elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La professora de la UA María Méndez en el seu nou llibre respon 101 preguntes per a ser professor d’Espanyol com a Llengua Estrangera

La professora de la UA María Méndez en el seu nou llibre respon 101 preguntes per a ser professor d’Espanyol com a Llengua Estrangera
  • S’hi tracta des de com muntar una acadèmia fins al disseny de materials didàctics

La professora de la Universitat d’Alacant María Méndez Santos ha estructurat en les 247 pàgines d’un llibre les respostes a les qüestions més comunes que sorgeixen als docents d’ELE (Ensenyament d’Espanyol per a Estrangers). El resultat, 101 PREGUNTAS para ser profe de ELE. Introducción a la lingüística aplicada para la enseñanza del español, de l’editorial Edinumen, es presenta demà en un webinar al qual ja s’han inscrit més de 300 persones de 55 països. Es tracta d’un compendi de preguntes i respostes, fàcil de manejar, de to didàctic per a tots els nivells d’especialització professional i acadèmica on «es traten molts mites sobre l’aprenentatge d’idiomes com sobre si cal estudiar en immersió, sobre si és millor un professor natiu o una professora nativa o no, sobre quina varietat és més fàcil o millor d’aprendre...», com n’explica l’autora.

María Méndez, que pertany al Departament de Lingüística General del grau de Filologia Espanyola, explica que aquest llibre és fruit d’una llarga experiència que es va iniciar amb l’escriptura, l’any 2013, d’una guia d’iniciació publicada en línia. «Va tenir tant d’èxit que el 2016 vaig traure ja la versió 6.0 i aquestes guies digitals han tingut més de 300.000 visites. Atès l’interès que va sorgir per aquest document vaig decidir estructurar tota aquella informació d’una forma més acadèmica i científica. És a dir, aquelles primeres preguntes freqüents van donar pas al que podríem considerar un manual d’iniciació a l’ensenyament de llengües estrangeres, en particular, de l’espanyol. Per descomptat, tota la base científica s’acompanya de la meua experiència docent de més de 17 anys en contextos universitaris i privats en centres d’Espanya, Ucraïna, Armènia, Japó, etc.»

Aquestes preguntes «bàsiques per a començar a ser professor d’idiomes», segons la professora, tracten des de com ensenyar, a com muntar una acadèmia, fins a com dissenyar activitats des d’una visió «moderna i crítica també amb algunes tendències etnocèntriques, colonialistes, etc. que han prevalgut en moltes ocasions en l’ensenyament d’idiomes». El llibre, que inclou materials digitals complementaris com vídeos explicatius i infografies, disposa també d’un glossari de termes tècnics, i suposarà el naixement d’una col·lecció de formació essencial en l’editorial Edinumen per a professorat d’idiomes.

Pujar