elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un nou material actiu a partir de cors de pinya allarga la vida de productes carnis en un 15 %

Un nou material actiu a partir de cors de pinya allarga la vida de productes carnis en un 15 %
  • La Universitat d’Alacant aprofita aquest rebuig agroalimentari per a obtenir un material d’envàs biodegradable amb una elevada capacitat antioxidant

MÉS FOTOS
Un nou material actiu a partir de cors de pinya allarga la vida de productes carnis en un 15 % - (foto 2)
Un nou material actiu a partir de cors de pinya allarga la vida de productes carnis en un 15 % - (foto 3)
Un nou material actiu a partir de cors de pinya allarga la vida de productes carnis en un 15 % - (foto 4)

Investigadors del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Universitat d’Alacant (UA) han desenvolupat un nou material d’envàs que conté residus agroalimentaris procedents de la indústria de processament de la pinya apte per a conservar productes carnis durant més temps. A través del projecte d’economia circular Valpipack, han desenvolupat «un envàs actiu antioxidant a partir de cors de pinya que permet augmentar en un 15 % la vida útil de productes carnis envasats», explica la investigadora principal del projecte i professora de la UA Ana Beltrán (en la imatge).

Aquest projecte és un exemple de reutilització i revaloració de restes agroalimentàries ja que, en el cas de la pinya, anualment es generen unes 435.000 tones de residus que comporten un problema mediambiental i suposen la pèrdua de 360 milions d’euros. «De tota la pinya que importa la Unió Europea, aproximadament la meitat passa a la venda directa i l’altra meitat es processa. El 60 % del producte generat durant aquesta fase de processament es correspon amb subproductes com la corona, la pell i el cor de la pinya», indica Beltrán. Tradicionalment, aquests subproductes de la pinya s’han destinat a l’alimentació animal, s’han eliminat com a residus en abocadors o s’han cremat per a produir energia. No obstant això, afegeix la investigadora de la UA, aquests subproductes constitueixen una font potencial de substàncies d’alt valor afegit que, com en el cas de la zona central, el cor de la pinya, «té una composició molt interessant amb propietats antioxidants».

Gràcies a l’extracció de substàncies bioactives del cor de la pinya i la seua incorporació en una matriu polimèrica destinada a envasos actius, els investigadors de la UA n’han validat l’efecte antioxidant en productes com la carn picada. La vida útil d’aquests productes carnis és molt limitada, ja que se situa entre els quatre i els deu dies segons el producte i les condicions d’emmagatzematge. «Un augment de la vida útil d’aquests aliments pot contribuir a reduir les pèrdues per deterioració durant l’emmagatzematge i la comercialització, i a ampliar la zona de distribució dels productes carnis», matisa el catedràtic de la UA i també membre del projecte Valpipack José Luis Todolí.

El mètode tradicional per a maximitzar la conservació dels productes carnis combina diferents tecnologies com les baixes temperatures i l’envasament en atmosfera modificada (conegut com a MAP). Això implica la utilització de materials multicapa d’estructures complexes, cosa que dificulta el reciclatge posterior. A més, l’envasament en atmosfera modificada presenta limitacions perquè el seu efecte conservador es perd després de l’obertura de l’envàs. No obstant això, l’envàs actiu de la UA de tipus pel·lícula flexible amb una estructura multicapa molt més simplificada és més fàcilment reciclable, i l’efecte antioxidant roman mentre el material continue en contacte amb l’aliment. «El més destacable d’aquest envàs actiu és que no sols estén la vida útil dels aliments mentre estan envasats, sinó també després de la primera obertura d’aquest envàs», assenyala Todolí.

Actualment, l’equip d’investigadors de la UA està en la fase de validació del prototip d’envàs desenvolupat mitjançant assajos de vida útil i anàlisi sensorial en diferents classes de productes alimentaris susceptibles d’experimentar reaccions de degradació oxidativa com la carn burger meat i el pernil llescat. «Esperem que aquest nou envàs actiu basat en residus de pinya fornisca una nova solució d’envàs a les empreses del sector carni i puguem contribuir a la sostenibilitat mediambiental i a reduir el desaprofitament d’aliments», insisteixen.

L’equip de Valpipack, projecte finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació en el programa Valorització i Transferència dels Resultats d’R+D+I 2022, el formen Ana Beltrán, José Luis Todolí, Arantzazu Valdés, Raquel Sánchez i Natalia Cenitagoya. A més, compta amb la col·laboració d’ITENE , centre tecnològic especialista en R+D+I en envàs i embalatge, logística, transport i mobilitat, per a l’escalat semiindustrial de l’envàs actiu.

Des que es va iniciar el 2022, aquest projecte ha rebut diversos reconeixements com el Premi Emprenedoria Femenina d’AEPA en els Premis Impuls 2023, ha format part de programes per a impulsar projectes d’emprenedoria científica i tecnològica com el programa ua:emprèn, Lean CT i Sprint Valora, tots dos de la Universitat d’Alacant, i ha sigut seleccionat per a participar en el programa LLAMP Tech Transfer, una iniciativa de la Direcció General d’Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana amb el suport de la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de l’R+D+I (RUVID).

Pujar