elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquestes són les propostes de Ximo Puig per a la desescalada de la quarantena

Aquestes són les propostes de Ximo Puig per a la desescalada de la quarantena
  • Planteja que la desescalada atenga criteris geogràfics, d'edat i per activitats econòmiques

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat la necessitat de combatre la relaxació per a véncer a la COVID-19 i ha plantejat que la desescalada atenga criteris geogràfics, d'edat i per activitats econòmiques.

El president de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de la crisi del coronavirus.

El titular del Consell ha anunciat la creació d'un grup de treball multidisplinar integrat per persones expertes de diferents àmbits que assessoraran el Govern valencià en l'adopció de mesures o en la realització de propostes per a afavorir la "transició" cap a la "nova normalitat" després de la crisi provocada per l'expansió de la pandèmia.

Ximo Puig ha iniciat la seua intervenció, com en anteriors ocasions, mostrant el "dolor" de tota la societat per les defuncions que continua provocant la pandèmia. Cada persona morta "dol tant com la primera i com cadascuna de les 838 persones que han perdut la vida" al llarg de la crisi sanitària derivada del coronavirus", ha subratllat.

El president ha convidat a més a no baixar la guàrdia i a combatre la relaxació per a véncer al virus, malgrat que les dades apunten al fet que en una setmana, el nombre de persones mortes s'ha reduït a la meitat i el número de les ingressades ha caigut sensiblement.

En aquest sentit, ha al·ludit al fet que, hui dia, existeixen un total de 1.447 persones hospitalitzades, enfront de les 1.909 de la setmana passada, la qual cosa suposa una reducció d'un 24% en una setmana i del 33% en 10 dies.

"Són dades esperançadores, però, alhora, no ens han de portar a la relaxació de les mesures de prevenció", ha dit el president, que ha manifestat que aquesta millora és el resultat del "esforç comú" punt dels i les professionals que treballen en primera línia com de la societat en el seu conjunt, que està respectant el confinament.

Puig ha subratllat, així mateix, que el "principal focus de preocupació" continua sent les residències de majors, en les quals "la intervenció sanitària és fonamental".

Acord institucional per a caminar cap a la "nova normalitat"

D'altra banda, el president s'ha mostrat partidari de començar ja a treballar en un pacte de caràcter global en el qual, "més enllà del partidisme i d'una visió esbiaixada", es puga caminar cap a aqueixa "transició" cap a la "nova normalitat" atenent a "totes les mirades".

Per això, ha insistit en la importància d'aconseguir un "acord institucional" per a la reconstrucció social i econòmica en el qual han d'assumir una part fonamental l'Estat i les comunitats autònomes, però també els ajuntaments i els agents socials.

Puig ha indicat que, en aquesta negociació entorn d'unes "bases comunes", s'han de contemplar acords que facen compatibles les mesures generals amb unes altres que atenguen paràmetres de caràcter geogràfic, per segments d'edat, per tipus d'activitats econòmiques, tot això per a ser més eficaces en la desescalada.

ERTE en el sector turístic

En aquest àmbit, el president de la Generalitat ha plantejat que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) que afecten el sector turístic puguen anar més enllà de la data de finalització de l'estat d'alarma, atés que, per les característiques d'aquest sector, les empreses que s'acullen a ell no tindran clients immediatament després que acabe aqueix període.

Igualment, també ha proposat que s'agiliten els mecanismes per a la licitació d'obra pública. El responsable del Consell ha apel·lat a la "corresponsabilitat" dels territoris i ha subratllat que "ningú pot mirar cap a un altre costat", perquè els "exercicis de partidisme i de victimisme no tenen cap sentit".

Acord autonòmic entorn d'un Pla Marshall

Puig ha felicitat el president i al Govern per la negociació amb la UE, ja que, tal com ha subratllat, "s'ha actuat amb intel·ligència i s'han aconseguit els objectius" perseguits. Referent a això, ha convidat a perseverar en aquest camí ara en la segona etapa per a aconseguir aqueix pla de recuperació europeu o Pla Marshall, una iniciativa per a la qual es compta "amb el suport de totes les comunitats autònomes", segons ha assenyalat.

Puig ha emfatitzat, així mateix, que, amb la volta a la situació inicial de l'estat d'alarma, no s'està davant una situació de "desconfinament", atés que es continuen perseguint els mateixos resultats de seguretat sanitària, una cosa incompatible amb la relaxació en les mesures de prevenció.

Per això, davant la nova situació que s'inicia el dimarts de recuperació d'activitat en determinats sectors, resulta prioritari garantir la seguretat de les persones treballadores. "Plantejar una dicotomia entre seguretat sanitària i activitat econòmica és erroni", ha indicat el president, que s'ha referit a la necessària "corresponsabilitat" en aquest àmbit.

Test ràpids i màscares

En relació amb altres assumptes abordats en la reunió, el president ha fixat la seua posició respecte als test ràpids, que, tal com ha recordat, serveixen per a identificar possibles contagis, i també ha subratllat que és important garantir el subministrament de màscares per al seu ús en determinats espais com el transport públic, un aspecte sobre el qual ha avançat que es treballarà amb els col·legis de farmacèutics.

No obstant això, ha subratllat que les precaucions han de continuar mantenint-se perquè "ni un test ni una màscara són una vacuna". Sobre l'ús de la intel·ligència artificial, s'ha mostrat partidari d'analitzar com conjugar els drets i llibertats individuals amb l'ajuda que poden prestar aquesta eina en el combat contra la COVID-19.

Pujar