elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
8 DE MARÇ

Augmenta el nombre de dones en llocs directius en la Comunitat Valenciana

Augmenta el nombre de dones en llocs directius en la Comunitat Valenciana
  • Un 31% estan ocupats per dones, dos punts més respecte a 2022

El clima d'inestabilitat general dominant en la situació econòmica espanyola no està afectant, segons els experts, a la decisió del teixit empresarial d'afavorir la paritat en els llocs directius.

En 2023 el 31% dels membres de l'alta direcció de les mitjanes empreses valencianes són dones. Comunitat Valenciana creix d'aquesta manera dos punts respecte a l'any anterior. La Comunitat se situa per darrere de Madrid, que continua sent la regió que lidera aquesta classificació, amb un 40% de presència femenina, mateixa xifra que va registrar l'any passat, Andalusia, amb un 35% després de créixer 1 punt i Galícia, amb un 33% sent la Comunitat Autònoma que més decreix respecte a l'any passat (-3 punts). La regió es manté en línia amb Catalunya, que aconsegueix el 31% i perd 1 punt respecte a 2022 i per damunt d'Euskadi, amb un 30% en augmentar el seu resultat en 4 punts. València, no obstant això, es queda per davall del percentatge de dones directives aconseguint en el conjunt de la Unió Europea i també a nivell global, que se situen en el 33% i en el 32% respectivament.  

A nivell nacional Espanya ha aconseguit per tercer any consecutiu un significatiu avanç en aconseguir el 38% dels llocs d'alta direcció exercits per dones, dos punts més que l'any anterior i situant-se així en una posició avantatjosa per a complir amb l'objectiu marcat per Nacions Unides per a 2025, establit en el 40%.

Espanya aconsegueix així el percentatge més alt en la seua sèrie historia situant-se com el segon país europeu (només per darrere d'Irlanda) amb un major percentatge de dones directives i aconsegueix el lloc número 11 del rànquing a nivell mundial.

Per a Ramón Galcerán, president de Grant Thornton España, “Les dades que mostra Espanya són molt esperançadors en una doble vessant. D'una banda, el nostre país mostra que la inestabilitat global actual no està afectant la prioritat de les empreses d'afavorir l'augment de la presència femenina en els llocs d'Alta Direcció. En segon lloc, el nostre país es desmarca de la situació d'estancament que es mostra en el conjunt de la Unió Europea i a nivell global, amb el que el compromís de les empreses del nostre país ha de ser encara més valorat en un moment d'incertesa en el qual es pot perdre el focus quant a les prioritats empresarials”.

A nivell mundial, des del primer any en què va començar l'estudi de Grant Thornton, el nombre de dones directives en empreses només ha augmentat 13 punts. A aquest ritme de creixement, en 2025 les dones només ocuparan el 34% dels llocs d'alta direcció. A més, segons el Fòrum Econòmic Mundial, es tardaran 132 anys més a corregir la bretxa de gènere a tot el món.

Aquesta és una de les principals conclusions de la 19a edició de l'informe Women in Business 2023, un dels més longeus del món en aquesta matèria, que realitza la signatura de serveis professionals Grant Thornton a partir de quasi 5.000 entrevistes i enquestes realitzades a alts executius de 29 mercats de tot el món, d'empreses de 50 a 500 empleats, 400 d'elles a Espanya.

Una dada destacada és que, per primera vegada, totes les àrees geogràfiques a nivell global superen la xifra del 30% de dones en llocs directius. Endrecen (Associació de Nacions d'Àsia Sud-oriental) és la que més creix de totes les regions en passar del 37 al 430%. Amèrica Llatina puja 2 punts, del 35 al 37%, mentre que la Unió Europea es manté en el 33%. Àsia Pacífic queda per davant d'Amèrica del Nord, que retrocedeix del 33 al 31%.

Per a Ramón Galcerán, president de Grant Thornton España, “Les dades que mostra Espanya són molt esperançadors en una doble vessant. D'una banda, el nostre país mostra que la inestabilitat global actual no està afectant la prioritat de les empreses d'afavorir l'augment de la presència femenina en els llocs d'Alta Direcció. En segon lloc, el nostre país es desmarca de la situació d'estancament que es mostra en el conjunt de la Unió Europea i a nivell global, amb el que el compromís de les empreses del nostre país ha de ser encara més valorat en un moment d'incertesa en el qual es pot perdre el focus quant a les prioritats empresarials”.

La presència de dones directives creix gradualment des de l'inici de la sèrie històrica de Grant Thornton. Així, Espanya avança per la senda positiva quant a presència de dones directives en l'alta direcció, si bé encara queda camí per recórrer. En concret, nou de cada deu empreses espanyoles compten ja amb almenys una dona en alta direcció (93%). Es tracta d'una xifra similar a la registrada l'any passat i quatre punts per damunt de la mitjana europea, on el 89% de les companyies disposen d'una dona o més en llocs directius. A nivell global, aquesta xifra aconsegueix el 91%, també dos punts per davall de les dades a Espanya.

“És una gran notícia que Espanya se situe com el segon país de la Unió Europea amb major percentatge de dones directives. No obstant això, no ens podem acontentar amb aquesta situació, sinó que hem de continuar fent passos en la mateixa direcció, augmentant encara més l'aposta de les empreses per la paritat. Tenim un compromís i una determinació molt clara: complir amb l'objectiu de Nacions Unides del 40% de dones directives en 2025. Estem en molt bona disposició per a aconseguir aquesta meta, però per a això hem de continuar fent esforços en aquesta direcció”, afirma Soraya Muñoz, sòcia de Laboral de Grant Thornton. 

Direcció de Recursos Humans i Direcció Financera tornen a ser les dues àrees de la cúpula directiva amb més dones. D'aquesta manera, la direcció de recursos humans compta amb el 42% de les posicions ocupades per dones, a només 8 punts de la paritat. Aquesta àrea ha experimentat un increment de 10 punts en només un any i se situa a 5 punts de distància de la mitjana europea (37%) i a 11 de la mitjana global (31%). L'àrea de Direcció financera aconsegueix per la seua part la cota del 40%. Aquesta posició també ha experimentat un elevat increment de 7 punts en només un any i millora en 5 punts les dades presentades a Europa (35%) i global (41%).

Isabel Perea, sòcia d'Auditoria de Grant Thornton, assenyala que “el nostre país mostra en 2023 una situació envejable a nivell europeu i global en tots els llocs laborals de responsabilitat ocupats per dones. Encara que el marge de millora cap a una igualtat real és encara alt i no hem de caure en la complaença, comencem a veure diversos llocs directius en els quals la presència de la dona se situa per damunt del 40%. Malgrat aquesta bona direcció, hem de destacar també la necessitat de majors esforços en els llocs de direcció tradicionalment ocupats per homes i que continuen avançant de forma molt lenta”.

La resta de funcions directives més usuals per a la dona a Espanya són la Direcció de Màrqueting (34%); CEO/Direcció General (31%); Direcció d'Operacions (27%); Direcció IT (23%) i, repeteixen en les últimes posiciones Direcció de Vendes (23%); Interventora (10%) i Soci (10%).

Les empreses espanyoles creuen que el nou model de treball post COVID afecta positivament a la paritat

La igualtat de gènere és una de les prioritats de les empreses espanyoles en els últims anys i el model de treball sorgit arran de l'impacte de la pandèmia ha promogut la conciliació laboral i la involucració dels empleats, que valoren la inclusió d'eines com el teletreball. En aquest sentit, un 43,7% de les companyies a Espanya han passat a tindre un model híbrid de treball presencial i a distància, mentre que un 50,3% de les empreses mantenen el sistema tradicional en el qual el seu personal treballa principalment en el lloc de treball.

El 73.8% de les empreses enquestades creuen que el seu model de treball ajudarà a garantir la visibilitat de les dones en les organitzacions, mentre que el 6% cree el model de negoci actual no s'enfoca a donar protagonisme a les dones en l'empresa.

El nou model laboral post-covid també està afavorint la igualtat d'oportunitats per a les dones. Aquesta és la convicció que té el 78.4% de les companyies, que creuen que un model de treball flexible amb major conciliació ajuda a promoure la igualtat d'oportunitats, mentre que un 7% no estan d'acord amb aquesta afirmació. A més, un 67.3% creu que es milloren els nivells de retenció entre el personal femení.

“En els quasi vint anys de la nostra investigació, el tema de les quotes obligatoris ha aparegut en diverses ocasions. S'ha analitzat com ha avançat l'equilibri directiu de gènere en països que les han establides, com Itàlia, Noruega i França i els resultats demostren que en un període de set anys, les xifres s'han quasi doblegat en tots aquests països. A més, la seua obligatorietat en empreses cotitzades ha creat un efecte imitació en un altre tipus d'empreses, que es miren en les millors pràctiques de les grans i les volen reproduir, creant un efecte d'avanç general”, explica Isabel Perea, sòcia d'Auditoria de Grant Thornton.

D'altra banda, una àmplia majoria d'enquestats (71.8%) considera que és important augmentar les oportunitats de contacte entre els alts càrrecs i el personal femení i un 60.8% considera que cal aplicar mesures addicionals per a avaluar la progressió professional de les dones.

“La nova realitat després de la pandèmia ha portat la normalització del teletreball i una major conciliació laboral, la qual cosa ha afectat positivament en la igualtat d'oportunitats per a la dona. És indiscutible la correlació que existeix entre la creació de pautes i pràctiques que afavorisquen aquests aspectes i l'impuls a la visibilitat de la dona en el món laboral, per la qual cosa és imprescindible continuar per aquesta senda”, afirma Soraya Muñoz, sòcia de Laboral de Grant Thornton. 

Les empreses espanyoles prioritzen la conciliació laboral per a garantir el compromís i la inclusió dels empleats

La conciliació laboral s'ha convertit en la punta de llança de les mesures que estan duent a terme les empreses espanyoles en l'últim any per a afavorir la igualtat i la inclusió. Així, el 44.2% de les empreses afirmen que promouen la conciliació entre la vida laboral i familiar i la flexibilitat per als seus empleats. El 44.2% també fomenta un entorn en el qual s'incentiven les converses sobre aquestes temàtiques entre companys i un 41,2% manté una política de portes obertes entre els comandaments intermedis i superiors.

Adaptar els programes d'aprenentatge és una mesura important per al 37.2% de les empreses, mentre que un 35.2% també inculca noves pràctiques de treball per a implicar millor els empleats. Finalment, un 33,2% contempla estàndards per a controlar la salut mental i el benestar dels treballadors.

Per a Isabel Perea, sòcia d'Auditoria de Grant Thornton, “L'impacte de la pandèmia ha accelerat la preocupació de les empreses per la inclusió dels empleats en l'organització. Qüestions com el control de la salut mental, la conciliació o l'adaptació dels programes d'aprenentatge són mesures que cada vegada més empreses prenen de manera quotidiana per a salvaguardar el bon clima empresarial”.

Pujar