elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests són els grans tresors de la naturalesa en la Comunitat Valenciana: descobreix els seus 22 parcs naturals

Aquests són els grans tresors de la naturalesa en la Comunitat Valenciana: descobreix els seus 22 parcs naturals
  • Pots fer rutes senderistes i descobrir la immensa riquesa natural del territori valencià

La Comunitat Valenciana no és només platja i gastronomia, és també art, cultura i una infinitat d'elements que fan que siga un lloc especial per descobrir, tant que ja compta amb 11 patrimonis de la humanitat reconeguts per la UNESCO. A més posseeix grans tresors de la naturalesa, com els seus 22 parcs naturals on poder fer rutes senderistes i descobrir la immensa riquesa natural del territori valencià.

Els parcs naturals de la Serra de Espadán o de Sot de Xera, a les províncies de Castelló i València, o el de la Serra de Mariola, a Alacant, són tres exemples de la diversitat de la qual pots gaudir, tal com recull Turisme Comunitat Valenciana. La Serra de Espadán s'acosta fins al Mediterrani i compta amb una gran vegetació i llocs per a contemplar mentre realitzes diferents rutes o coneixes municipis com Aín, Eslida o Almedíxer. Una bona manera de descobrir la Serra de Espadán des de dins és a través dels seus diferents itineraris i senderes de xicotet recorregut. Un lloc ideal per a respirar aire pur i sentir la tranquil·litat d'estar envoltats de muntanyes.


D'altra banda, a València, el Parc Natural de Sot de Xera compta amb una gran importància mediambiental, paisatgística i cultural. A més, és el primer parc geològic de la Comunitat Valenciana, on podràs trobar congostos, barrancs i nombroses fonts naturals. Ací es poden realitzar diferents activitats, com a muntanyisme en la zona de busseig i senderisme a través de les seues nombroses sendes que recorren preciosos paisatges naturals.

En canvi, si ens endinsem en la Serra de Mariola, podrem observar com les aigües dels seus barrancs i fonts alimenten els rius Vinalopó, Serpis o Barxell. Aquesta serra és de gran interés botànic per la quantitat de plantes medicinals i aromàtiques que pots trobar. Un dels llocs que no pots perdre't en la Serra de Mariola és el barranc del Sinc, una profunda entalladura que, des d'Alcoi, s'endinsa en la serra entre espectaculars parets. I el punt més alt? Es troba en el cim del Montcabrer, a 1.390 metres.


Aquestes són només algunes de les serres i muntanyes que podem trobar de llarg a llarg de la Comunitat, però hi ha moltes més. Per exemple, el Parc Natural de la Serra Gelada, el Parc Natural de la Serra de Irta o la Via Verda dels Ulls Negres, entre molts altres.

Hi ha altres parcs naturals on l'aigua és un dels principals protagonistes. Un dels més coneguts és el Parc Natural de l'Albufera, un espai natural de gran valor degut a la singularitat de les seues aigües dolces. L’Albufera de València és un lloc per a recórrer, gaudir i conéixer tota la vegetació i la fauna que habita en aquest lloc.


Si viatgem al sud de la Comunitat Valenciana, trobarem un altre espai de gran riquesa, les Salines de Santa Pola. Aquest aiguamoll està protegit i té una gran importància internacional. El Parc Natural de les Salines de Santa Pola compta amb una superfície de 2.470 hectàrees, situades en la zona litoral de la Badia de Santa Pola. A LES Salines trobarem una gran presència de flamencs i cigonyes.

En canvi, si vols descobrir els tresors del Mediterrani i contemplar tota la riquesa marina, un dels millors llocs són les els Columbrets. Aquest parc natural es troba a 48 quilòmetres de la costa de la província de Castelló i té una gran riquesa en els seus ecosistemes, tant terrestres com marins. Es tracta d'un lloc perfecte per a practicar el busseig i contemplar la quantitat de joies que es troben sota la mar.


A més dels parcs naturals, existeixen molts altres espais, reserves i paratges naturals privilegiats que val la pena descobrir. Alguns exemples a la província de València són els Tolls de Quesa, unes piscines naturals on podràs gaudir d'un bany envoltat de naturalesa; o l'Alt Túria, un espai ple de flora i fauna en el qual respirar aire pur i realitzar diferents rutes senderistes per a descobrir el lloc. Alacant, per part seua, pot sorprendre't amb racons dedicats a la naturalesa com el Palmerar d'Elx o els Fonts de l’Algar a Callosa d'en Sarrià. Els Estanys d'Almenara o el Salt de la Núvia de Navaixes t'esperen, d'altra banda, a la província de Castelló.

Aquests són només alguns racons de la gran quantitat d'espais, reserves i parcs naturals que té la Comunitat Valenciana. Només has d'endinsar-te i descobrir-los. Per quin comences?

Pujar