18 de setembre de 2020 18/9/20

Almassora reubicarà el bust de Pere Cornell per a donar-li visibilitat

Almassora reubicarà el bust de Pere Cornell per a donar-li visibilitat - (foto 1)
  • Ocuparà un espai més cèntric de la plaça d’Espanya amb una placa de la Carta Pobla

L'Ajuntament d'Almassora reubicarà el bust de Pere Cornell per a donar-li visibilitat. D'aquesta forma, ocuparà un espai més cèntric de la plaça d'Espanya i sumarà una placa homenatge que farà referència a la fundació de la ciutat. L'equip de govern comptarà amb les associacions locals que participen habitualment en els actes commemoratius del 9 d'Octubre per a consensuar els detalls del trasllat.

“En l'actualitat, el bust ha quedat pràcticament ocult per l'arbratge de la zona de jardí d'aquest espai i les taules i cadires de les cafeteries de la plaça”, segons Raquel Barberá, regidora de Tradicions. “Amb el trasllat a un lloc més cèntric de la plaça d'Espanya donarem visibilitat a la figura i a la seua història, tan estretament vinculada a la d'Almassora”, ha considerat.

Un dels actes que guanyarà repercussió serà l'ofrena que cada any realitzen reina i dames i corporació municipal al costat de diferents associacions locals en el matí del 9 d'Octubre. Després de l'ofrena floral davant l'estàtua del rei Jaume I en la plaça que porta el seu nom, les persones participants podran depositar la corona en un espai més obert davant un públic major, atés que les reduïdes dimensions de l'emplaçament habitual dificulten programar un acte més multitudinari.

L'associació local de Moros i Cristians, juntament amb les danses de El Torrelló i la música dels Goles i la UIM La Esmeralda és una de les principals artífexs de l'homenatge que cada mes d'octubre ofereix Almassora davant el bust de Pere Cornell, per la qual cosa el trasllat permetrà dignificar l'entorn i també el seu paper en el matí de l'ofrena.

A més, amb la reubicació del bust, la ciutadania tindrà l'oportunitat de conéixer el paper de Cornell en la fundació de la localitat amb la recuperació d'un fragment de la Carta Pobla atorgada pel prior de l'Hospital de Santa Cristina de Somport (Osca) a l'agost de 1237 en memòria de la conquesta del castell d'Almassora.

La localitat va celebrar al setembre de 2017 el 780 aniversari de la seua fundació a través, entre altres activitats, de les I Jornades d’Estudis d’Almassora organitzades per l'Ajuntament, la Universitat Jaume I i el CEFIRE en col·laboració amb Caixalmassora. Més de 70 persones van participar en el congrés, que va arrancar amb una anàlisi del context socioeconòmic en el qual es va produir la fundació del municipi.

Pujar