elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant implantarà un projecte pilot de pressupostos participatius

La Universitat d’Alacant implantarà un projecte pilot de pressupostos participatius
  • El Consell de Govern dona llum verda al nou Pla Estratègic que tindrà una vigència de tres anys

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant implantarà un projecte pilot de pressupostos participatius - (foto 2)

La Universitat d’Alacant permetrà la participació de tota la comunitat universitària en la confecció d’una part dels pressupostos anuals. El Consell de Govern ha donat el vistiplau a la posada en marxa d’un projecte pilot de pressupostos participatius. Amb aquesta iniciativa es compleix una de les línies programàtiques de l’actual equip de direcció «en el seu compromís per garantir un govern obert i participatiu», com ha destacat el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, que ha sigut l’encarregat de defensar el projecte. Durant la intervenció, Sánchez ha explicat que la finalitat és «permetre que tota la comunitat universitària puga participar i decidir en l’elecció de les actuacions a les quals es destinarà una part del pressupost de la UA». Per a això, una vegada siga aprovat pel Consell Social de la Universitat d’Alacant, s’habilitarà un formulari per a la presentació de propostes i es crearà una Comissió Específica que serà l’encarregada de l’avaluació i la quantificació abans de ser sotmeses a votació. Les propostes més votades s’incorporaran al pressupost general de la Universitat.

El projecte preveu que es destinen 100.000 euros a aquest efecte, en accions emmarcades en els capítols pressupostaris 2, 4 i 6, dedicats respectivament a la compra de béns comuns i despeses de funcionament ; transferències corrents en competència competitiva i inversions reals. Les propostes hauran de ser executables entre els anys 2023 i 2024 i hauran d’estar alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS). L’aprovació final de les propostes correspondrà, igual que la resta del pressupost universitari, al Consell Social de la Universitat d’Alacant.

Pla estratègic

En la mateixa línia s’ha presentat aquest matí el nou Pla Estratègic de la UA per al 2022-24, que se centra en vuit línies estratègiques amb un total de 57 objectius que ha previst aconseguir través de 351 accions. La directora del Secretariat de Direcció Estratègica, Encarnación Manresa ha sigut l’encarregada de presentar el projecte davant del Consell de Govern que ha informat favorablement per unanimitat. Les línies d’actuació se centren en Docència i Oferta d’Estudis ; Investigació; Transferència de Coneixement i Divulgació Científica; Ocupabilitat, Emprenedoria i Inserció Laboral; Transformació Digital; Internacionalització; Igualtat, Compromís Social i Sostenibilitat i Governança i Gestió.

Segons Manresa, «es tracta d’un Pla molt social amb una gran implicació en l’avanç cap a la consecució dels ODS, un tema especialment sensible per a l’actual equip de direcció de la UA». No debades, en aquest apartat es concentra el major nombre d’objectius, un total de 16, i d’accions, amb un total de 85.

La fixació de l’ocupabilitat i la inserció laboral dels egressats és una altra de les prioritats marcades amb 30 accions previstes, com també l’aposta ferma per vincular a la UA amb el teixit econòmic i productiu de la província a través de la innovació i la transferència de resultats de la investigació, per a la qual s’han establit 45 accions per a completar 7 objectius.

A més, el Pla Estratègic impulsarà la transformació digital per a afavorir l’eficàcia i l’eficiència dels processos (ensenyament-aprenentatge, investigació, gestió,...) sense descurar temes sensibles com la confidencialitat i la ciberseguretat.

«En definitiva, –conclou la coordinadora del projecte– es tracta d’un pla que pretén reforçar la posició de lideratge de la UA des d’una perspectiva integral: econòmicament, a través d’una gestió eficaç, eficient, participativa i transparent; socialment, amb polítiques igualitàries, inclusives i, en definitiva, compromeses amb els individus i amb la societat, i mediambientalment, i vetlar per la sostenibilitat i la cura de l’entorn i els recursos naturals».

Honoris causa

Entre els temes de l’ordre del dia tractats pel Consell de Govern destaca l’aprovació per unanimitat, del nomenament com a doctor honoris causa de l’escriptor Joan Francesc Mira, a iniciativa del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres. La investidura tindrà lloc el pròxim 8 de juny, durant l’Acte de Clausura del Curs Acadèmic 2021-22.

Així mateix, s’ha aprovat la data per a l’Acte d’Obertura de Curs 2022-23, que serà el dia 15 de setembre del 2022 i la catedràtica Carmen Vives Cases, de la Facultat de Ciències de la Salut, serà qui impartisca la lliçó inaugural.

Pujar