elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant incorpora la realització d’un informe sobre l’impacte de gènere en els pressupostos

La Universitat d’Alacant incorpora la realització d’un informe sobre l’impacte de gènere en els pressupostos
  • És una de les novetats que presenta el IV Pla d’Igualtat de la institució acadèmica per al període 2022-2025 que avui ha aprovat el Consell de Govern

  • El nou Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de la UA pretén donar un nou impuls a una iniciativa de la qual la institució és pionera i que funciona des de l’any 2010

El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant ha aprovat aquest dijous el IV Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes, dotze anys després d'impulsar la primera iniciativa d'aquestes característiques que convertia la UA en pionera a l'hora d'impulsar una política integral d'igualtat que impregna tots els col·lectius i institucions universitàries.

El nou pla, que estarà vigent fins a l'any 2025, compta amb 7 eixos, 15 objectius i 97 actuacions que cal desenvolupar en els pròxims tres anys. La vicerectora d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, ha sigut l'encarregada de presentar el projecte davant el Consell de Govern, que hi ha donat el vistiplau per unanimitat.

Espinar ha destacat que “aquest pla compta amb dos punts de partida fonamentals”, en referència a la “avaluació del III Pla d'Igualtat i, en general, del treball que des de la Universitat d'Alacant es realitza en matèria de polítiques d'igualtat de gènere” i a l’“elaboració d'un nou informe diagnòstic de la situació de dones i homes de la UA”, que estarà pròximament disponible en la pàgina web de la Unitat d'Igualtat.

La vicerectora ha exposat a grans trets la situació actual -que representa el punt de partida d'aquest IV Pla d'Igualtat- en la qual s'arreplega la persistència de desigualtats en els diferents col·lectius que formen la Universitat d'Alacant. En aquest sentit, ha apuntat que “els estereotips de gènere es mantenen en l'elecció d'estudis” i també l’“efecte tisora” tant entre professorat i personal investigador com entre el personal d'administració i serveis, que implica “la infrarepresentació de la dona” en les escales superiors respecte de les inicials.

Entre les principals novetats que incorpora el nou Pla d'Igualtat de la Universitat d'Alacant destaca “el futur acompanyament dels pressupostos amb un informe d'impacte de gènere o diverses estratègies de comunicació com la creació d'una bústia d'igualtat com a canal de suggeriments o denúncies i d'un butlletí informatiu per a divulgar les actuacions en matèria d'igualtat dutes a terme per la UA”. També incorpora actuacions com la de promoure títols propis i postgraus oficials en matèria d'igualtat entre dones i homes i contra la violència de gènere, com també impulsar la inclusió de la perspectiva de gènere en les competències transversals i guies docents de les titulacions de la UA i una especial atenció a la participació de les dones en activitats de transferència i cooperació.

Espinar també ha assenyalat altres iniciatives noves que es duran a terme en el marc d'aquest pla, com ara “desenvolupar una anàlisi detallada dels possibles biaixos de gènere en les retribucions percebudes i comptar amb un registre retributiu” i “realitzar un estudi sobre els factors que influeixen en la promoció d'homes i dones del PDI i del PAS”.

La vicerectora d'Igualtat s'ha referit al nombre d'eixos del pla: “se’n mantenen els set, però amb algunes modificacions”. Per exemple, l’“eix de formació desapareix per a passar a  ser transversal en tot el Pla i, al mateix temps, se n'ha incorporat un nou per al seguiment i l’avaluació del Pla que permeta conèixer el grau de compliment de les accions i de l’impacte en la comunitat universitària”.

Després de la presentació del Pla, la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, ha felicitat Eva Espinar i ha destacat que “amb aquest nou impuls a les polítiques d'igualtat, la Universitat d'Alacant manté el seu compromís pioner a l'hora de promoure la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits de la nostra institució”.

 

Pujar