elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Álvaro afirma que seria 'temerari' mantenir la gestió de l'aigua que s'ha fet fins ara

Álvaro afirma que seria 'temerari' mantenir la gestió de l'aigua que s'ha fet fins ara

    El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha obert aquest matí la conferència sobre la gestió de l'aigua en la Mediterrània i energies renovables, on ha afirmat que "no hi hauria res més temerari que seguir fent les coses com fins ara per a trobar solucions al laberint que és la gestió de l'aigua" i que espera que, en aquest encontre, "s'arribe a conclusions vertaderament útils per a l'Administració, que té una voluntat molt clara per a fer les coses millor i d'una altra manera".

    Álvaro ha recordat que, malgrat que el canvi climàtic és ja una realitat que es tradueix en una manca de pluges, "hem avançat molt tecnològicament, hem aconseguit un alt nivell de depuració i tenim aigua suficient. El repte és posar-la a l'abast dels qui la necessiten a preus que permeten la supervivència del sector agrícola, tan important per a la nostra Comunitat".

    Respecte a l'altre punt d'aquesta jornada, referent a les energies renovables, el secretari autonòmic ha manifestat que l'esgotament de les energies fòssils pot ser "una bona notícia per al planeta" i que "tenim la responsabilitat de traduir açò en polítiques" i ha afegit que "a la gent de la Mediterrània ens uneixen moltes coses, però dues són fonamentals: el Sol i l'aigua. Aprofitem el seu poder per a guanyar el futur".

    Aquesta conferència ha estat convocada per la Comissió Intermediterrània del CRPM (Conferència de Regions Perifèriques Marítimes), una institució que actua com a think tank per a convertir en bones pràctiques idees comunes de distintes regions d'Europa, les seues universitats i entitats privades, tal i com ha explicat el secretari executiu del CPMR, Davide Strangis.

    A la jornada matinal s'han abordat propostes del grup de treball d'aigua i energia del CRPM. Entre les línies plantejades destaca l'aprofitament d'aigües urbanes regenerades que proporciona un recurs hídric addicional de menor cost que altres (transvasament o dessalinització), permet aprofitar els nutrients de l'aigua com a fertilitzants si la reutilització és agrícola i evita el seu abocament al medi aquàtic, contribueix amortitzar els costos de depuració de l'aigua, etc.

    Per a la Comissió Intermediterrània del CRPM, els tractaments per a la regeneració d'aigües, juntament amb la construcció de dessalinitzadores i la implantació d'energies alternatives, no sols aporten aigua i disminueixen l'ús d'energies no renovables, també desenvolupen tecnologies, creen llocs de treball i permeten el fixament de població en aquelles zones a les que s'envia l'aigua. No obstant això, requereixen d'un esforç per part de les regions que difícilment poden escometre si no disposen d'un pla d'ajudes específic per part de la UE. Manuel Aldeguer, director general de l'Aigua, s'ha sumat a aquesta reclama del que ha definit com un 'Pla Marshall' europeu sobre reutilització de l'aigua.

    Pujar