1 d’abril de 2020 1/4/20

Mara Aranda compleix 30 anys donant veu a les dones silenciades amb el llançament del seu nou treball "Trobairitz"

Mara Aranda compleix 30 anys donant veu a les dones silenciades amb el llançament del seu nou treball "Trobairitz" - (foto 1)
  • Dimecres vinent 4 de març ho presentarà en la Universitat d'Alacant amb un concert i un taller gratuït d'apoderament de la veu

MÉS FOTOS
Mara Aranda compleix 30 anys donant veu a les dones silenciades amb el llançament del seu nou treball "Trobairitz" - (foto 2)
Mara Aranda compleix 30 anys donant veu a les dones silenciades amb el llançament del seu nou treball "Trobairitz" - (foto 3)
Mara Aranda compleix 30 anys donant veu a les dones silenciades amb el llançament del seu nou treball "Trobairitz" - (foto 4)

La intèrpret de música sefardita espanyola més internacional i de repertoris històrics Mara Aranda, celebra trenta anys de carrera amb la publicació d'un nou treball discogràfic. Titulat "Trobairitz", el disc fa referència a les trobadores i poetesses que ja en l'Edat mitjana van haver d'ocultar-se baix l'anonimat per a poder usar la seua creativitat i compartir el seu art. 

Aquest nou àlbum se suma a una prolífica llista que abasta una vintena d'obres dedicades a les músiques turques, gregues, occitanes, valencianes, música antiga i medieval. La celebració d'aquestes tres dècades sobre els escenaris d’arreu del món arriba en un moment dolç per a l'artista valenciana, que ha sigut reconeguda pel seu anterior àlbum, "Sefarad en el cor del Marroc" com a Millor disc d'Europa. 

El pròxim 4 de març Mara Aranda estarà a la Universitat d'Alacant presentant els temes que componen "Trobairitz" al costat de les seues companyes d'escena, les intèrprets Alba Asensi (rotta, arpa i cors), Miriam Encinas (flautes, viella i percussió), Paula Rivera (violes) i la col.laboració de Jota Martínez (cítoles, sinfonia, saltiri i llaüt medieval), el major col.leccionista actualment en instruments musicals  medievals de Espanya que recentment va publicar un llibre dedicat a tots aquestos instruments.

"Trobairitz" reivindica la figura d’aquestes dones i "posa en valor totes les dones silenciades en tots els àmbits, també en la música", afirma Aranda. "És un homenatge a totes aqueixes dones i homes que, des del present, reconeixen i admiren el seu coratge i la importància dels testimoniatges d'aquestes compositores", agrega l'artista internacional. Les entrades ja estan disponibles en Llibreria Compàs, a través d'Internet en veu.ua.es/entradas, i una hora abans al mateix paranimf de la UA.

Parale.lament a l’ interpretació, una de les eines més poderoses de Mara Aranda és la pedagogia. Per aquest motiu conjuga el seu treball com a intèrpret amb la direcció i coordinació dels concerts i cursos del

 Centre Internacional de Música Medieval de la Valldigna (CIMM), un espai de creació que s'ha convertit en referència mundial.

Taller d'apoderament de la veu en la UA

Per Mara Aranda "la veu és una poderosa eina". Per a exercitar-la, el pròxim 4 de març impartirà el taller de cant "Apodera't!" en la Universitat d'Alacant. Aquesta activitat, de caràcter gratuït, està destinada a professors i alumnat de qualsevol branca de coneixement, amb especial èmfasi en les àrees de Filologia, Història, Música, Literatura o Medicina, i no requereix d'experiència ni coneixements previs.

L'objectiu és aconseguir l'apoderament de la veu a través de tècniques i exercicis vocals alliberadors portats del món oriental i occidental. Eliminar bloquejos i inseguretats, alliberar tensions acumulades i descongestionar sentits com l'audició i la fonació són alguns dels pilars d'aquest taller eminentment pràctic, que s'impartirà en horari de demà, a les 12.00 hores, en el Paranimf universitari.

Pujar