elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El MUA renova la Sala L’Alcúdia i inaugura demà l’exposició ‘La Fundació L’Alcúdia. 25 anys creant patrimoni’

El MUA renova la Sala L’Alcúdia i inaugura demà l’exposició ‘La Fundació L’Alcúdia. 25 anys creant patrimoni’
  • La inauguració forma part dels actes commemoratius de la UA pel 25è aniversari de la Fundació Universitària L’Alcúdia

La Universitat d’Alacant continua amb el programa commemoratiu del 25è aniversari de la Fundació Universitària L’Alcúdia amb la inauguració, demà dijous 2 de desembre a les 19 hores, de la nova Sala L’Alcúdia al Museu de la Universitat d’Alacant i l’exposició «La Fundació L’Alcúdia. 25 anys creant patrimoni». La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, inaugurarà l’acte, juntament amb el vicerector d’Investigació, Juan Mora, als qui acompanyaran en els parlaments inaugurals Francisco Javier Jover, director del Consell Científic de la Fundació Universitària, i Ana Ronda, Arqueòloga de l’Alcúdia. L’acte comptarà a més amb l’assistència de la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament d’Elx, Margarita Antón, membres del Consell de Direcció de la UA i del Patronat de l’Alcúdia.

El nou espai expositiu, fruit de la remodelació i ampliació de la sala L’Alcúdia del MUA creada l’any 2013, es dedicarà a l’exposició dels projectes d’investigació desenvolupats els últims anys i comptarà amb tres petits mosaics romans de paret procedents de la vila romana d’Algorós (Elx). Es tracta d’una luxosa vila situada a escassa distància de l’Alcúdia i els mosaics, acabats de restaurar, es podran veure a la Universitat d’Alacant gràcies a un acord amb el Museu Arqueològic Nacional. En la mostra s’exhibeixen peces rellevants trobades en les excavacions d’Ilici: un mosaic de grans dimensions que pertany a les termes privades d’una vila romana; atuells ceràmics ibèrics, romans i visigots; la tabula d’Ilici (un dels documents epigràfics en llatí més antics del País Valencià) que conté dades del repartiment de terres entre una desena de colons romans; materials domèstics com pitxers, monedes, bols o llums d’oli (anomenades llucanes). Els panells explicatius i els audiovisuals permeten una aproximació a la història d’Ilici i del jaciment, als materials trobats en les excavacions i al treball arqueològic i de restauració que es desenvolupa des de la UA i la Fundació L’Alcúdia. L’espai final de l’exposició queda reservat per a mostrar els projectes d’investigació de tres equips arqueològics de la UA que estan excavant actualment en diferents sectors de l’Alcúdia: Projecte Dames i Herois (en el lloc de la troballa de la Dama d’Elx ); Projecte Astero (en la zona de les termes orientals); i projecte Domus (en un dels sectors residencials al nord de la ciutat). Aquesta activitat investigadora reflecteix com cada campanya d’excavació llança nous descobriments que són fonamentals per a entendre l’activitat humana i desentranyar la història d’Ilici.

El jaciment arqueològic de l’Alcúdia està gestionat per la Fundació Universitària L’Alcúdia d’Investigació Arqueològica, un lloc emblemàtic en el qual es va descobrir la Dama d’Elx a la fi del segle XIX que va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1992 i és propietat de la Universitat d’Alacant des del 1996. En aquests 25 anys, la investigació ha aprofundit en els diferents períodes d’ocupació del jaciment, des del neolític antic (en el V mil·lenni aC) fins al segle VIII, moment en què és abandonat pels àrabs per a desplaçar el nucli urbà a l’actual emplaçament d’Elx. Prehistòrics, ibers, romans i visigots van habitar una regió rica en aigua i terres de cultiu. Un dels moments de màxima esplendor es va donar en el segle I aC., concretament l’any 26, quan el primer emperador de Roma, August, creà la colònia Iulia Ilici Augusta. A partir de llavors, la ciutat es dota de noves infraestructures per a ús religiós i civil, de clavegueram, luxoses cases particulars (anomenades domus) i termes que donen servei a una pròspera població. Des del segle I fins al IV, als voltants del recinte emmurallat, es van construir grans cases de camp (conegudes com a viles) amb mosaics, pintures murals i, fins i tot, banys termals privats, algunes de les restes dels quals, que procedeixen tant del jaciment de l’Alcúdia com del Museu Arqueològic Nacional, es poden contemplar en aquesta exposició.

Pujar