elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La major competició de robòtica torna a la Universitat d'Alacant

La major competició de robòtica torna a la Universitat d'Alacant
La major competició de robòtica torna a la Universitat d'Alacant
  • La FIRST LEGO League és un programa internacional que promou l’interès per l’aprenentatge entre joves, de 4 a 16 anys, i els convida a participar en un projecte i competició de ciència i tecnologia

MÉS FOTOS
La major competició de robòtica torna a la Universitat d'Alacant - (foto 2)

Per tercer any consecutiu, la Universitat d’Alacant serà seu de la competició de robòtica FIRST LEGO LEAGUE 2021/2022 (FLL), un desafiament internacional que té com a objectiu despertar l’interès i promocionar els valors de la ciència i la tecnologia entre joves de 4 a 16 anys a través del desenvolupament de les habilitats del treball en equip, la innovació i la creativitat.

En diferents nivells segons l’edat (Discover, Explore i Challenge), els estudiants comprendran els conceptes bàsics STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i aplicaran les habilitats en una competició emocionant mentre desenvolupen hàbits d’aprenentatge, confiança i habilitats de treball en equip al llarg del camí. El desenvolupament de les competències STEAM és un dels objectius fonamentals d’aprenentatge a nivell mundial. Aquestes competències són clau per a fomentar els reptes reals d’una societat, basada en el coneixement, respectuosa amb el medi ambient i socialment inclusiva.

Aquesta temporada 2021/22 és la primera que compta amb el soci operatiu Ingeniera Soy per a augmentar les aspiracions dels joves, especialment de les xiquetes i les dones, respecte al seu desenvolupament professional en l’àrea de l’enginyeria i cientificotecnològica, i també per a la promoció de la igualtat de gènere en les àrees cientificotecnològiques.

En aquest sentit, la competició local FLL Alacant que organitza la Universitat d’Alacant està prevista per al febrer del 2022, i coincideix amb la programació que la institució organitza al voltant del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència que es commemora anualment l’11 de febrer.

El termini d’inscripció per a participar en el torneig FIRST LEGO League Alacant està obert fins a mitjan del pròxim mes de novembre del 2021.

Organitzadors FLL Alacant

El torneig FIRST LEGO League Alacant, coordinat pels professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant Paco Pujol i David Tomás, compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la UCC+i UA Divulga, projecte de divulgació del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i la Unitat de Comunicació, l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII) i el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la UA.

Desafiament Cargo Connect

Cargo Connect en el desafiament d’aquesta temporada 2021-2022 de la FLL que se centrarà en el transport, i explorarà els avanços tecnològics i els desafiaments globals a què s’enfronta la humanitat, demanarà als participants que construïsquen solucions creatives que revolucionen el futur.

Per edats, les modalitats FIRST LEGO League Challenge, per a joves de 10 a 16 anys, i FIRST LEGO League Explore, per a xiquets i xiquetes de 6 a 9 anys, són els programes educatius que fomenten les vocacions científiques i tecnològiques mitjançant experiències d’aprenentatge significatives basades en les àrees STEAM i robòtica educativa. A partir del desafiament anual, enguany Cargo Connect i que gira al voltant d’un robot construït pels equips, se’ls plantegen tres grans reptes: fet un petit treball de recerca que els permeta reflexionar sobre una solució a alguna situació quotidiana de món actual; construcció, programació i disseny d’un robot basat en peces LEGO que siga capaç de superar algun repte definit pel mateix equip; i participar en el torneig final que acollirà la UA on posen a prova les seues habilitats.

Per part seua, la FIRST LEGO League Discover és un programa educatiu per als més menuts. Té un objectiu introductori a la ciència, la tecnologia, a nivell de descobriment dirigit a xiquets i xiquetes de 4 a 6 anys. Amb ajuda del professor i acompanyat pels companys s’endinsen en el món de les àrees STEAM per a enfrontar-se al repte de dissenyar i construir un model relacionat amb la temàtica a partir de rajoles LEGO DUPLO. El desafiament es resol a més amb un Quadern d’Enginyeria on anoten idees i dibuixos a mesura que progressen en cada sessió. Aquest quadern el comparteixen el dia de l’esdeveniment quan expliquen els seus èxits.

Beques

Per a aquesta edició 2021/22 hi ha diferents sistemes de beques per a participar en la FIRST LEGO League: Beques Iniciació – Ingeniera Soy dirigides a les categories Explore i Challenge per a nous equips formats per almenys el 50% de xiquetes; Beques LEGO Foundation per a equips pertanyents a centres de difícil acompliment; Beques Continuïtat – Ingeniera Soy per als quals han gaudit anteriorment del Pla Social i vulguen continuar gaudint del programa educatiu FIRST LEGO League; Beques Coit oferides pel Col·legi Oficial d’Enginyers Telecomunicacions; i Beques Girl impulsat per la Fundació Scientia per a fomentar les vocacions STEAM entre equips d’alumnes de 4 a 18 anys.

Pujar