elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora encarrega a Facsa la redacció del pla d'emergència davant sequeres

Almassora encarrega a Facsa la redacció del pla d'emergència davant sequeres
  • L'empresa disposa de 4.840 euros i dos mesos per a elaborar el projecte

L'Ajuntament d'Almassora ha encarregat a l'empresa Facsa la redacció del pla d'emergència davant sequeres per un import de 4.840 euros. L'entitat té dos mesos per a elaborar el projecte que el municipi necessita en comptar amb més de 20.000 habitants. La finalitat és minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials de l'escassetat de l'aigua i, d'altra banda, retardar o evitar l'arribada a una situació de manca greu.

Per tant, el pla d'emergència incorporarà la caracterització i el diagnòstic de les sequeres, un sistema d'indicadors, així com les mesures i les accions que els organismes i la ciutadania hauran de desenvolupar en les diferents fases d'escassetat d'aigua. També incorporarà un seguiment del procés anterior i posterior a la sequera, juntament amb una avaluació dels impactes socioeconòmics ambientals, segons el model elaborat per la Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ) que haurà d'emular Facsa.

D'altra banda, el protocol que segueix la CHJ indica que l'Ajuntament prepararà campanyes d'educació i conscienciació de l'estalvi en l'ús d'aigua. D'aquesta manera, el primer indici notable de manca d'aigua radicarà a activar el nivell màxim d'emergència que consistirà a limitar l'ús urbà de l'aigua (reg de jardins o fonts). Així mateix, elaborar un sistema d'indicadors suposarà conéixer l'avanç de la manca. D'aquesta manera, el consistori actuarà per a evitar la implantació de mesures dràstiques com el tall del subministrament.

L'objectiu del pla és cobrir la sol·licitud efectuada per la CHJ en el pla d'alerta i eventual sequera. No obstant això, la idea de prendre mesures davant l'escassetat d'aigua no sols consisteix a mantindre el subministrament en la quantitat suficient, sinó que aquesta tinga unes condicions de qualitat adequades al consum humà, segons recull la CHJ en la ‘Guía para la elaboración de planes de emergencia ante situaciones de sequía en sistemas de abastecimiento urbano en el ámbito de la Demarcación Hidrográfica del Júcar’.

“La redacció del pla d'emergència és una iniciativa necessària perquè l'Ajuntament s'avance als possibles problemes que puguen sorgir en un futur respecte a les sequeres, i més ara quan les precipitacions són escasses i els nivells d'aigua a nivell nacional estan al límit”, ha declarat el regidor de Serveis Públics, Joan Antoni Trenco.

Pujar