elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Autoconsum en la Comunitat Valenciana: 2022 va ser un any d'instal·lacions rècord

Autoconsum en la Comunitat Valenciana: 2022 va ser un any d'instal·lacions rècord
  • L'estalvi anual en la factura tradicional de la llum porta a moltes famílies a apostar per la transició energètica

Després d'un any 2022 rècord, amb 26.097 instal·lacions noves segons la Conselleria d'Economia de la Generalitat Valenciana, els ciutadans estan cada vegada més familiaritzats amb l'autoconsum solar i les seues possibilitats. Amb això, el nombre de famílies de la regió que es decideixen a fer el pas cap a la transició energètica en les seues llars també va en augment.

En aquest context, Samara, la companyia d'energia solar que acompanya a les llars en la transició energètica, presenta el seu “Baròmetre: Radiografia de l'autoconsum domèstic valencià en 2023”, amb l'objectiu de mostrar el paper de les llars en aquest canvi de paradigma energètic i llançar llum sobre aspectes com l'estalvi mitjà d'una instal·lació d'autoconsum, el temps d'amortització o l'estalvi anual per a la butxaca dels espanyols.

En el que va d'any, les xifres extretes per Samara confirmen que el tipus d'instal·lació més estés és de grandària mitjana: amb un total de 8,6 panells instal·lats per llar, similar a la mitjana nacional situada en 8,5. Aquestes es troben, quasi íntegrament, en habitatges unifamiliars (93,2%). Encara que des de la companyia destaquen l'auge de l'autoconsum comunitari dels últims mesos, ja que Espanya és el segon país de la UE amb més població vivint en pisos (65%).

Estalvi anual mitjà de 830 euros en la factura de la llum. Segons les xifres de la companyia, l'estalvi mig anual dels valencians que aposten per l'autoconsum en les seues llars és de 830 euros anuals, la qual cosa suposa una reducció de quasi 70 euros al mes en la factura energètica. “Segons revelen les xifres, els valencians que aposten per l'autoconsum domèstic gaudeixen d'un estalvi mitjà del 70,7% respecte a la seua factura energètica tradicional, per damunt de la mitjana nacional (69,8%)”, assenyala Manel Pujol, cofundador de Samara.

El període d'amortització de la inversió se situa en només 6 anys i 8 mesos. Aquest càlcul de Samara té en compte l'estalvi anual respecte a la factura tradicional i la bonificació de l'IBI, vigent en alguns municipis de la regió. Si es té en compte que la mitjana de vida útil dels panells solars és de 25 anys, les llars espanyoles compten amb més de 18 anys d'estalvi net gràcies a l'autoconsum domèstic.

Desemborsament mig inicial de 6.699 euros. El preu mitjà per instal·lació, sense tindre en compte les ajudes i deduccions disponibles, se situa lleugerament per damunt de la mitjana nacional (6.646 euros). Això depén de factors com la grandària de la instal·lació o el consum energètic que requereix cada llar. Davant això, Pujol posa l'accent que “cada llar és única per les seues característiques, ubicació, etc. i, per tant, demanda unes necessitats concretes en termes d'autoconsum. Per això, és fonamental optar per opcions d'instal·lació com Samara, que posen a la disposició de l'usuari un servei 100% personalitzat i adaptat a cada habitatge.”

Les ajudes vigents contribueixen a la recuperació de 2.866 euros de mitjana de la inversió inicial. A la inversió inicial cal descomptar, de mitjana, 2.866 euros que corresponen a dos de les principals ajudes i subvencions que existeixen actualment a l'autoconsum: els fons Next Gen, gestionats per les Comunitats Autònomes i la possible bonificació de l'IBI. Així mateix, a aquesta xifra es pot sumar una deducció d'IRPF del 20%, 40% o 60%, segons la millora en l'eficiència energètica de l'habitatge que proporcione cada instal·lació solar. “Estem en el moment ideal per a instal·lar: gràcies a les diferents ajudes i subvencions, podem costejar fins al 80% de la instal·lació en alguns casos”, assenyala Pujol. Des de la companyia recalquen “la importància de comprovar els requisits i duració d'aquests incentius, ja que alguns d'ells, com els Fons Next Gen, estan disponibles, de moment, només fins al 31 de desembre d'enguany i poden suposar milers d'euros de subvenció”.

Diferències d'instal·lació entre províncies

Les dades mostren que instal·lar autoconsum és igualment rendible i accessible en la totalitat de la Comunitat Valenciana, si bé s'aprecien diferències en les eleccions dels ciutadans respecte a la instal·lació. Alacant compta amb el major desemborsament inicial mitjà (6.926 euros), enfront de València (6.570 euros) i Castelló (6.463 euros). La província alacantina també és la que més panells instal·la: 8,9 de mitjana, enfront dels 8,4 de València i 8,2 de Castelló.

Quant a percentatge d'estalvi respecte a la factura tradicional, aquest arriba a ser d'un 71% a València, seguit molt de prop d'Alacant (70,9%) i un 68,5% a Castelló. Les dades són molt similars a la mitjana nacional, i dibuixen un sector rendible i de gran potencial.

Qui instal·la panells solars en C. Valenciana

Més enllà de les dades sobre el tipus d'instal·lació, l'informe també desprén que només el 20,4% d'interessats a instal·lar autoconsum en la Comunitat són dones. Si parlem de franges edat, els propietaris més disposats a instal·lar es troben entre els 45 i 54 anys (32,9%), seguit dels de 35 i 44 anys (24,6%) i els d'entre 55 i 64 anys (23,3%). “La població entre 25 i 34 anys, més tendent a viure de lloguer, suposa només el 2,5% del total dels interessats. Amb l'enlairament de l'autoconsum col·lectiu i la seua presència en comunitats de veïns, esperem veure una major representació d'aquesta franja d'edat en els pròxims anys.”, assenyala Pujol.

En paraules de Manel Pujol, “la transició energètica, amb l'autoconsum domèstic com a pilar base, és ja una realitat per a les llars valencianes i les xifres així ho demostren. Són molts els que han comprovat ja com la instal·lació de plaques solars suposa un sistema rendible, que genera un estalvi econòmic i ambiental important i que atorga una major independència del mercat. Preveiem que per a 2024 el nombre d'usuaris que se sumen a la transició energètica continue creixent i des de Samara serem ací per a continuar acompanyant-los en el procés”.

Pujar