elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Els orígens de la Vila d’Almassora’ entusiasma els lectors

‘Els orígens de la Vila d’Almassora’ entusiasma els lectors

    Un nombrós públic format per veïnes i veïns, docents i estudiants van assistir aquest dijous a la presentació d''‘Els orígens de la Vila d’Almassora’, un llibre que ha despertat gran interés entre la ciutadania i que recull la ponències de sis historiadors al voltant del naixement del municipi. Tots ells van participar en les I Jornades d’Estudis d’Almassora en 2017-coincidint amb el 780 aniversari de la fundació de la ciutat- i els treballs que van presentar en aquestes jornades són els que ara recull aquest llibre.

    Per al coordinador de l'edició i organitzador de les jornades, el professor de l'UJI Javier Soriano, aquest treball, sumat a les últimes publicacions realitzades sobre el municipi, converteix a Almassora “en un referent historiogràfic de l'àmbit nacional”, ja que en pocs anys la producció d'estudis sobre diferents períodes històrics ha sigut “molt prolífica” i ha comptat amb el suport "tant d'institucions públiques com privades”.

    En representació del departament impulsor de la iniciativa va estar la regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, qui va destacar que gràcies aquesta trobada i a la divulgació posterior “hem acostat el treball d'investigadors originaris d'Almassora i hem reconegut el treball que han realitzat sobre la seua localitat, treballs que ja han rebut nombrosos reconeixements fora de les nostres comarques”. Gómez va incidir en l'esperit motivador que aquest tipus de trobades tenen per als estudiants i va animar als nous historiadors locals a prosseguir les investigacions iniciades pels seus predecessors.

    També va coincidir a lloar el contingut d'aquest volum la vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, per a qui l'edició és el resultat d'un procés de col·laboració entre els diferents departaments de la universitat i l'administració municipal que continuarà "donant bons fruits en el futur". 

    Cal destacar que un dels capítols que més interés ha suscitat d'aquesta obra és la troballa del primer fragment de text conegut en llengua valenciana, una peça inclosa en la investigació del professor Vicent Garcia Edo i que data de l'any 1253. En aquest text, el qual dóna un nova informació sobre el període de naixement de l'idioma, figuren paraules relatives a objectes domèstics tals com calderes, pasteres, taules de menjar, morter o talador, indicadors que l'ús del valencià estava ja popularitzat, a pesar que el llatí era la llengua que s'utilitzava en els documents formals.

    Pujar