elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquestes són les millors alternatives esportives perquè els xiquets troben la mobilitat que els apassiona

Aquestes són les millors alternatives esportives perquè els xiquets troben la mobilitat que els apassiona
  • Quasi el 40% dels xiquets espanyols d'entre 3 i 8 anys tenen obesitat o sobrepés

L'activitat física reporta importants beneficis, i pot condicionar la salut física i mental dels xiquets en el futur.

Més enllà del futbol, hi ha una infinitat d'alternatives i de modalitats que poden encantar als xicotets esportistes.

Quasi el 40% dels xiquets espanyols d'entre 3 i 8 anys tenen obesitat o sobrepés un problema amb una incidència a Espanya del 14,2% en la franja de 3 a 24 anys, només per darrere de Grècia (18%) i Itàlia (15,2%).

El nombre de llicències esportives registrades va ascendir a 3.945.000, amb unes notables diferències entre homes (77%) i dones (23%), segons dades del Ministeri de Cultura i Esport.

Amb més hores de llum i a escasses setmanes que el bon temps arribe per a quedar-se durant els mesos estivals, són molts els que es plantegen deixar de costat el gimnàs per a gaudir de l'esport a l'aire lliure i posar-se en forma de cara a l'estiu.

Responsabilitat, esforç, perseverança, companyonia o solidaritat són només algunes de les moltes aptituds que els xiquets poden desenvolupar en practicar algun tipus d'activitat física que els motive.

A més d'ajudar al desenvolupament mental i cognitiu, al costat d'una dieta sana i equilibrada, l'esport és essencial perquè aprenguen a portar un estil de vida saludable.

Beneficis de l'exercici en la salut

L'Organització Mundial de la Salut recomana que els xiquets d'entre 5 i 17 anys realitzen una hora d'exercici físic al dia, duent a terme un augment progressiu de l'activitat per a aconseguir aqueix objectiu i que passe a convertir-se en hàbit. Entre els seus múltiples beneficis destaca el desenvolupament dels ossos, músculs i articulacions, així com d'un sistema cardiovascular sa.

D'altra banda, pot reduir el risc de patir hipertensió i diabetis, sent clau per a evitar accidents cerebrovasculars.

L'esport és un gran aliat per a controlar la despesa energètica, un factor decisiu per a previndre l'obesitat infantil.

Segons les últimes dades de l'Estudi Nutricional de la Població Espanyola, quasi el 40% dels xiquets espanyols d'entre 3 i 8 anys tenen obesitat o sobrepés. L'estudi reflecteix que la incidència d'aquest problema a Espanya és del 14,2% en la franja de 3 a 24 anys, només per darrere de Grècia (18%) i Itàlia (15,2%). Encara que els avantatges de l'esport poden anar molt més allà.

Esports alternatius per a trobar una motivació

El futbol, el bàsquet o el tennis són algunes de les disciplines amb major calat social a Espanya, encara que això no implica que entusiasmen d'igual manera a tots els xiquets.

Segons dades del Ministeri de Cultura i Esport, el nombre de llicències esportives -document expedit per una federació esportiva que habilita a participar en competicions oficials- registrades en 2019 va ascendir a 3.945.000, amb unes notables diferències entre homes (77%) i dones (23%).

Aquesta llista estava pràcticament dominada per l'esport rei, el futbol, amb un total d'1.095.604 federats (27,8%).

Li seguia a gran distància el bàsquet, amb 385.635 (9,8%), però molt més lluny encara se situaven altres pràctiques minoritàries, com és el cas de l'atletisme (2,4%) o les activitats subaquàtiques (0,7%).

Encara que si parlem dels esports més populars o practicats a Espanya la cosa canvia, i al futbol tan sols li segueixen el running (amb més de cinc milions de corredors al nostre país), el pàdel o el ciclisme.

Aquestes dades queden reflectits tant en l'entorn social dels majors com dels xicotets, que poden sentir-se desplaçats al no trobar diversió en els esports que practiquen la majoria dels seus companys. Per aquest motiu, és important que en l'àmbit acadèmic tinguen al seu abast altres disciplines alternatives a les majoritàries.

Modalitats

Crossfit. L'últim esport de moda, un entrenament 360é per a treballar resistència, força, potència, flexibilitat i velocitat a través de rutines diferents. Aquesta disciplina importada dels Estats Units en l'última dècada també pot adaptar-se al pes, capacitat i necessitat dels més xicotets, com succeeix en el programa Brains Warrior Kids.

Waterpolo. Un esport en equip amb beneficis físics i mentals que inculca hàbits de vida saludable als xiquets i xiquetes. Ajuda a millorar la resistència cardiopulmonar, a mantindre una pressió arterial estable i a estimular la circulació sanguínia.

Natació i natació sincronitzada. L'objectiu és l'ensenyament de les millors tècniques possibles, dins d'un àmbit de treball que es basa en la companyonia i la passió. En el cas de la natació sincronitzada, aquesta fomenta l'amistat i la unió entre nadadors.

Escalada. Un dels esports d'aventura amb major potencial educatiu. Entre els seus beneficis destaquen la millora de la resistència, la flexibilitat i la mobilitat articular, així com l'adquisició d'un estat mental més buidat.

Judo. L'objectiu és el desenvolupament de les competències bàsiques de l'educació com les relacions socials, les destreses i aptituds, el comportament, la millora de la concentració i l'estimulació de l'autodisciplina. S'aprén jugant, perquè el joc ha de ser el contingut sobre el qual gire tota la pràctica del judo

Gimnàstica rítmica i ballet. Aquestes activitats, que requereixen molta disciplina, reporten múltiples beneficis als qui les practiquen. Desenvolupament de la flexibilitat, enfortiment dels ossos, millora de la resistència i de les habilitats socials són algunes dels seus avantatges.

Pujar