elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UCC+I de la UA renova com a membre de la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació de la FECYT

La UCC+I de la UA renova com a membre de la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació de la FECYT
  • UA Divulga, dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica amb el suport de la Unitat de Comunicació, forma part de la Xarxa des del 2018

 

UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d'Alacant, ha aconseguit la renovació de l’acreditació com a membre de la Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació. Dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica liderat per M. Jesús Pastor, amb el suport de la Unitat de Comunicació, UA Divulga forma part de la Xarxa d'UCC+I des de finals del 2018.

Durant aquests anys, la seua activitat s'ha centrat en la difusió i la transferència de les troballes de les investigadores i els investigadors de la UA, com també a oferir a la comunitat universitària i la societat en general activitats i esdeveniments de divulgació per a fomentar l'interès per la ciència, les vocacions científiques i el talent innovador, com també potenciar la investigació en les noves generacions.

Dues de les seues cits anuals imprescindibles que comprenen un ampli ventall d'activitats obertes a tota la societat són la Nit Europea dels Investigadors –European Researchers’ Night–, que té lloc el mes de setembre, i la programació al voltant de l'11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Amb caràcter anual, UA Divulga oferta un programa de més de 200 activitats de divulgació científica per a centres educatius de primària i secundària, com també per a municipis de la província i entitats i institucions sense ànim de lucre que canalitzen les propostes a través dels ajuntaments competents. Conferències, debats, activitats de formació ciutadana, tallers d'experiments, diàlegs… que donen l'oportunitat a investigadores i investigadors de la UA de donar a conèixer part del seu treball i impliquent la ciutadania en el procés de generació del coneixement.

Des d'UA Divulga es col·labora amb activitats d’una gran importància entre joves estudiants d'ESO i Batxillerat com el programa «Vine a fer pràctiques a la Universitat», de la Facultat de Ciències de la UA, i la «Geoyincana» coordinada des del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA. A més, forma part de l'Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, entre altres accions.

En menys d'un any de recorregut, el canal de Twitter d'UA Divulga (@UAdivulga) s'ha convertit en un dels canals digitals principals per a conèixer les últimes notícies i activitats científiques, tecnològiques i innovadores realitzades i produïdes en la Universitat d'Alacant. D'altra banda, s'han posat en marxa dues col·leccions de vídeos per a parlar sobre temes de plena actualitat social, divulgació i ciència amb expertes i experts de referència, tant de la Universitat d'Alacant com d'altres institucions o centres d'investigació. Margarita del Val, M. Teresa Ruiz Cantero, Francis Mojica o Lluís Montoliu són només alguns dels rostres que es poden trobar en «Trobades a la UA». Asteroides, desertificació, terratrèmols, suplements nutricionals o la Canyada Real que travessa el campus de la Universitat d'Alacant són una mostra de la temàtiques tractades en «Ciència en la UA».

El calendari anual d'UA Divulga ofereix un programa consolidat i introdueix noves activitats de divulgació científica que els diferents departaments i centres de la UA fan per a fomentar la cultura científica, contribuir a una societat més ben formada i informada i fomentar el pensament crític i la presa de decisions basades en l'evidència.

Pujar