elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pagaza trasllada al Defensor del Poble europeu les reivindicacions de famílies amb exempció del valencià

Pagaza trasllada al Defensor del Poble europeu les reivindicacions de famílies amb exempció del valencià
  • Martín critica a la ministra Celaá “per dir que no coneix cap mena de vulneració de drets ni problemes respecte a la imposició lingüística”

MÉS FOTOS
Pagaza trasllada al Defensor del Poble europeu les reivindicacions de famílies amb exempció del valencià - (foto 2)

La vicepresidenta primera de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior del Parlament Europeu, Maite Pagaza, ha anunciat hui que s'ha traslladat al Defensor del Poble Europeu la discriminació dels xiquets “que després d'haver cursat en espanyol una part important de la seua escolarització obligatòria es troben ara amb un hàndicap que l'administració no hauria d'haver posat, i això és una vulneració de drets fonamentals”.

Ha demanat “que es pense en polítiques per a persones reals, sense biaixos” i ha expressat la seua preocupació “per aquelles comunitats autònomes espanyoles on hi ha intent d'utilitzar les polítiques lingüístiques per a desenvolupar accions que a vegades puguen estar afectant drets del menor”.

Ha fet especial esment “als xiquets que tenen, per exemple, autisme, amb dificultats per a l'aprenentatge lingüístic, que haurien de treballar en llengua materna i hi ha certs tabús”. Ha advocat per impedir “qualsevol indici de discriminació i per la llibertat dels pares de fer el millor per als seus fills”.

Per part seua, la diputada de Ciutadans (Cs) en el Congrés, Marta Martín, ha informat que en el Congrés s'han presentat dues preguntes parlamentàries sobre aquest assumpte “i la resposta de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, és insultant”. “Assegura que no té coneixement de cap mena de vulneració de drets ni problemes respecte a la imposició lingüística en aquesta Comunitat, no obstant això, hi ha cinc informes registrats davant l'Alta Inspecció i, si no els coneix, tenim un problema molt greu en el Ministeri”, ha assenyalat. La diputada ha manifestat el seu convenciment que Celaá “coneix aquest tema”.

Martín ha presentat una altra pregunta al Càmera sobre barracons i els centres d'educació afectats per la DANA. Segons la diputada, “la resposta de la ministra és que els barracons no tenen incidència en la qualitat educativa dels xiquets”. Ha reptat a Celaá “a rebre classe ací al juliol amb tota la calor o que vinga a la zona de la Vega Baixa després de tot el que s'ha passat amb la DANA a veure si té o no incidència estudiar en un barracó, i no en un col·legi construït”.

Per part seua, la diputada autonòmica de Cs Merche Ventura ha destacat que, des de les Corts, "també s'està treballant per a afavorir a les famílies perquè s'estan vulnerant els seus drets a poder estudiar en la seua llengua materna". La diputada ha apuntat que "no s'està respectant el context sociolingüístic de les zones castellanoparlants amb la Llei de 2018, que és incompatible amb la Llei del 1983 que reconeixia l'exempció". Ha alertat que xiquets que han estudiat castellà tota la seua trajectòria acadèmica en secundària hauran de cursar assignatures troncals en un idioma del qual han estat exempts molts anys.

Les tres diputades s'han manifestat així després de mantindre trobades amb representants de pares d'alumnes i professorat.

Pujar