12 d’agost de 2020 12/8/20

Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’

Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ - (foto 1)
  • Vicent Marzà defensa que ja està tot llest perquè la comunitat educativa del Regina Violant puga traslladar-se a la nova escola

MÉS FOTOS
Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ - (foto 2)
Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ - (foto 3)
Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ - (foto 4)
Almassora és el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ - (foto 5)

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit al CEIP Regina Violant d’Almassora per a recepcionar la finalització d eles obres de construcció realitzades per Educació de la Generalitat amb una inversió de 5,4 milions d’euros.

Segons el conseller Vicent Marzà: “Ho hem enllestit tot perquè la comunitat educativa del Regina Violant puga fer ja el trasllat de material i mobiliari a la nova escola, perquè des d’Educació de la Generalitat ja hem acabat les obres de construcció de la nova escola i volem que tant l’equip directiu com l’AMPA tinguen temps per organitzar-se i començar a traslladar tot allò que creguen necessari”, i hi ha afegit: “Estem al seu costat i volem que tinguen totes les facilitats possibles perquè el pròxim setembre, per fi, els més de 600 alumnes del Regina Violant inicien el curs escolar en unes instal·lacions dignes i en un pati coeducatiu que hem dissenyat braç a braç la comunitat educativa del centre i la Conselleria”.

La nova escola construïda per Educació de la Generalitat té 9 aules d’Infantil, 12 de Primària, menjador, gimnàs i un pati actiu, coeducatiu i inclusiu, fruit del treball col·laboratiu entre la Conselleria i la comunitat educativa que integren el professorat i les famílies de l’alumnat.

El pati coeducatiu de la nova escola disposa d’arbres i espais per a fomentar el joc des del punt de vista igualitari i inclusiu amb àmplies àrees enjardinades tant a la zona d’Infantil com a la de Primària. Els jardins inclouen un garroferar amb banquets per a llegir i contar contes a l’ombra, ametlers, oliveres i arbres fruiters que proporcionaran nombrosos punts d’ombra, així com pèrgoles de fusta que es podran utilitzar com a laboratori o biblioteca a l’aire lliure.

A més, hi ha una àgora amb graderies de pedra roja que servirà per a fer representacions teatrals, un rocòdrom horitzontal i arenals amb troncs per a fer equilibri i jocs de fusta. Una altra zona destacada és la de jocs pintats a terra on, a més del tres en ratlla, els xiquets i xiquetes podran gaudir de jocs tradicionals valencians com ara el sambori o el set i mig.

El nou CEIP Regina Violant suposa una millora per als veïns i veïnes d’Almassora des que el passat mes de març la Conselleria va cedir a l’Ajuntament l’ús del gimnàs de la nova escola com a servei esportiu per a tota la població. Aquest pavelló cobert de 1.250 m² té una pista multiesportiva en la qual es pot practicar tota mena d’esports a cobert: bàsquet, handbol, futbet, bàdminton, voleibol, gimnàstica. A més, també està preparat amb cistelles en les parets per a subdividir la pista en dos camps on es pot jugar simultàniament al bàsquet o al minibàsquet. 

Per tal de fer possible aquest ús intensiu del gimnàs com a pavelló municipal fora de l’horari escolar i donar-li un plus de millora a l’equipament esportiu d’Almassora, la Conselleria, com a responsable d’Esport de la Generalitat, ha invertit més de 266.000 euros en aquesta infraestructura.

Dins d’aquesta inversió s’han destinat més de 102.000 euros a la instal·lació d’un paviment esportiu multicapa de màxima elasticitat i retorn d’energia, de 7,5 mm de grossària multicapa. A més, en compte de col·locar-lo en rotllos, s’ha executat ‘in situ’ sense juntes, de manera que permeta la neteja amb mitjans mecànics sense possibilitat de danyar-lo per a afavorir, així, una gestió més econòmica del seu manteniment per part de l’Ajuntament.

El pla ‘Edificant’ a Almassora: una inversió de 21,5 milions d’euros d’Educació de la Generalitat

El compromís d’Educació de la Generalitat amb Almassora no acaba amb el CEIP Regina Violant, ja que en les pròximes setmanes aquesta població es convertirà en el municipi de Castelló que més inversions concentra del pla ‘Edificant’ per a la millora d’infraestructures educatives amb un total de 21,5 milions d’euros d’inversió per part del departament que dirigeix el conseller Vicent Marzà. Amb aquests fons que hi ha aportat la Conselleria es construiran dues escoles i un nou institut, i es reformaran altres dos col·legis.

El març de 2019 Educació de la Generalitat ja va posar a l’abast de l’Ajuntament d’Almassora tots els recursos necessaris per a la licitació de la redacció del projecte d’execució i la construcció del nou CEIP Santa Quiteria, així com per a la demolició i la construcció de nou a la mateixa parcel·la del CEIP Ambaixador Beltrán.

La construcció d’aquestes dues escoles, amb una inversió de la Conselleria de 4,1 milions d’euros en el cas del CEIP Santa Quiteria i de 6,1 milions per al CEIP Ambaixador Beltrán, és prioritària per a Educació de la Generalitat: “Esperem que l’Ajuntament presente al més prompte possible la redacció dels projectes d’execució d’ambdós col·legis que va adjudicar el passat desembre a dos equips d’arquitectes i puga, així, licitar com abans, millor, la construcció de les dues escoles, ja que té reservats per la Conselleria més de dos milions d’euros per poder arrancar les obres aquest mateix 2020”, ha explicat el director general d’Infraestructures Educatives de la Conselleria, Victor García.

El consistori sí que ha conclòs ja les obres delegades en el pla ‘Edificant’ de millora del CEIP Dr. Errando Vilar, amb una inversió per part de la Conselleria de més de 51.000 euros. Aquesta actuació ha permés remodelar les pistes esportives i construir-ne una de nova, així com escometre el tancament de rebedors i corredors exteriors i rehabilitar el sostre de l’entrada d’aquesta escola de quasi 370 alumnes.

La quantitat econòmica destinada per Educació per a millorar centres educatius d’Almassora a través del pla ‘Edificant’ creixerà d’ací a poc temps amb la delegació d’obres per a la demolició i la construcció de nou de l’IES Álvaro Falomir, així com per a la reforma del CEIP Cardenal Cisneros. Dues intervencions que suposen una inversió per part de la Conselleria de 10,6 milions d’euros i de 537.176 euros, respectivament.

La construcció de nou de l’IES Álvaro Falomir es farà a través d’una ampliació de la delegació del pla ‘Edificant’. Inicialment, estava prevista la reforma integral del centre, ja que es tracta d’un edifici protegit. A causa de l’antiguitat de l’immoble, mitjançant ‘Edificant’, Educació de la Generalitat va finançar amb quasi 57.000 euros l’estudi d’avaluació estructural i de les patologies de l’edifici. Les conclusions de l’informe determinen que és inviable la rehabilitació de l’edifici per superar el cost dels treballs més del 80 % del que valdria enderrocar-lo i alçar-lo de nou.

El nivell de protecció de l’institut es limita al disseny exterior d’aquest. Per tant, es pot enderrocar per complet i construir de nou, sempre que es repliquen els volums i l’alçat de les façanes originals, cosa que facilitarà la construcció més ràpida d’aquest centre.

Els tècnics de la Conselleria estan revisant la memòria valorada del nou IES Álvaro Falomir que ha presentat l’Ajuntament. Si tot està correcte, es procedirà a ampliar la delegació d’obres i Educació de la Generalitat reservarà el crèdit suficient perquè el consistori puga licitar el projecte d’execució del nou institut i, quan estiga redactat, licitar i adjudicar la demolició i la construcció de nou d’aquest.

Com que es tracta d’un centre de Secundària, en què la competència del manteniment de l’edifici correspon a la Conselleria, Educació supervisarà directament l’execució de la construcció una vegada l’Ajuntament adjudique l’obra.

També s’inclourà en ‘Edificant’ la millora del CEIP Cardenal Cisneros, una escola que atén més de 400 xiquetes i xiquets, on es reformarà la cuina i es canviarà la caldera de la calefacció.

Pujar