preus són alts el rendiment enguany ha sigut baix.

En canvi, sí que hi ha hagut una campanya positiva amb la carxofa, la garrofa, la col o l'encisam, que han tingut preus acceptables. També la xufa i l'agricultura ecològica ha tingut cotitzacions altes.

Quins cultius estan en auge en la Comunitat Valenciana?

En aquests moments hi ha eufòria per la garrofa, que té moltes utilitats i la utilitza també la indústria cosmètica. Hi ha molt d'interès i s'estan plantant nous camps de garroferes.

Quant al cultiu de l'alvocat, també està en auge, hi ha molta demanda i fins i tot problemes per a trobar plançons i estem treballant per a crear una marca de qualitat dels alvocats valencians.

Encara que té moltes qüestions encara desconegudes per descobrir, com com millorar la poda o les pol·linitzacions. A més, en zones andaluses com Màlaga estan tenint problemes per la sequera i s'ha reduït molt la producció, encara que el consum d'aigua és molt similar al de taronges.

No obstant això, cal anar a poc a poc perquè el major condicionant és el fred, que l'afecta molt, no en tots els llocs es pot plantar l'alvocat.

Quant al kiwi està més estable i es cultiva només en zones més concretes. Les campanyes sí que estan sent satisfactòries, però és un cultiu molt delicat, que necessita una inversió forta i no tothom pot plantar-lo.

Quines perspectives té el camp valencià de cara a enguany?

Tenim preocupació per les importacions d'Egipte. D'una banda la producció ha baixat i potser no s'arriba a la demanda i d'altra banda depèn tot de com es comporte el mercat rus i ucraïnès.

El mercat rus especialment era un mercat en creixement i altres països com Turquia i Egipte deriven molta de la seua producció a aquest país. Si ara tenen dificultats per a enviar-la a Rússia l'acabaran enviant a la Unió Europea i això és un problema per a nosaltres.

També estem preocupats per les plagues. De moment no teníem constància que la Xylella afectara els cítrics, però a Portugal s'ha descobert que també els afecta i fins a altres 70 espècies com el baladre o tot tipus d'herbes.

La preocupació és màxima perquè si una d'aquestes plagues afecta als cítrics de la Comuntat Valenciana, podria desaparèixer gran part de la producció. Cal pensar que la solució per a acabar amb aquests bacteris és arrancar l'arbre, cosa que no podria suportar el camp valencià amb els rendiments actuals.

Ajuda la fira de Berlín a donar a conèixer el producte valencià?

Estem constatant que cada vegada es veu menys taronja en els expositors. Molts operadors opten molts per la Fira de Madrid Fruit Attraction perquè les dates tenen molta importància.

La de Madrid s'organitza a l'octubre, quan comença la campanya de cítrics a Europa i s'aprofita per a fer tractes amb importadors i cadenes de distribució. Ara al febrer la campanya està molt avançada.

Fa cinc anys hi havia més moviment de cítrics a Berlín i encara que altres països com Itàlia sí que continuen muntant grans expositors dedicats als cítrics, uns altres com els sud-americans com el Brasil o l'Argentina estan augmentant la presència de la fruita subtropical.

La fira, a més, ens serveix per a veure el comportament d'altres fruites en altres mercats o per a tenir l'oportunitat de veure noves varietats dels cultius tradicionals a les quals no estem habituats en la Comunitat Valenciana.

Pujar